Himalaya Dağları Nerededir? Himalaya Dağlarının Oluşumu, Yüksekliği, Özellikleri ve Himalaya Dağına Çıkan Dağcılar

1 Himalaya Dağları 3 Mühim Himalaya Dağcıları Himalaya Dağları dünyanın neresindedir, Himalaya Dağlarının bulunmuş olduğu ülke hangisidi...


  • 1 Himalaya Dağları



  • 3 Mühim Himalaya Dağcıları


  • Himalaya Dağları dünyanın neresindedir, Himalaya Dağlarının bulunmuş olduğu ülke hangisidir, Himalaya Dağları nasıl oluşmuştur, Himalaya Dağlarının özellikleri nedir, Himalaya Dağlarının yüksekliği ne kadardır kaç km dir, Himalaya Dağlarına çıkan dağcılar kimlerdir, Himalaya Dağları şeklinde yüksek benzer dağlar hangileridir.



    Himalaya Dağları dünyanın neresindedir, Himalaya Dağlarının bulunmuş olduğu ülke hangisidir, Himalaya Dağları nasıl oluşmuştur, Himalaya Dağlarının özellikleri nedir, Himalaya Dağlarının yüksekliği ne kadardır kaç km dir, Himalaya Dağlarına çıkan dağcılar kimlerdir, Himalaya Dağları şeklinde yüksek benzer dağlar hangileridir.


    Himalaya Dağları dünyanın neresindedir, Himalaya Dağlarının bulunmuş olduğu ülke hangisidir, Himalaya Dağları nasıl oluşmuştur, Himalaya Dağlarının özellikleri nedir, Himalaya Dağlarının yüksekliği ne kadardır kaç km dir, Himalaya Dağlarına çıkan dağcılar kimlerdir, Himalaya Dağları şeklinde yüksek benzer dağlar hangileridir.


    Himalaya Dağları



    Himalaya Dağları, dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağlarıdır. Asya’nın orta cenup kısmında, şark garp ışığında uzanır. Dünyanın en yüksek zirvesi Everest’i (8848 m.) içine alır. Everest Tepesi, Nepal ile Tibet (Çin) sınırında yer alır. Everest tepesi Nepal’in sınırları içersindedir. Himalayalar, levha tektoniği kuramına nazaran, iki kıtasal levhanın şu demek oluyor ki Hindistan levhası ve Asya levhasının çarpışması sonucu oluşmuştur ve bu oluşum halen devam etmektedir.



    Himalaya Dağları



    Pakistan, Hindistan, Çin, Nepal ve Butan’ dan geçen 2400 km uzunluğundaki Himalaya dağ zincirinin buzulları, Asya’ nın 9 büyük nehrini besliyor. 1,3 milyar insan, bu su yollarına bağımlı olarak yaşıyor. Verilere nazaran ise Himalayalarda sıcaklıklar, son 30 yıl içinde on yılda bir 0,06 ile 0,15 aşama artmakta ve sıcaklıkların artmaya devam etmesi halinde 50 yıla kadar buzul ve karların tamamen erimesi planlanıyor.


    Himalayalar Nasıl Oluştu



    Geç Prekambriyan ve Paleozoik dönemleri süresince, Avrasya kıtasından Eski Tetis Okyanusu’yla ayrılan Hindistan alt kıtası, Gondwana kıtasının bir parçasıydı. Erken Karbonifer döneminde, Gondwana üstüne kıtasal riftleşme süreci başladı ve Erken Permiyan Periyodu’nde Yeni Tetis Okyanusu’nu oluşturdu. Böylelikle bugünün İran, Afganistan ve Tibet bölgelerinin bir kısmını oluşturan kıta parçaları Gondwana’dan ayrılarak kuzeye doğru sürüklendi. Bir süre sonra Norian (210 Ma) Periyodu’nde süregelen bir başka riftleşme süreci, Gondwana kıtasını ikiye ayırdı. Hindstan, Avustralya ve Antarktika ile beraber Şark Gondwana’yı oluştururken, Şark ve Garp Gondwana’nın birbirlerinden arada okyanus kabuğunun oluşmasıyla ayrılması bir süre sonra gerçekleşti (160-155 Ma). Erken Kretase döneminde, Hindistan levhası Avustralya ve Anarktika’dan ayrıldı ve Cenup Hint Okyanusu oluşmaya başladı (130-125 Ma).



    Bir süre sonra Hindistan, Avrasya kıtası ile arasındaki okyanus kabuğu tüketilene kadar hızla kuzeye doğru sürüklenmeye başladı (84 Ma). Ortalama 6000 km yol katettikten sonrasında, okyanus kabuğu tüketilince bu sefer kıtasal kabuklar karşı karşıya geldi. Okyanus kabuğu, kıtasal kabuğa nazaran daha ince ve yoğun olduğundan, kıtasal kabuğun altına görece daha kolay batar. Ama, kıtasal kabuklar karşılaştığında, bu kabuklar nerede ise aynı kalınlıkta ve yoğunlukta olduğundan birbirlerinin altına kolayca batmazlar ve deformasyon meydana gelir. Hindistan ve Avrasya kıtalarının birbirlerine nazaran hızlarının 55 Ma civarında çok hızlıdan (18-19.5 santimetre/yıl) hızlıya (4.5 santimetre/yıl) düşmesinden, kıtasal kabukların bu süre diliminde karşılaştıkları düşünülmekte. Meydana getirilen ölçümler, tüm bu süreç süresince Hindistan’ın kıtasal kabuğunda 2500 km kısalma bulunduğunu gösteriyor.



    Bu kısalmayı izah etmek için türlü model mekanizmalar öneriliyor. Birincisi, Hindistan kıtasal kabuğunun kısmen de olsa Tibet’in altına batmış olabileceği yönünde. İkinci modele nazaran (Molnar & Tapponnier 1975), Hindistan çarpışma esnasında Avrasya kıtasını oluşturan kıtasal parçaları hareketlendirmiş ve bunların yanal olarak yolundan çekilmesini sağlayarak kendine yer açmış olabilir. Başka bir modele göreyse (Dewey, Cande & Pitman 1989), çarpışmanın etkisiyle Hindistan’ın kıtasal kenarında oluşan bindirme faylar ve katlanmalar ile Tibet kabuğunun deformasyonunun, bu kısalmanın bir kısmını karşılamıştır.



    Kıtasal kabuktaki bu büyük oranda kısalmada bu üç mekanizma da rol oynamış olmakla beraber, Himalayaların yükselmesi, son mekanizmaya bağlıdır.





  • Konveksiyonel Yağış Nedir? Konveksiyonel İklim Türü


  • 7. Derslik Toplumsal Bilgiler Kitabı 2. Birim Bulmaca Çözümü


  • Kocaeli'de Ekonomik Faaliyetler ve Kocaeli'nin Nüfusunu Artıran Etkenler
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Himalaya Dağları Nerededir? Himalaya Dağlarının Oluşumu, Yüksekliği, Özellikleri ve Himalaya Dağına Çıkan Dağcılar
    Himalaya Dağları Nerededir? Himalaya Dağlarının Oluşumu, Yüksekliği, Özellikleri ve Himalaya Dağına Çıkan Dağcılar
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Himalaya-DaC49FlarC4B1.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/himalaya-daglar-nerededir-himalaya.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/himalaya-daglar-nerededir-himalaya.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content