I. Dünya Savaşının Sebepleri

Birinci Dünya Savaşının sebeplerinin kısaca ve maddeler halinde sırlandığı yazımız. I. Dünya Savaşı neden çıktı? Savaşın Nedenleri : 1. Sa...

Birinci Dünya Savaşının sebeplerinin kısaca ve maddeler halinde sırlandığı yazımız. I. Dünya Savaşı neden çıktı?



Savaşın Nedenleri :



1. Savaşın çıkış nedenlerinin başında ingiltere ile Almanya arasındaki ekonomik rekabet gelmektedir.



2. Almanya, siyasi birliğini geç kurduğundan sömürgecilikte de geç kalmıştı. Güçlü bir devlet olarak ortaya çıktığında mevcut sömürge alanları çoktan paylaşılmıştı. Bu nedenle I. Dünya Savaşı bir anlamda sömürgelerin yeniden paylaşımı savaşıdır.



3. Siyasî birliğini geç kuran ülkelerden biri de İtalya idi. Almanya ile işbirliğine girerek yeni sömürgeler elde etmek isteyen italya’nın bu tavrı; özellikle ingiltere ve Fransa’yı rahatsız ediyordu.



4. Değişik milletlerden oluşan Avusturya Macaristan İmparatorluğu, Rusya’nın Balkanlarda yürüttüğü Panislavizm politikasını kendisi için büyük bir tehlike olarak görüyordu. Balkanlarda, Rus çıkarlarının koruyucusu olan Sırbistan, Rusya’ya güvenerek A-vusturya-Macaristan Imparatorlugu’nda, Sırpların bulunduğu toprakları kendi ülkesine katmak istiyordu.



5. Almanya ile Fransa arasında tarihsel düşmanlığın yanı sıra, önemli bir toprak anlaşmazlığı vardı. 1871’de yenilerek Alsas-Loren’i Almanlara bırakan Fransa; bunu içine sindirememişti.



6. Almanya’nın güçlenmesi İngiltere ve Fransa’nın işine gelmiyordu. Bu nedenle bu iki devlet Almanya’ya karşı aralarında bir birlik oluşturdular.



7. Avusturya-Macaristan imparatorluğu, Rusya’nın tehdidi altındaydı. Almanya, bu iki devlet arasındaki anlaşmazlıkta Avusturya-Macaristan’m tarafını tuttu. Rusya’nın Balkanlara inmesi Almanya’nın da işine gelmiyordu. Böylece Rusya zorunlu olarak ingiltere ve Fransa’ya yaklaştı.



8. Sonuçta XX. Yüzyılın başlarında Avrupa’nın güçlü devletleri bir gruplaşma içine girdiler, italya da Almanya’ya yakın olmayı çıkarlarına daha uygun buluyordu.



Savaşın Başlaması



Avusturya-Macaristan veliahtmın Saray-bosna’da, Sırplı milliyetçilerce öldürülmesi, savaşın başlangıcı oldu.



Avusturya-Macaristan, bu olay üzerine Sırbistan’a savaş açtı.



Rusya, Sırbistan’ın yanında yer aldı.



Fransa da Rusya’yı destekledi.



Bunun üzerine Almanya da, Rusya’ya ve Fransa’ya savaş açtı.



Bir süre sonra ingiltere de Fransa’nın yanında savaşa katılınca, savaş bütün şiddetiyle başlamış oldu.



Almanlar, doğuda Ruslara karşı başarılar sağladılarsa da, batıda Fransız ve ingiliz kuvvetlerinin direnişi karşısında fazla bir ilerleme gösteremediler.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: I. Dünya Savaşının Sebepleri
I. Dünya Savaşının Sebepleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/i-dunya-savasnn-sebepleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/i-dunya-savasnn-sebepleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content