Oder - Neisse Hattı

Oder-Neisse Hattı MORPA Vikipedi Sınırların batıya doğru ilerlemesi; (gri alan) SSCB'nin eline geçen bölge, (pembe alan) Polon...

Oder-Neisse Hattı
MORPA Vikipedi





Sınırların batıya doğru ilerlemesi; (gri alan) SSCB'nin eline geçen bölge, (pembe alan) Polonya'nın eline geçen bölgedir. Baltık kıyısında Usedon'da başlar. Zalew Szczecinski'yi (Almanca: Stettiner Haff) ortasından keser ve Sznski'nin (eski adı Stettin) güneyinde Oder'e ulaşarak önce bu ırmağı, sonra da kolu Neisse'yi izleyerek Çek sınırına gelir. Bu sınır, 1945'te Potsdam Antlaşması ile kesinleşmiş ve 1950'de Demokratik Almanya, 1970'te de Federal Almanya tarafından tanınmıştır.

Sınırların batıya doğru ilerlemesi; (gri alan) SSCB'nin eline geçen bölge, (pembe alan) Polonya'nın eline geçen bölgedir.


oder

Oder-Neisse Hattı, II. Dünya Savaşı'nın sonunda Müttefiklerce çizilen ve bugünde geçerli olan Polonya-Almanya sınırı. Bu sınırla Alman topraklarının önemli bir bölümünün Polonya'ya bırakılması Batı Almanya ile Sovyet bloku arasında 15 yıl süren tartışmalara yol açmıştır. Yalta Konferansı'nda (Şubat 1945) üç büyük Müttefik devlet (Büyük Britanya, SSCB ve ABD) Polonya'nın SSCB ile sınırını batıya doğru, yaklaşık Curzon Hattı'na kadar çekmeyi kararlaştırdı. Bu düzenlemenin Polonya için yol açtığı toprak kaybı ise batıdaki sınırın Almanya'nın zararına olarak batı yönünde kaydırılmasıyla karşılandı. Josef Stalin Yalta'da, Baltık Denizindeki ŞšwinoujŞ›cie'den (Swinemünde) güneye doğru uzanarak Szczecin'in batısından geçen, daha sonra Frankfurt (Oder)'ın güneyinde Neisse (Nysa Şu޼ycka) Nehri ile birleştiği noktaya kadar Oder Nehrini (Odra) izleyen, ardından Neisse Nehri boyunca Zittau yakınındaki Çekoslovakya sınırına kadar uzanan Oder-Neisse Hattı'nın sınır kabul edilmesini istedi. Stalin böylece 1939'da (Alman-Sovyet Antlaşması) işgal ettiği ve geri vermek istemediği Curzon Hattının doğusundaki topraklarını yitiren Polonya'nın bu kaybına karşılık bir ödün vermeyi düşünüyordu.


Ama yeni sınırın tam olarak nereden geçeceği konusunda Batılı Müttefikler ile SSCB arasında anlaşmazlık çıktı. ABD ile Büyük Britanya böyle bir düzenlemenin yalnızca çok sayıda Almanın yer değiştirmesine yol açmakla kalmayacağını (Polonya'ya bırakılan topraklarda o sırada 5 milyon Alman yaşıyordu), aynı zamanda gelecekte Almanya'yı kayıplarını geri istemeye yönelteceğini, böylece kalıcı bir barışın kurulmasını önleyeceğini öne sürdü. Onların önerdiği sınır çizgisi Oder Nehri boyunca uzanıyor, sonra WrocŞ‚aw (Breslau) ile Opole arasındaki bir noktada Oder ile birleşen bir başka Neisse Nehrini (Glatzer Neisse ya da Nysa KŞ‚odzka) izliyordu. Anlaşmazlık nedeniyle Almanya-Polonya sınırı konusunda Yalta'da bir karara varılamadı. Ancak Batılı müttefikler bu hattı ''barış konferansına kadar geçici sınır'' olarak kabul etmeye razı oldular (Potsdam, 1945).


Temmuz - Ağustos 1945'te Potsdam Konferansı toplandığında, Sovyet ordusu Oder-Neisse Hattı'nın doğusundaki bütün toprakları işgal etmiş ve bu bölgede Sovyet yanlısı geçici bir Polonya yönetimi oluşturulmuş bulunuyordu. ABD ve Büyük Britanya bu tek yanlı hareketi şiddetle protesto etmekle birlikte oldubittiyi kabul ederek, SSCB'ye bırakılan Doğu Prusya'nın kuzey kesimi dışında, Oder-Neisse Hattı'nın doğusundaki bütün bölgenin Polonya'nın denetimine verilmesini onayladı. Potsdam Konferansı'nda ayrıca bölgedeki Almanların Polonyalılarca Almanya'ya gönderilmesine izin verildi. Ama Polonya-Almanya sınırının nihai olarak gelecekte toplanacak bir barış konferansında çizilmesi kararlaştırıldı.


Oder-Neisse Hattı


oder2

Almanya Demokratik Cumhuriyeti (Doğu Almanya) 6 Temmuz 1950'de Polonya ile Zgorzelec'te (1945'ten önce Görlitz'in bir parçası) Oder-Neisse Hattı'nı kalıcı sınır kabul eden Görlitz Antlaşmasını imzaladı. Doğu Almanya'yı, aralarında Fransa'nın da (1959) bulunduğu öteki devletler izledi. Almanya Federal Cumhuriyeti (Batı Almanya) ise bu sınırın yalnızca geçici yönetsel bir sınır olduğunu ve yapılacak bir barış antlaşmasında gözden geçirilebileceğini savundu. Bu sorunu iki Alman devletinin birleştirilmesi sorunuyla birlikte ele alarak 1970'e değin söz konusu hattı sınır olarak onaylamayı reddetti. Ama bu tarihte, Doğu Avrupa devletleri ile olan ilişkilerini düzeltme politikasının uzantısı olarak SSCB (12 Ağustos 1970), ardından da Polonya (7 Aralık 1970) ile antlaşmalar imzaladı ve Oder-Neisse Hattı'nı Polonya'nın yasal ve dokunulmaz sınırı olarak kabul etti. İki Almanya'nın birleşmesinden hemen sonra, 14 Kasım 1990'da, Polonya ile Almanya arasında imzalanan sınır antlaşmasıyla bu tanıma son şeklini aldı.





  • Boru Hattı Nedir?


  • Dünya Nehirleri - Oder Nehri


  • Hattı fuhşiyat ne demektir?


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Oder - Neisse Hattı
Oder - Neisse Hattı
http://img404.imageshack.us/img404/7231/oder.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/oder-neisse-hatt.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/oder-neisse-hatt.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content