İlk Türk Devletlerinde Kültür ve Uygarlık

İlk kurulan Türk devletlerinde kültür ve uygarlık ile ilgili bilgiler. Devlet Yönetimi, din, inanış, sosyal, edebi yaşam ve bilime bakış açı...

İlk kurulan Türk devletlerinde kültür ve uygarlık ile ilgili bilgiler. Devlet Yönetimi, din, inanış, sosyal, edebi yaşam ve bilime bakış açısı.



1. DEVLET YÖNETİMİ



• Temel birim Oguş (aile) idi. Ataerkil bir özellik gösteren aile, soyları oluşturuyordu. Soyların ya da ailelerin bir araya gelişiyle bod ya da boylar oluşuyordu.



• Eski Türk devletlerinde yönetim birimi boy’du. Her boyun başında bir bey bulunurdu. Bey, kaganm boydaki temsilcisiydi,



• Boylar birliğine badun deniliyordu. Bodunların başında bey ya da kağan bulunuyordu.



• Egemenlik; kağan, hakan, han adları verilen Türk hükümdarlarına ve hükümdar ailesine aitti.



• Hakan, merkez illeri yönetirdi.



• Doğu illerini veliaht, batı illerini ise hanedana mensup bir prens yönetirdi. Doğu ile batı, içişlerinde tamamen serbestti.



• Devletin, hükümdar ailesinin ortak malı sayılması ve prensler arasında bölünmesi Orta Asya’da kurulan Türk devletlerinin kısa sürede yıkılmalarında başlıca etken olmuştur.



• Türkler, hükümdarlarına devleti yönetme yetkisinin Gök-Tanrı tarafından verildiğine inanırlardı. Bu yetkiye de kut derlerdi. Kut’un kan yoluyla babadan ogula geçtiği kabul edilirdi.



• Devlet işleyişi töre ile düzenlenirdi. Töre, kanunlar ve örf hukukundan oluşuyordu.



• Sivil yönetim dışında devletin en önemli unsuru orduydu. Bozkırlarda her yanın tehlikeye açık olması Türklerde savaşçılığı ve askerliği ön plana çıkarmıştır. Kagan’m sürekli bir ordusu vardı ve askerlik mecburiydi.



En büyük birlik tümendi (on bin kişilikti.) Tümenler de bine, yüze ve ona ayrılırdı. Yani askerî birlikler onlu sisteme göre düzenlenmişti.



2. DİN VE İNANIŞ



• Türklerin en eski inançları totemizme dayanır.



• Eski Türkler, tabiatta birtakım gizli kuvvetlerin varlığına inanıyorlardı. Dag, taş, ırmak, su, ay, yıldız vb. unsurlar, kutsal varlıklar olarak tasvir edilmişlerdir. Bunların kutsallıklarının, kendilerinde bulunan iyi ya da kötü ruhlardan geldiğine inanılırdı.



• Gök-Tanrı, tek yaratıcı olarak görülmekteydi. Bütün Türk toplumlarında kurban sunulan varlıkların başında ve hepsinin üstünde Gök-Tanrı gelmekteydi. Bu inanç sisteminde yıldız, Ay ve Güneş önemli öğelerdi.



• Eski Türk toplumunda Şamanizmin de önemli bir yeri vardı.



• Şaman, düzenlenen ayinlerde ruhlar ile temasa geçip onları hoşnut ederek, arzu edilen sonucu almaya çalışırdı. Şamanlık, bir tür sihir ilmiydi. Devlet büyükleri Şamanların söz ve dualarına önem verir, onların fikirlerini almadan bir işe girişmezlerdi. Falcılık da şamanizmin başlıca unsurlarındandı.



• Ölümden sonraki yaşama inanılırdı. Bu nedenle ölen kişi (öteki dünyadaki yaşamında gerekli olacağı için) atıyla birlikte gömülürdü.



• Göktürklerde ölü, bütün servet ve atıyla birlikte yakılır, külleri bir yıl sonra törenle mezara konulurdu. Mezarın üstüne, öldürdüğü insan sayısı kadar taştan insan şekilleri (balbal) konulurdu.



• Türkler arasında Budizm, Maniheizm, Taoizm, Hristiyanlık, Musevilik gibi çeşitli dinler yayılmıştı. Ancak Türkler eski inançlarını kaybetmemişlerdir.



3. SOSYAL VE EKONOMİK HAYAT



• Türkler göçebe ve yarı-göçebe bir hayat sürdürüyorlardı.



• Göçebe hayat nedeniyle Türklerde küçük aile yapısı egemendi.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İlk Türk Devletlerinde Kültür ve Uygarlık
İlk Türk Devletlerinde Kültür ve Uygarlık
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ilk-turk-devletlerinde-kultur-ve-uygarlk.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ilk-turk-devletlerinde-kultur-ve-uygarlk.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content