Hawaii (Hawaii Hakkında)

Hawaii ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Şimal Büyük Okyanus'da, anakaradan 3.700 kilometre uzaklıkta, bir adalar grubudur. ...

Hawaii

ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Şimal Büyük Okyanus'da, anakaradan 3.700 kilometre uzaklıkta, bir adalar grubudur.



M.Ö. 1000 sıralarında başka polonezya adaları tarafınca işgal edilmiştir. Ortalama 800 yıl süresince türlü kabileler buraya yerleşmiş, rahatlık içinde kültürlerini ve dinlerini devam ettirmişlerdir. 1778 senesinde İngiliz Deniz Kaptanı James Cook, Hawaii takımadasına yelken açmış ve ilk Avrupa-Hawaii ilişkisini yaratmıştır. Gene de tarihçiler bu adaya Avrupa'dan ilk gidenin bir İspanyol bulunduğunu tartışırlar. Avrupa ile ilişkiler sonucu bir takım krallar tüm Hawaii adalarının kontrolünü almaya çalışmışlardır. Mesela, ünlü Kamehameha Avrupalılarla tecim yaparak onlardan barutlu silahlar elde etmiştir. Hawaii'de bilinmeyen barut teknolojisi yardımıyla Kamehameha yavaş yavaş tüm adaları işgal edebilmiştir. Ona karşı çıkan bir takım kabileler, oklarla ve mıraklarla kendi ülkelerini koruyamadıklarından, çareyi yüksek uçurumlardan atlamakta bulmuşlardır. İntihar, onlar için teslim olmaktan daha iyi idi.
Kamehameha'nın kazanılmış olduğu topraklar ama 1893'e kadar dayanabilmiştir. Son kral olan Liliuokalani, Hawaii Düzeltim Partisi (Düzeltim Party of the Hawaiian Kingdom) tarafınca yıkılmıştır. Son diktatörlükten sonrasında bir cumhuriyet kurulmuş, ve yabancı ülkelere kapalı olan Hawaii ticareti, dünya ekonomisine katılarak üretimini ve ticaretini büyük seviyede geliştirmiştir. Son olarak 1898'de ABD himayesi altına girip, 1959'da bir referandumla ABD Birleşik Devletleri'nin 50. ve sonuncu eyaleti olmuştur.


Coğrafya

Tüm Amerikan eyaletlerinden en güneydeki olan Hawaii, bir sürü açıdan başka eyaletlere nazaran çok farklıdır. Tek ada eyaletidir. Volkanlardan çıkan lavdan dolayı alan olarak hep büyümektedir. Bugün farkında olduğumuz Hawaii, su altı volkanlarından çıkan lavların katılaşıp kayalara dönüşmesiyle oluşmuştur.
Bu takımada ortalama 18 ufak adacıklardan ibarettir. Fakat bunların sekizi ana adalar olarak tanımlanır. Bu tür şeyler Ni'ihau, Kaua'i, O'ahu, Moloka'i, LĞna'i, Kaho'olawe, Maui, ve Hawai'i adalarıdır. Hawai'i adası en büyüğü olduğundan ona daha çok Büyük Ada (Big Island) diye hitap ederler. Bu adı takmalarının bir başka sebebi ise bu adanın adı takımadanın ismiyle aynı olmasıdır.
Bu adalar yüksek ve volkanik dağlarıyla ünlüdürler. İklimi ve volkanik toprağı nebat yetişimine çok elverişlidir. Lavların içindeki minerallerle oluşan toprak, dünyanın başka yerlerinde görülmemiş bitkilerin ve hayvanların oluşmasıni elde etmiştir.

İklim
Hawaii iklimi tipik bir tropikal iklimine benzemez. Okyanusla kaplı ve kıtalardan uzak olduğundan dolayı, ısı yıl genelinde fazla farklılık göstermez. Isı çoğu zaman 27°C ve 16°C arasıdır. Kar fazla bulunmaz, fakat Büyük Ada'nın (Big Island'ın) Mauna Loa ve Mauna Kea dağlarının tepelerinde ara sıra kar görülür. Hawaii'de yağışlar bolca ve tahmin edilemezdir. Aynı günde bolca yağışlı ve sonrasında güneşli bir hava görülebilir. Kaua'i adasındaki Waialeale dağı, yeryüzündeki en fazla yağış alan ikinci yerdir.
Her adada iki iklim bulunmaktadır. Yüksek dağlardan dolayı bulutlar adanın bir tarafında kalırken, diğer taraf fazla bulut almaz. Bu yüzden her adanın bulutlu yanı bolca yağışlı ve yeşildir. Başka taraf ise güneşli ve kuraktır. Mesela Büyük Ada'nın (Big İsland'ın), Mauna Loa ve Mauna Kea dağları doğudan gelen bulutları bloke eder. Bundan dolayı doğudaki Hilo şehri bolca yağış alırken, batıdaki Kona şehri bolca güneş alır. Tüm oteller ve yüzme tesisleri güneşli Kona'dadır.

Mühim Şehirler
O'hau adasındaki Honolulu şehri Hawaii'nin başkenti ve en büyük şehiridir. Burada uzun binalar, apartmanlar, ve büyük otoyolları görülür. Bazıları bu sanayileşmeyi ve kentleşmeyi adanın doğallığını ve güzelliği kötüye kullanma ettiğini düşünür. Fakat başka şehirlere bakıldığında tabiat korunmuş ve ona itina gösterilmiştir. Bu şehirlerden en önemlilerinden bazıları Hilo, KĞne'ohe, Kailua, Pearl City, Waipahu, Kahului, Kailua-Kona, KĞ«hei, ve LĞ«hu'e'dir.

Toplumsal İstatistikler
2005'den itibaren Hawaii'nin nüfusu 1.275.194 olarak tahmin ediliyor. O'ahu adası da en kalabalık adadır.

Resmi Dil
Hawaii eyaletinin iki resmi dili vardır. Pek çok Hawaii doğumlu insanoğlu Hawaii Creole İngilizcesini konuşurlar. Bu eski Hawaiice ile İngilizce'nin bir karışımı olup, genel anlamda konuşulan dildir. Fakat ülkede İngilizce bilen turistler asla güçlük yaşamazlar. Çünkü şehirlerdeki tüm yol işaretleri İngilizcedir ve büyük bölümü insanoğlu İngilizceyi sorunsuz konuşabilirler.
Kaptan James Cook Hawaii adasını bulmadan ilkin Hawaiice'nin yazısı yoktu. Avrupalı misyonerler buraya Hıristiyanlığı yaymak için geldiklerinde Latin alfabesiyle kendi Hawaii yazılarını üretmişlerdir ve bu yazı seçimi bügün de devam etmektedir.
Bu yazı aynı Türkçe şeklinde okunması mümkün. Yalnız kesme işaretinde bir duraksanır, sonrasında kelime devam ettirilir. Mesela KĞne'ohe söylenirken kesme işaretinde kısa bir duraksama olur. Ya da Hawai'i de, son iki "i" içinde duraksanır.
Bununla birlikte tüm adalarda yerliler turistlere Hawaiice öğretmek isterler. Genel anlamda öğretilen iki kelime aloha (merhaba) ve mahalo (teşekkürler)'dur. Bu kelimeler tüm restoranlarda, otellerde, havalimanında, ve hatta topluma açık tuvaletlerde dahi görülebilir.

Kültür
Hawaii kültürü adanın sahillerinden, yeşil ormanlarından, büyük dalgalarından ortaya çıkmıştır. Herkeste bir yazlık havası, bir telaşsızlık vardır. Rahat olmaları bir yana çok sıcak ve misafirperverdirler. Avrupa'nın ve başka ülkelerin himayesi olmalarına karşın kültürlerini koruyabilmişler, hatta kültürlerini yabancılara dahi özendirmişlerdir. Fizyolojik olarak etken oldukları, stresten uzak durdukları için Amerikanın en uzun ömürlü insanlarıdır.
Deniz bir Hawaii yerlisinin en mühim parçasıdır. Spor olarak yüzme ve sörf dallarında bir sürü olimpiyat madalyaları almışlardır. Dünyanın en iyi sörfçüleri Hawaii denizinin kızgın dalgalarında yetişmişlerdir. Duke Kahanamoku adlı bir Hawaiili yüzme branşında Olimpiyat Madalyası kazanmış ve sörfü yaygınlaşmıştır. Bu şekilde sörf onun yardımıyla dünyaca meydana getirilen bir spordur. Heykeli başkent Honolulu'dadır.
Bunların yanı sıra Hawaiililer adaların tabii güzelliğine karşı çok saygılıdırlar. Uzun otoyolların, yüksek binaların, ve fabrikaların kurulmalarına karşı olup doğayı kirletmemeye itina gösterirler.

Hi locator







  • Ulusal Parklar - Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı


  • Hawaii Mitolojisi




Helikopterden görüntülenmiş PĞhoehoe Lavı,

Büyük Ada,
Havai - 21 Temmuz 2007
800px PC481hoehoe Lava flow

Helikopterden görüntülenmiş PĞhoehoe Lavı,




Büyük Ada, Havai - 21 Temmuz 2007





Hawaii
hawaii


597px Hawai27i



Sebep: biçim



hawaii 1



Sebep: Sayfa yapısı



ABD'nin 50. eyaletidir. Şimal ABD kıtasında yer almayan tek eyalet olan Havvaii'nin tümü adalardan oluşur. Av­rupa kökenli ABD'lilerin egemen olmadığı Hawaii'de tüm etnik gruplar birer azınlık durumundadır. Japonlar ise ikinci büyük et­nik grubu oluşturur. Adalarda ortalama 40 dil ya da lehçe konuşulur. İklimin devamlı ola­rak çok güzel olması sebebiyle Hawaii Yer­li dilinde "hava şartları" sözcükleri yok­tur.

Havvaii sekiz büyük ada ile 124 adacıktan oluşur. ABD'nin garp kıyısından ortalama olarak 3.862 km uzaklıktadır. Adalar zinciri­nin uzunluğu 2.575 km kadardır.

HAVVAII'YE İLİŞKİN BİLGİLER

YüZÖLÇüMü: 16.760 km2.
NüFUS: 1.062.000 (1986).
DAĞLAR: VVaianae ve Koolau sıradağları. En yüksek doruklar, Havvaii'deki Mauna Kea, 4.202 metre; Havvaii'deki Mauna Loa, 4.169 metre; Maui'deki Haleakala, 3.056 metre; Havvaii'deki Hualalai, 2.521 metre.
AKARSULAR: Kauai'deki Wailua ve Hanalei; Havvaii'de­ki VVailuku ve VVailoa.


Hawaii Adaları milyonlarca yılda oluşmuş volkanik adalardır. Büyük Okyanus'un taba­nından 5.486 metreye kadar yükselen bir denizaltı dağ sırasının cenup bölümüdür. Yeryüzündeki etkin ya da sönmüş yanardağların en büyükleri Hawaii'dedir. Ekranda görülen pencereden etkin bir yanardağ olan Mauna Loa Hawaii Ada-sı'nda yaşayanlar için disiplinli bir çekince oluştur­maktadır. Dünyanın en büyük sönmüş yanar­dağı Haleakala Maui'dedir ve kraterinin genişliği 85 knv'dir.

Tabii Yapı


Adalar zincirindeki başlıca sekiz ada şunlar­dır: Havvaii, Maui, Molokai, Lanai, Kahoolavve, Oahu, Kauai ve Niihau.

En büyük ada olan Havvaii adaların en güneyindedir. 10.458 knv'lik yüzölçümüyle eyalet . topraklarının yüzde 63'ünü kaplar. Adanın alanı, volkanik hareketlilik sonucu devamlı olarak genişlemektedir. Havvaii üç dağ kütlesinden oluşmuştur. Kilauea yeryüzündeki en büyük etkin yanardağdır. 4.202 metre ile bu üçlünün en yükseği olan Mauna Kea'da, doruğa yerleştirilmiş çok sayıda teleskopun yanı sıra bir gözlemevi mevcuttur. Havvaii' nin kıyıları engebelidir. Adada lav çölleri, vadiler ve ufak derin dereler vardır. Bolca yağış ve rutubet sebebiyle, adanın güneydoğu kısımı sık bir nebat örtüsüyle kaplıdır. Güney­batısı ise kurak ve sıcaktır.

Adalar topluluğunun ikinci büyük adası olan Maui'ye Vadi Adası da denir. Yüzölçü­mü 1.888 knv'dir. Ada bir kıstakla birbirine bağlanan iki dağ kütlesinden oluşmuştur. Kumsallarda volkanik lı kara kuma rastlanır.

Molokai, Maui'nin kuzeybatısındaki en ya­kın komşusudur ve 675 km2'lik yüzölçümüyle beşinci büyük adadır. Adanın geri' kalan kısmından 600 metre yükseklikteki kayalar­la ayrılan, cüzamlılar kolonisi olarak anılan Kalaupapa 1866'da Kral V. Kamehameha tarafınca kurulmuştur. Cüzam kurbanları­nın bazıları hâlâ orada yaşar.

Ananas Adası da denilen Lanai tek bir dağ kütlesinden oluşmuştur. En yüksek doruğu Palawai Dağı'dır. Tüm ada Dole Ananas Şirketi'nin malıdır ve adada yaşayanların he­men derhal tümü bu şirkette çalışır. Lanai Adası'nda her yıl 120 milyon ananas toplanır.

Adaların en küçüğü olan Kahoolavve'de yerleşim yoktur; ABD donanmasının topçu eğitimi için kullanılır.

Oahu ya da Başkent Adası 1.574 km2'lik yüzölçümü ile üçüncü büyük adadır. Koolau ve VVaianae sıradağlarının derin vadilerle kesil­diği Oahu'da dünyaca ünlü bir çok sönmüş ya­nardağ vardır. Havvaii Adalan'nın içinde en ge­lişkin ve nüfusu en yoğun olan adadır. Bu gelişÂ­menin sebebi Havvaii Adalan'ndaki limanlar­dan yalnızca Pearl Harbor ve Honolulu liman­larının derin su limanlan oluşudur.

Adanın takma ismi Honolulu, başkent Honolulu'dan gelir. Havvaii'nin son kralı Kalakaua'nın 1822'de yaptırmış olduğu saray ken­tin merkezine yakındır. Başkentin nüfusu 805.266'dır. Hawaii turizminin odağı burada­ki Waikiki kumsalıdır.

Kauai Adası'nın okyanustan yükselen ilk ada olduğuna inanılır. Kauai'de verimli vadi­ler, derin yarıklar, mağaralar, sivri tepeler ve çağlayanlar vardır. Muhteşem güzelliği nede­niyle bu adaya, Bahçe Adası da denir. Kauai' nin ortaya çıkışından bu yana geçen milyon­larca yılda lavlar, ziraat için çok elverişli, varlıklı ve verimli bir toprağa dönüşmüştür. Kauai'de senelik yağışın 15 metreyi geçmiş olduğu Waialeale Dağı yeryüzünün en fazlaca yağış alan noktasıdır.

Niihau Adası muhteşem zamanı sebebiyle Eski Süre Adası olarak da anılır. 1863'te Kral IV. Kamehameha bu talibi İskoç Elizabeth Sinclair'e sattıktan sonrasında, onun soyun­dan gelen Robinson ailesi adanın mahalli kültü­rünü titizlikle korumaya çalıştı. Yalnızca Yer­li Havvaiililer'in yaşamış olduğu adada gezinsel etkin­liklere yer verilmediği şeklinde, ziyaretçilerin de adada bir günden fazla kalmalarına izin veril­mez. Hükümet görevlileri dahi gün batarken adadan ayrılmak zorundadır. 1959'da ABD' nin eyaleti olmaya karşı oy veren tek ada Niihau'ydu. İngilizce'nin yanı sıra eski Havvaii dili de konuşulur.

Iktisat


Havvaii'nin başlıca gelir membaı turizmdir. Bu durumu askeri kuruluşların sağlamış olduğu gelir, ziraat ve endüstri izler. Gıda, petrol, taşıt araçları şeklinde gereksinimler için Havvaii ABD'ye ba­ğımlıdır. Başka ülkelere ve ABD'ye sattığı malların başlıcalan şeker, taze ve konserve ananas, elbise, çiçek ve konserve balıktır.

1901 'de ilk otel yapılmış oldu ve Havvaii'de gezim yavaş yavaş gelişmeye başladı. Ama, turizm­deki aslolan gelişme II. Dünya Savaşı sonrasın­da, bilhassa de havayolu bağlantısının kurul­duğu 1960'tan sonrasında görüldü. 1960-80 arasın­da Havvaii'nin nüfusu yüzde 50 arttı ve yapı­laşma patlaması günümüze kadar sürdü.

Tarih


İlk Havvaiililer'in ortalama İS 400'de Polinez-ya'dan geldikleri sanılmaktadır. 1778'de Kauai Adası'na gelen İngiliz kâşifi Cook, takımada­ya Sandvvich Adaları ismini vermişti. O vakit adaların her birisi ayrı bir şefin yönetimindey­di. 1810'da Kral I. Kamehameha tümünü yönetimi altında birleştirdi.

İlk misyonerler 1820'de ABD'den geldiler. Çok geçmeden Avrupa'dan da başka misyo­nerler geldi. Balina avcı gemileri bu adalarda kışlamaya başladı. Tüccarlar, kâşifler ve serü­ven meraklıları Havvaii'yi uğrak yeri yapmış oldu.

1820'lerin başlarında, adaların ekonomisini günümüze kadar ellerinde tutacak olan aileler buraya yerleşmeye başladı. Şeker ve ananas plantasyonları adaların ekonomisine egemen oldu. Havvaii topraklarının yüzde 50'si hâlâ bu ailelerin soyundan gelenlerin elindedir.

Havvaii 1858'de ABD'ye katılmak için başÂ­vurdu; ne var ki reddedildi. 1893'te, Kraliçe Liliuokalani anayasayı ortadan kaldırmak is­tedi. Bu tutumu monarşinin yıkıldığı bir devrime yol açtı. 1894'te cumhuriyet kuruldu. 1898'de ABD ile bir birleşme anlaşmasına varıldı. 190()'de Havvaii bir bölge olarak ABD'ye katıldı. ABD 1959'da Havvaii'yi 50. eyaleti olarak kabul etti.

Msxlabs TemelBritannica









ABD'yi oluşturan 50 eyaletten birisi. Eski ismi, Sandwich Adaları'dır. Pasifik Okyanusu'nun şimal kesiminde, yarısı yerleşilmiş 20 kadar volkanik adadan oluşan bir adalar grubudur. Tüm alanı 16.500 km2, merkezi Honolulu'dur. Başlıca adaları, Hawaii, Oahu, Maui, Kauai, Molakai, Lanai'dir. Büyük adaların en güneyde olanı Hawaii, volkanik dağlarla kaplıdır. Mauna Loa, volkan topografyasında tipik koni şekli ile tanınmış bir örnektir ve son olarak 1914'te püskürmüştür. Ada bununla beraber, sık sık depremlere sahne olur. Başlıca şehir, şark kıyısında Hilo'dur. Eyaletin merkezi Honolulu, Oahu adasındadır. II. Dünya Savaşı esnasında Japonların baskınına uğrayan Pearl Harbour da bu adadadır. Polinezya yerlileri ve melezlerin sayısı bugün azalmıştır. Nüfusun 1.212.000 (1993). Nüfusun aslolan kalabalık kısmını yabancılar (Japonlar, Filipinliler vb.) oluşturur. Iktisat, ziraat ve turizme dayanır. Adaları, yılda 1 milyon kadar gezgin ziyaret etmektedir. Başlıca ürünler, şekerkamışı, ananas ve başka meyvelerle yüksek kaliteli kahvedir.

MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





  • Ulusal Parklar - Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı


  • Hawaii Mitolojisi

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hawaii (Hawaii Hakkında)
Hawaii (Hawaii Hakkında)
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Hi-locator.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/hawaii-hawaii-hakknda.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/hawaii-hawaii-hakknda.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content