İlaç Hakkında Genel Bilgi

İlaç nedir? İlaç ne işe yarar, nerelerde kullanılır? İlaçların özellikleri, yapısı, ilaçlar hakkında genel bilgi. İLAÇ İlaçlar, vücudun ya...

İlaç nedir? İlaç ne işe yarar, nerelerde kullanılır? İlaçların özellikleri, yapısı, ilaçlar hakkında genel bilgi.



İLAÇ



İlaçlar, vücudun ya da beynin işleyiş şekline etki edici maddelerdir. İlaçların büyük bölümü tıbbi amaçlı olarak kullanılır.



4.000 yıldan daha önce, Çin İmparatoru Chi’en Nung, 300′ den daha fazla, iyileştirici özelliği olan, bitkilerin yer aldığı bir kitap hazırladı. Bunların çoğu halen, tıpta kullanılmaktadır. İlaçların ilk kez bilimsel olarak ele alınmasına; 18. yüzyılda İngiliz doktor William Withering ‘in yüksükotunu kalp ilacı olarak araştırmasıyla başlandı. Modern ilaç sanayii, 1899 yılında Alman Bayer şirketinin, ağrı kesici aspirini üretmesiyle başladı.



İLAÇ ÇEŞİTLERİ



Doktorlar hastaları tedavi etmek için, çok çeşitli ilaçlar kullanır. Örneğin; penisilin gibi antibiyotikler, enfeksiyona neden olan bakterileri öldürür. Aspirin ve kodein gibi analjezikler (ağrı kesiciler) ağrı mesajlarının beyne ulaşmasını engellerler. Yatıştırıcıların sakinleştirici bir etkisi vardır ve bir kişinin uyumasına yardımcı olur.



Anestezikler vücut sinirlerini devre dışı bırakır ve ameliyatlarda kullanılır. Aşılar, bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı mücadele etmesine yardımcı olur. Vücudun yeterli miktarı, yapamadığı zaman ensülin verilir.



ilac-1



TEHLİKELER VE BAĞIMLILIK



Eroin ve kokain gibi bazı ilaçlar bağımlılık yapar; yani; insanlar onları kullanmaktan vazgeçemez. Çok tehlikeli olduklarından yasal değillerdir. Aşırı miktarlarda alındığında, tıbbi ilaçlar ile alkol, kafein, çay, kahve ve sigarada bulunan nikotin gibi gündelik ilaçlar bile zarar verebilir.



GEÇ ETKİ EDEN KAPSÜLLER



Bazen ilaçların (özellikle ağrı kesicilerin), yavaşça (birkaç saat sonra), kan dolaşımında serbest kalmalarına ihtiyaç duyulabilir. Geç etki eden kapsüller farklı kalınlıktaki kaplamalara göre renklendirilen yüzlerce ufak taneden oluşur.Tanelerden bazıları ilacı midedeyken serbest bırakırken, diğerleri daha sonra, bağırsaklarda serbest bırakır.



1- Kapsül (dış kabuk) midede açılır ve ilaç içeren taneler serbest kalır. Her bir tane ufak bir topa benzer ve kaplamanın kalınlığına uygun bir renge sahiptir.



2- Tanelerden en kalın kaplamaya sahip olanlar önce çözünür ve ilaç midede serbest kalır. Diğerleri bağırsaklara doğru ilerler ve ilacı daha sonra serbest bırakırlar.



3- Bağırsak ve mide duvarları yoluyla emilen ilaç kan dolaşımına geçer.



surup►Şurup adı verilen tıbbi sıvılar, çocukların ilaç içmelerini kolaylaştırır.



►Tabletler ve kapsüller en yaygın ilaç çeşitleridir.



►Acil bir tepki beklenildiğinde, ilaç kana enjekte edilir.



sprey►İlaç, göz damlaları ve spreyler sayesinde, belirli bir noktaya hızlı bir biçimde gönderilir.



►İlaç içeren kremler ve jeller bir kesiği ya da sıyrığı dezenfekte eder.



►İlaçlar, cilde yapıştırılan bantlar sayesinde, yavaş yavaş kana karışır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İlaç Hakkında Genel Bilgi
İlaç Hakkında Genel Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ilac-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ilac-hakknda-genel-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ilac-hakknda-genel-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content