Hepatit B hastasının yüksek ürik asit değerlerine karşı alabileceği önemler nelerdir?

Hepatit B hastasının yüksek ürik asit değerlerine karşı alabileceği önemler nelerdir? üRİK ASİT: Analiz Materyali: Serum Altern...

Hepatit B hastasının yüksek ürik asit değerlerine karşı alabileceği önemler nelerdir?

üRİK ASİT:

Analiz Materyali:
Serum
Alternatif Materyal: Plazma (Heparinli)



Stabilitesi: Oda ısısında yaklaşık 4-6 saat, buzdolabında 24-48 saat.
Metod: üricase-PAP.
Analizi Etkileyen Olumsuz Faktörler: Hemolizli, lipemik, ikterik serum örnekleri tercih edilmemelidir. Ayrıca EDTA'lı, sitratlı, fluoridli, ve okzalatlı tüplerde ürik asit ölçümü için kan alınmamalıdır.
Normal değerler:
Erkek: 3,4-7,0 mg/dl

Kadın: 2,4-5,7 mg/dl

İnsanlarda ürik asidin büyk bir kısmı guanin metabolizmasından oluşur. Hergün yaklaşık olarak 750 mg ürik asit oluşur. Dolaşımdaki ürik asidin bir kısmı endojen ve bir kısmı ise eksojendir. Günlük total 750 mg ürik asidin % 25-30'u gastrointestinal sisteme giren tüm sıvı ve salgılarla atılır ve kalın barsaklarda bakteriler tarafından yıkıma uğratılır. Geri kalan kısmıda idrarla atılır.

ürik Asit Düzeyinin Artmasına Yol Açan Bazı Sebepler:
  • Gut hastalığı
  • Preeklamsi ve eklamside
  • Pnömoni
  • Lösemiler
  • Hemolitik anemiler
  • Pernisiyöz anemi
  • Böbrek yetmezliği
  • Polisitemiler
  • Lenfomalar
  • Hipoparatiroidi
  • İskemik kalp hastalığı
  • Kurşun zehirlenmesi
  • Down sendromu
  • Glikojen depo hastalığı
  • İlaçlar
  • A-alfa lipoproteinemi
  • Tip III hiperlipoproteinemi
ürik Asit Düzeyinin Azalmasına Yol Açan Bazı Sebepler:
  • Akut hepatit
  • Uygunsuz ADH sendromu
  • Wilson hastalığı
  • Akromegali
  • Fankoni sendromu
  • İnsülin enjeksiyonu
  • Neoplastik hastalıkla

ürik asit yüksekliği, hastanın şikayeti olmadığı sürece hem doktorlar hem de hasta tarafından fazla önemsenmeyen bir metabolizma bozukluğudur. Kanda ki ürik asit seviyesinin yükselmesi sonucu eklemlerde biriken kristaller Gut hastalığı'na neden olarak daha çok ayak başparmağında olmak üzere, el, ayak bileği, diz kapağı ve diğer eklemlerde kızarma ve şiddetli ağrı ile seyreden bir tabloya neden olur. Ağrı o kadar fazladır ki gut krizi geçiren hastalar ayaklarına basamaz, yürüyemezler. ürik asit yüksekliği sadece gut krizine neden olsa gene iyi, Neuropsikoloji dergisinin Ocak 2007 sayısında yayınlanan bir araştırma, ürik asit yüksekliği ile erken bunama arasında da bir ilişki olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre; ürik asidi yüksek seyreden hastaların “hatırlama†ve “düşünme†fonksiyonları daha çabuk bozuluyor. Bu çalışma hastaların şikayeti olmasa bile ürik asit yüksekliğini önemsememiz ve diyete daha çok dikkat etmemiz gerektiğini göstermesi açısından bence çok önemli...
Özellikle ailesinde gut hastası olan kişilerin eklem ağrıları olunca ürik asit yüksekliği ihtimalini düşünmelerini tavsiye ederim.

üRİK ASİT YüKSEKLİĞİNİN BAŞLICA NEDENLERİ
1.Genetik yapı-ailesel yatkınlık
2.Şişmanlık.
3.Aşırı alkol kullanımı
4.Aspirin, diüretik ilaçlar, bazı tansiyon ilaçları ürik asidi yükseltebilir.
5.Pürinden zengin gıdaların aşırı tüketilmesi: Sakatat, sucuk, salam, sosis, yağlı et, yağ, kabuklu deniz ürünleri, pasta börekler..

üRİK ASİT YüKSEKLİĞİ OLANLAR NE YAPMALI?
1.Kilo vererek ideal kilonuza inin, yasaklara dikkat edin.
2.Alkol tüketimini sınırlayın.
3.Bir doktor önermedikçe düşük doz Aspirin kullanmayın. Doktorunuza, tansiyon ilaçlarınızın ürik asidinizi yükseltip yükseltmediğini sorun.
4.Spor yapmaya çalışın.
5.Her zaman bol su içmeye dikkat edin.
6.Aşağıda önerdiğim ürik asit diyetine dikkat edin:

üRİK ASİT DİYETİ-PüRİNDEN SINIRLI DİYET
Aşağıdaki yiyecekleri mümkün olduğu kadar azaltın veya hiç yemeyin.
  • Sakatatlar (beyin, böbrek, işkembe...vb.)

  • Sucuk, salam, sosis, pastırma, jambon.

  • Yağlı et, yağlı balık, yağlı tavuk eti

  • Midye, karides, havyar, sardalya, uskumru, yengeç

  • Mayonez, kaymak, krema, tahin, tahin helvası, çikolata, susam

  • Kuruyemişler

  • Aşırı yağlı pasta ve börekler, kremalı kekler

  • Alkollü içecekler ve meşrubatlar

  • Tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, aşırı yağlı peynir

  • Çavdar, kepek, yulaf ve bunlarla yapılmış ürünler

  • Mayalı gıdalar

  • Et ve tavuk suyu

  • Küçük balıklar ve av hayvanlarının eti

  • Yemeklerin az yağlı olmasına özen gösteriniz, sıvı yağları tercih ediniz



Dr. Murat Kınıkoğlu
BAKINIZ







  • Hepatit


  • Hepatit nedir?


  • Diüretiklerle yükselen ürik asit, doğal besin maddeleriyle normal hale gelebilir mi?




Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
üRİK ASİT:

Analiz Materyali:
Serum
Alternatif Materyal: Plazma (Heparinli)



Stabilitesi: Oda ısısında yaklaşık 4-6 saat, buzdolabında 24-48 saat.
Metod: üricase-PAP.
Analizi Etkileyen Olumsuz Faktörler: Hemolizli, lipemik, ikterik serum örnekleri tercih edilmemelidir. Ayrıca EDTA'lı, sitratlı, fluoridli, ve okzalatlı tüplerde ürik asit ölçümü için kan alınmamalıdır.
Normal değerler:
Erkek: 3,4-7,0 mg/dl

Kadın: 2,4-5,7 mg/dl

İnsanlarda ürik asidin büyk bir kısmı guanin metabolizmasından oluşur. Hergün yaklaşık olarak 750 mg ürik asit oluşur. Dolaşımdaki ürik asidin bir kısmı endojen ve bir kısmı ise eksojendir. Günlük total 750 mg ürik asidin % 25-30'u gastrointestinal sisteme giren tüm sıvı ve salgılarla atılır ve kalın barsaklarda bakteriler tarafından yıkıma uğratılır. Geri kalan kısmıda idrarla atılır.

ürik Asit Düzeyinin Artmasına Yol Açan Bazı Sebepler:
  • Gut hastalığı
  • Preeklamsi ve eklamside
  • Pnömoni
  • Lösemiler
  • Hemolitik anemiler
  • Pernisiyöz anemi
  • Böbrek yetmezliği
  • Polisitemiler
  • Lenfomalar
  • Hipoparatiroidi
  • İskemik kalp hastalığı
  • Kurşun zehirlenmesi
  • Down sendromu
  • Glikojen depo hastalığı
  • İlaçlar
  • A-alfa lipoproteinemi
  • Tip III hiperlipoproteinemi
ürik Asit Düzeyinin Azalmasına Yol Açan Bazı Sebepler:
  • Akut hepatit
  • Uygunsuz ADH sendromu
  • Wilson hastalığı
  • Akromegali
  • Fankoni sendromu
  • İnsülin enjeksiyonu
  • Neoplastik hastalıkla

ürik asit yüksekliği, hastanın şikayeti olmadığı sürece hem doktorlar hem de hasta tarafından fazla önemsenmeyen bir metabolizma bozukluğudur. Kanda ki ürik asit seviyesinin yükselmesi sonucu eklemlerde biriken kristaller Gut hastalığı'na neden olarak daha çok ayak başparmağında olmak üzere, el, ayak bileği, diz kapağı ve diğer eklemlerde kızarma ve şiddetli ağrı ile seyreden bir tabloya neden olur. Ağrı o kadar fazladır ki gut krizi geçiren hastalar ayaklarına basamaz, yürüyemezler. ürik asit yüksekliği sadece gut krizine neden olsa gene iyi, Neuropsikoloji dergisinin Ocak 2007 sayısında yayınlanan bir araştırma, ürik asit yüksekliği ile erken bunama arasında da bir ilişki olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre; ürik asidi yüksek seyreden hastaların “hatırlama†ve “düşünme†fonksiyonları daha çabuk bozuluyor. Bu çalışma hastaların şikayeti olmasa bile ürik asit yüksekliğini önemsememiz ve diyete daha çok dikkat etmemiz gerektiğini göstermesi açısından bence çok önemli...
Özellikle ailesinde gut hastası olan kişilerin eklem ağrıları olunca ürik asit yüksekliği ihtimalini düşünmelerini tavsiye ederim.

üRİK ASİT YüKSEKLİĞİNİN BAŞLICA NEDENLERİ
1.Genetik yapı-ailesel yatkınlık
2.Şişmanlık.
3.Aşırı alkol kullanımı
4.Aspirin, diüretik ilaçlar, bazı tansiyon ilaçları ürik asidi yükseltebilir.
5.Pürinden zengin gıdaların aşırı tüketilmesi: Sakatat, sucuk, salam, sosis, yağlı et, yağ, kabuklu deniz ürünleri, pasta börekler..

üRİK ASİT YüKSEKLİĞİ OLANLAR NE YAPMALI?
1.Kilo vererek ideal kilonuza inin, yasaklara dikkat edin.
2.Alkol tüketimini sınırlayın.
3.Bir doktor önermedikçe düşük doz Aspirin kullanmayın. Doktorunuza, tansiyon ilaçlarınızın ürik asidinizi yükseltip yükseltmediğini sorun.
4.Spor yapmaya çalışın.
5.Her zaman bol su içmeye dikkat edin.
6.Aşağıda önerdiğim ürik asit diyetine dikkat edin:

üRİK ASİT DİYETİ-PüRİNDEN SINIRLI DİYET
Aşağıdaki yiyecekleri mümkün olduğu kadar azaltın veya hiç yemeyin.
  • Sakatatlar (beyin, böbrek, işkembe...vb.)

  • Sucuk, salam, sosis, pastırma, jambon.

  • Yağlı et, yağlı balık, yağlı tavuk eti

  • Midye, karides, havyar, sardalya, uskumru, yengeç

  • Mayonez, kaymak, krema, tahin, tahin helvası, çikolata, susam

  • Kuruyemişler

  • Aşırı yağlı pasta ve börekler, kremalı kekler

  • Alkollü içecekler ve meşrubatlar

  • Tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, aşırı yağlı peynir

  • Çavdar, kepek, yulaf ve bunlarla yapılmış ürünler

  • Mayalı gıdalar

  • Et ve tavuk suyu

  • Küçük balıklar ve av hayvanlarının eti

  • Yemeklerin az yağlı olmasına özen gösteriniz, sıvı yağları tercih ediniz



Dr. Murat Kınıkoğlu
BAKINIZ






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hepatit B hastasının yüksek ürik asit değerlerine karşı alabileceği önemler nelerdir?
Hepatit B hastasının yüksek ürik asit değerlerine karşı alabileceği önemler nelerdir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/hepatit-b-hastasnn-yuksek-urik-asit.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/hepatit-b-hastasnn-yuksek-urik-asit.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content