Panama Kanalı Nerede Bulunur? Hangi Kıtaları Birbirinden Ayırır? Panama Kanalının Özellikleri

1 Panama Kanalı Nerededir 3 Panama Kanalı İnşaatı Panama Kanalı nerededir, Panama Kanalı hangi denizdedir, Panama Kanalının ayırdığı kıt...


  • 1 Panama Kanalı Nerededir



  • 3 Panama Kanalı İnşaatı


  • Panama Kanalı nerededir, Panama Kanalı hangi denizdedir, Panama Kanalının ayırdığı kıtalar hangi kıtalardır, Panama Kanalı hangi ülkelerin sınırları içindedir, Panama Kanalı hangi ülkeye bağlıdır.



    Panama Kanalı nerededir, Panama Kanalı hangi denizdedir, Panama Kanalının ayırdığı kıtalar hangi kıtalardır, Panama Kanalı hangi ülkelerin sınırları içindedir, Panama Kanalı hangi ülkeye bağlıdır.


    Panama Kanalı nerededir, Panama Kanalı hangi denizdedir, Panama Kanalının ayırdığı kıtalar hangi kıtalardır, Panama Kanalı hangi ülkelerin sınırları içindedir, Panama Kanalı hangi ülkeye bağlıdır.


    Panama Kanalı Nerededir



    Panama Kanalı, Orta ABD’nın en cenup ülkesi Panama topraklarında yer alır ve Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus’unu birbirine bağlayan su yoludur.



    İnşaat ABD tarafınca tamamlanmış ve kanal 1914’te hizmete açılmıştır. 77 kilometre uzunluğundaki kanalın yapımı esnasında, sıtma ve sarı hummagibi hastalıklardan büyük toprak kaymalarına kadar her türlü güçlükle karşılaşılmış ve ortalama 27.500 kanal çalışanı bu süreçte can vermiştir.Bu kanal Cenup ABD ve Şimal ABD’yı birbirlerinden ayırır.



    Bugün New York’tan San Francisco’ya giden bir geminin, Panama kanalını kullanarak 9.500 km yol yapması, Horn Burnu’nun dolaşılmasını mecburi kılan eski günlerdeki 22.500 km yola oranla büyük bir kolaylıktır.



    Açılışından 2002 yılına dek, ortalama 800.000 geminin geçmiş olduğu tahmin edilen Panama Kanalı’ndan her yıl 14.000’den fazla vapur geçmekte olup taşınan yük miktarı 203 milyon tonu bulmaktadır.



    Kanal süresince seyahat ortalama 9 saat sürmektedir.Bununla birlikte kanalda bulunan indirgeçli kaldırgaç yardımıyla aşılması zorluk derecesi yüksek noktalarda gemiler ilerleyebilmekte ve hareketlenme kazanabilmektedir.



    Panama kanalı dünyanın mühendislik harikasıdır ve en pahalı kanaldır.Kanal, bölgenin sosyoekonomik koşullarını geliştirmiştir. Panama kanalı ile Panama halkının refah seviyesi terfi etmiştir. Kanal ülkenin gelişimine mühim katkılar elde etmiştir.



    Panama Kanalı deniz seviyesinden 28 metre yukarıdadır.Sıvıların dengesi kanunundan faydalanılarak gemiler kanal içinde yavaş yavaş yükseltilir ve aynı metotla başka tarafa doğru indirilir.



    Panama Kanalı projesiyle ilkin, Süveyş Kanalını açarak ün kazanan Ferdinand de Lesseps ilgilendi. Panamaya keşfe çıkmak için (1876 da) 8 mühendisle yola çıkan Lesseps Panama Ormanına yenik düştü ve 8 şahıs gittikleri keşfi 5 şahıs tamamladı.



    Fena vakalar bununla kalmayıp, 1880 senesinde Panama şirketini kuran Lesseps’in şirketinin sermayesi 300 milyonluk hisse senedinden meydana geliyordu. Reklamlar yapılmış oldu. Panama’ya milyonlarca usd para bağlayan küçüklü büyüklü hisse sahipleri çok umutluydu. Çalışmalara başlandığında Panama ormanının büyük darbesini yiyen işçiler, yazın kavurucu sıcağın altında, Eylül’de fırtına benzer biçimde yağan yağmurda, hepsi devasa boyutta olan kayalarla dolu Panama’da emek vermeye uğraşıyorlardı. Bunun yanı sıra sıtma ve sarıhumma sinekleri her şeyi talan ediyordu. Lesseps ise Avrupa’ya iklimin zararsızlığını kanıtlamak için ailesiyle beraber Panama’ya gitti. Fakat ailesinin tümünü orada yitirdi. Bu projede Eiffel Kulesi’nin mühendislerinden birisi olan Leon Boyer de can verdi. İşçiler ölüme çok yakındılar. 1881-1889 yılları içinde 17 bin işçiden 5 bini can verdi. Bu katliamın üstüne şantiye kapatıldı ve şirket battı. Bunun üstüne bu projeye Amerikalılar el attılar. Amerikalılar öncesinden önlemli olup her türlü önlemi aldılar. Bataklıklara bol miktarda petrol döküldü, en güçlü makineler kullanıldı, 30 bini zenci, 12 bini Avrupalı, toplam 42 binlik bir işçi ordusu çalıştırılıyordu. Panama Kanalı’nı 3 Ağustos 1914 tarihinde hizmete açtılar ve gene aynı gün ilk kez bir vapur Panama Kanalından geçmiş oldu.



    panama kanalı





  • Konveksiyonel Yağış Nedir? Konveksiyonel İklim Türü


  • 7. Derslik Toplumsal Bilgiler Kitabı 2. Birim Bulmaca Çözümü


  • Kocaeli'de Ekonomik Faaliyetler ve Kocaeli'nin Nüfusunu Artıran Etkenler
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Panama Kanalı Nerede Bulunur? Hangi Kıtaları Birbirinden Ayırır? Panama Kanalının Özellikleri
    Panama Kanalı Nerede Bulunur? Hangi Kıtaları Birbirinden Ayırır? Panama Kanalının Özellikleri
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/panama-kanalC4B1.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/panama-kanal-nerede-bulunur-hangi.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/panama-kanal-nerede-bulunur-hangi.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content