İç Anadolu Bölgesi Milli Parkları

Yozgat İli Yozgat Çamlığı Ulusal Parkı Yozgat Çamlığı Millî Parkı , İç Anadolu'da insan tesiri ile meydana gelen step içinde yer...



Yozgat İli





Yozgat Çamlığı Ulusal Parkı

Yozgat Çamlığı Millî Parkı, İç Anadolu'da insan tesiri ile meydana gelen step içinde yer edinen sayılı kalıntı ormanlardan biridir. Averaj yüksekliği 1350 m. olan sahadaki arazinin morfolojik özelliklerini tepeler , sırtar ve vadilerde parçalanmış dalgalı düzlükler meydana getirmektedir.

265 hektarlık çamlığı 1985 senesinde Yüksek İcra Vekilleri Heyetinin kararıyla Ulusal Park haline getirilmiştir. Bakanlar Kurulu kararıyla kullanma ve irtifa hakkı Orman Genel Müdürlüğü'ne verilmiştir.

Şehrin derhal 2 kilometre güneyinde yer edinen Çamlık Ulusal Parkı güzel bir dinlenme ve eğlenme yeridir. İçerisinde bulunan çam çeşidinin bir benzerinin bir tek Kafkaslarda olduğu ilim adamlarınca tespit edilmiştir. Yozgat'a 2 kilometrelik bir asfalt yolla bağlanır. İçerisinde 3 yıldızlı bir otel mevcuttur. Bununla birlikte İl Hususi İdaresince yaptırılan gazino ve restoran, kamp bölgeleri, çocuk oyun parkı, soğuk çeşmeleri, temiz havası ve nebat örtüsüyle görülmeye kıymet bir yerdir.

vikipedi lügat


Niğde İli


Aladağlar Ulusal Parkı


ülkemizdeki Ulusal Parklar

Yeri:
Niğde,Kayseri ve Adana illeri sınırları içerisindedir. Ulaşım: Ulusal Park Niğde ili sınırları içinde Çamardı ilçesine ortalama 15 km.,Kayseri Yahyalı ilçesine 30 km.uzaklıktadır.
Özelliği: Ulusal Park içinde kamp alanları, günübirlik alanlar ve molakamp

(Primitif kamping) alanları, tabiat yürüyüş güzergahları, tırmanma doğrultuları düzenlenerek Yayla girişimleri oluşturulacaktır.

Yöredeki akarsularda alabalık üretimi ,sportif olta balıkçılığı yapılmasına olanak sağlanacaktır. Yaban hayvanları üretme istasyonu tesis edilecektir. Yaban Yaşamı sakinleri ; yaban keçisi , ayı, başak,sansar ve su samurudur.

Jeolojik yapı açısından Aladağlar Ulusal Parkı değişik zamanlara ait formasyonlarla temsil edilmekle beraber, en yaygın formasyon mezozoik yaşlı kireç taşlarıdır. Bununla birlikte sahada entrüsif volkanizmanın ürünü olan gabro, piroksenit benzer biçimde kayaçlara,subofiolitik metamorfitlere ve daha geniş dönemleri karakterize eden tersiyer ve kuaterner oluklarına da rastlanılmaktadır.

Aladağlar yöresi ülkemizin tektonik açıdan en etkin bölgelerinden birisidir. Yöre bilhassa Alp orojenezi esnasında şaryaj ve bindirmelere sahne olmuştur.Tektonik literatürüne"Ecemiş Koridoru" olarak da giren bu sahada düşey ve yatay atımlı bir sürü fay mevcuttur. Dokusuyla yörede jeomorfolojik süreçler sonucu oluşan naplar,klipler,pencereler garip yapısal unsurlar olarak dikkati çeker.

Aladağlar Ulusal Parkı gerçek mealde bir jeomorfolojik açık hava müzesidir. Yörenin şekillenmesinde yapı ile beraber flüvial koşullar ve Pleistosen buzullaşması mühim bir rol oynamıştır.Yörede bu üç unsura ait değişik morfolojik birimlere rastlamak çok olağandır. Yörenin belirgin başlı jeomorfolojik karakteri vadilerlede bir biçimde parçalanmış olmasıdır.Buzul morfolojisine ait pek çok izlere rastlanmakta , bilhassa yöredeki pek çok sirk gölleri ve moreller bu morfolojinin kılavuz şekilleri olarak görülür.

Yöre klimatik açıdan kendine özgü özelliklere haizdir. Yazları sıcak,kışları soğuk ve kar yağışlı olarak tanımlanabilecek bu klimatik yapı yörenin yüksek kesimlerinde kalıcı karların barınmasına olanak sağlamaktadır. Yörede gece ile gündüz ısı farkı(Günlük Amplitüd) bayağı fazla olup , geceleri göllerin donmasına yol açan az ısı, gündüzleri 30 dereceye kadar çıkmaktadır.

Aladağlar Ulusal Parkı vejetasyon açısından çok varlıklı olup ,ormanı oluşturan hakim türler karaçam ve kızılçamdır.Karaçamdan kızılçama geçiş zonunda yer yer bu iki türün oluşturduğu karışık meşçerelere de rastlanmaktadır.Karaçamın yayılış alanındaki cenup bakılı kesimlerde iç meşçere oluşturmayan sedir ve şimal bakılı rutubet bakımından daha elverişli yerlerde de göknarlara rastlanmaktadır.

Ormanın üst sınırından itibaren Alpin zon başlar. Bu zon da Alpin çayırları yer almıştır. Alpin zon ve daha yüksek kesimlerde yükseklik ve eğim koşullarından lanan çıplak kayalık kesimlere ulaşılmaktadır.
Görülebilecek Bölgeler: Ulusal Parkın peyzaj güzelliği görülmeye kıymet niteliktedir.
Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Ulusal Parkta Yaban Yaşamı Koruma Bölgesi ayrılmış olup, üretme İstasyonu mevcuttur.

Ulusal Parkta kamp alanı, günübirlik alanlar, mola alanları, yürüyüş parkurları, tırmanma doğrultuları, bir takım noktalarda yayla gelişimleri planlanmıştır.

Yöredeki akarsularda alabalık üretimi ve spestif olta balıkçılığı yapılmış olasılığı olan Aladağlar ülkemiz turizmine seçenek olanaklar yaratacak potansiyele haizdir. Çadırla konaklanabilir.






Nevşehir İli

Göreme Zamanı Ulusal Parkı


Ulusal Park orta Anadolu 'nun Hasan Dağı-Erciyes Dağı volkanik bölgesinde kalmaktadır. Saha; platolar ovalar ufak dağ bitkileri, yüksek tepeler, alüvyonla dolmuş dere ve ırmak vadileri, drenaj havzaları ve erozyonlu dik yamaçlı vadilerde birbirlerinden ayrılan yüksek düzlüklerden oluşmuştur. Erciyes ve Hasan Dağının büyük volkanik konileri, kuzeyden Kızılırmak vadisinin bir bölümü, bazıları bazaltla kaplı aşınmış tüf yatakları araziye hakim özelliktedir. Alan;volkanik tüften oluşmuş ilgi çekici görünüm yapısı içinde Bizans Kilise mimarisi ve dinsel sanat tarihinden mühim bir devri sergilemektedir. Bölgenin özelliklerinden burada yaşayanlar savaşların etkilerinden,merkezi idarenin otoritesinden uzak kalmayı başarabilmişlerdir.

Ana ulaşım yollarına uzaklığı ve engebeli bir alan olması ,gizlenmek isteyen ya da dini inzivaya çekilenler için uygun korunma yeri olmuştur. Manastır yaşamı 3. yüzyıl sonları ile 4. yüzyıl başlarında başlamış ve hızla yayılmıştır. Manastırlar, kiliseler, şapeller,yemekhaneler ve keşiş hücreleri ,depo ve şarap yapım bölgeleri bulunan mekanlar oyulmuş,duvar resimleri ile süslenmiştir.

Bununla birlikte saha içinde , ürgüp ,Avcılar, üçhisar, Çavuşini, Yeni Zelve yerleşimleri, Göreme yöresinin geçmişteki kültürüne uygun ziraat ve köy yaşamını yansıtan zamanı ve tabii bütünlüğü elde eden sahaları teşkil eder.

Yukarıda anlatılan; Göreme'nin benzeri olmayan jeomorfolojik oluşumu , güzel duyu görünüm yapısının görsel kıymeti ile zamanı ve etnolojik yapısı Ulusal Parkın zenginliğinin ana başlıkları sayılabilir.

Göreme Ulusal Parkı Gezilecek ve Görülecek Bölgeler: Volkanik tüften oluşmuş ilgi çekici görünüm yapısını oluşturan Peribacaları bununla beraber Bizans kilise mimarisi ve dinsel sanat tarihini sergilemesi açısından başta görülmesi lüzumlu yerlerdendir.

Bununla birlikte ürgüp , Avcılar, Uçhisar, Çavuşini ve Yeni Zelve yerleşimleri, Göreme yöresinin geçmişteki kültürüne uygun ziraat ve köy (kırsal) yaşamını yansıtan yerleşimler olması sebebiyle ziyaretçilerin ilgisini çekecek niteliktedir.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Ulusal Parkın ziyaretçileri için en uygun periyodu 15 Mart-15 Kasım ayları arasındadır.

Ulusal Park içinde, hem tabii hem kültürel değerlerinin değişik bir yaklaşımla gezilebilmesi amacıyla tracking(yürüyüş)hatları belirlenmiştir.

Ziyaretçiler, Ulusal Park içinde ve yakınındaki yerleşimlerindeki çok sayıdaki otel ve pansiyonlarda konaklanabilir.
vikipedi lügat

Konya İli


Beyşehir Gölü Ulusal Parkı




Yeri: Konya ili Beyşehir ilçesi sınırları içinde yer almıştır.


Ulaşım: Ulusal Park alanına Konya-Beyşehir bağlantısını elde eden 238 nolu Devlet Karayolu ile ulaşılmaktadır. Saha, Konya'ya 94 km,Isparta'ya 105 km mesafededir.


Özelliği: ülkemizin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölünün jeomorfolojik yapısı karstik arazi şekillerinden, çok sayıda düden ve dolinlerin birleşmesi sonucu oluşan polye karakterindedir. Yörenin genel jeolojik yapısını teşkil eden kalkerlerin , suların kimyasal reaksiyonu sonucu ezilmesi, bu karstik yer şekillerinin kalıntıları olan ve yükseklikleri 20-50 m. içinde farklılık gösteren çok sayıda ada mevcuttur.


Göl suyu alkalin özelliktedir. Sazan ,alabalık , çiçek balığı, gövce, sarıbalık ve tatlı su levreği benzer biçimde türler, su kaplumbağası ve yılanlar gölün faunasını oluşturmaktadır. Göl içindeki irili ufaklı adalar, su kuşlarının yuvalanmaları ve kuluçkalanmaları açısından ehemmiyet teşkil ederler. Adalar dalgıç türleri , kuğular, karabataklar, bir takım balıkçıl türleri ve ördekler için kışlama ve kuluçka alanlarıdır.


Ulusal parkın orman formasyonu ardıç , karaçam, göknar, sedir ve meşe türleri oluşturmakta ağaçlar yeryer göl kenarına kadar uzanarak Beyşehir Gölünün koylarını ve körfezlerini görsel açıdan benzeri olmayan görünüm güzelliklerini kavuştururlar.


Hitit, Frig,Lidya, Pers,Roma ve Bizans egemenliği altında kalan gene 1076'da Konya'da Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurulmasıyla Türk egemenliğine girmiştir. Yenişarbademli civarlarında, göl kenarında ve 3 km. kadar açıktaki Kızkalesi adacığı üstündeki kalıntılar,Kubadabad Sarayı Harabeleri Selçuk Sürecinin eserleridir.


Görülebilecek Bölgeler: üstün değerdeki peyzaj güzellikleri, göçmen kuşlar için iyi bir barınak olması , potansiyel göl sularına dayalı su sporlarına elverişli göl kıyılarının bulunması ile Selçuklu Dönemine ait kültürel lar, Ulusal Parkın hususi durumunu oluşturmakta ve görülmeye kıymet niteliktedir.


Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Ulusal Parkın yoğun ziyaretli periyodu Mayıs-ekim aylarıdır. Ziyaretçiler için günübirlik ve kamp yapma imkanlarını sunmaktadır.

Çadırla ve karavanla Ulusal Park yetkililerinin kontrolünde ve göstereceği yerlerde kamp yapılabilir. Bununla birlikte Beyşehir ilçesi de konaklama için uygundur.




Çorum / Boğazköy - Alacahöyük Zamanı Ulusal Parkı

Yeri: İç Anadolu Bölgesinde , Çorum ili Boğazkale ilçesi sınırları içinde yer almıştır.
Ulaşım: Ulusal Park alanına,Sungurlu-Çorum karayolu ile ulaşım sağlanmakta olup saha Sungurlu'ya 29 km.,Yozgat'a 29 km., Ankara'ya 203 km. mesafededir.
Özelliği: Ulusal Parkın ana kıymeti, tarih ve arkeolojidir. Anadolu'nun en mühim medeniyetlerinden birisi olan Hitit uygarlığının merkezi Boğazköy (Hattusas)'ün kalıntılarını içine alan Ulusal Parkta başlıca yapılar surlar,surlardaki kapılar ve tünel, Büyük kaledeki saray arşiv binası ve mabetlerdir.

Boğazköy'ün 2 km. kuzeydoğusunda Hitit başşehrinin haricinde bulunan Yazılıkaya Açıkhava mabedine, Sungurlu'dan Boğazkale'ye gelirken köye girmeden sola sapılan bir yol ile ulaşılır. Anadolu'da malum ilk Panteon olan Yazılıkaya'da Hitit'lerin kralı, kraliçe,tanrı ve tanrıçaları rölyefleri yer almıştır.

Saha, tabii kıymet açısından; insan eliyle Anadolu Platosunun flora ve faunaya meydana getirilen tahribatı göstermesi sebebiyle örnek bir görünüm sunar. Orman örtüsünün yerini antropojen step araziye bırakması sonucu fauna değişmiştir. Genel olarak saha, çiftlik ve otlama için kullanılan nerede ise ağaçsız bir step görüntüsü kazanmıştır.
Görülebilecek Bölgeler: Hitit Uygarlığının merkezi Boğazköy (Hattusas)'ün kalıntıları, surlar, kapılar ve tünel, Büyükkale'deki saray arşivi binası ve mabetleri ile Anadolu'da malum ilk Panteon olan Yazılıkaya'daki Hitit'lerin kralı,kraliçe,tanrı ve tanrıça rölyefleri Ulusal Park faaliyetinde ziyaretçilerin görmesi lüzumlu yerlerdir.
Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Ulusal Parkın yoğun ziyaretçi periyodu Mayıs-Ekim ayları arasıdır. Konaklama ihtiyacı Boğazkale kazasından karşılanabilir.




Ankara - Soğuksu Ulusal Parkı

ülkemizdeki Ulusal Parklar

Yeri:
Ankara ili Kızılcahamam ilçesi Ulaşım:
Ankara iline 78 km. uzaklıktaki kaplıcaları ile ünlü Kızılcahamam ilçesine 2 km. mesafede bulunan Ulusal Park'a Ankara-İstanbul karayolu ile ulaşılmaktadır. Özelliği:
İç Anadolu stebinde şimal Anadolu'nun gür ve ormanlık bölgelerine geçiş kuşağında yer edinen saha, iki ana vadiye açılan bir çok yan dere ve vadiler arası düzlüklerden meydana gelen jeomorfolojik bir yapıya haizdir. Andezit, bazalt, tüf ve anglomeralar jeolojik yapının ana kayaçlarıdır. Bu arazi yapısı üstünde,doğal görünüşünü korumuş olan karaçam,sarıçam,meşe ve kavak ağaçlarından oluşan ve alt flora çeşitleriyle zenginleşmiş bir orman dokusu mevcuttur. Yaban domuzu, ayı, kurt, tilki, geyik, sansar ve akbabalar sık görülebilen yaban hayvanlarıdır.
Görülebilecek Bölgeler:
Park sahasında görünüm günün her saatinde çok türlü ve değişik güzelliktedir. Ulusal Park haricinde, Ulusal Park'a bağlı pırnak,keklik ve sülün üretme istasyonu mevcuttur. üretme istasyonunda kınalı keklik,çil keklik,şahin,sülün,bıldırcın ve güvercin mevcuttur. Mevcut Hizmetler ve Konaklama:
Park; yürüyüş, dağcılık ve piknik yapmak için uygundur. Ulusal Park dahilinde yönetim binası, misafirhane, gazino, memba suyu işletmesi, büfe, müze, açık hava tiyatrosu ve gezinsel otel mevcuttur. Çadır ve karavanla konaklama mümkün olduğu benzer biçimde bungalowlarda da kalınabilir.
















  • Ege Bölgesi Ulusal Parkları


  • Marmara Bölgesi Ulusal Parkları


  • Akdeniz Bölgesi Ulusal Parkları










iç anadoludaki tabii unsurlar







 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İç Anadolu Bölgesi Milli Parkları
İç Anadolu Bölgesi Milli Parkları
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ic-anadolu-bolgesi-milli-parklar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ic-anadolu-bolgesi-milli-parklar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content