İngiltere Bölgesi (İngiltere Bölgesi Hakkında)

Büyük Britanya Adası İngiltere Bölgesi Temel Britannica Büyük Britanya Adası'nın yarıdan fazlasını kaplayan İngiltere Bölgesi ...

Büyük Britanya Adası İngiltere Bölgesi
Temel Britannica





ukar



Büyük Britanya Adası'nın yarıdan fazlasını kaplayan İngiltere Bölgesi kuzeyde İskoçya ve avrupada bir çıkıntı oluşturan Galler bölgeleriyle sınırlanmıştır. Şark kıyısı Şimal Denizi'ne bakarken, kuzeybatıda İrlanda Denizi ile İrlanda'dan ayrı­lır. Güneybatıda Cornwall, Atlas Okyanusu' na uzanır. Cenup kıyısı ile Fransa içinde Manş Denizi vardır. Bölgenin yüzölçümü, tat­lı su alanlarıyla beraber 130.362
km²'yi bulur.

İngiltere sözcüğü, Angıllar'ın ülkesi deyi­minden gelir. Angıllar, İS 5. ve 6. yüzyıllarda ülkeyi işgal ederek yerleşen bir Germen kabi­lesinin üyeleridir.

İngiltere Bölgesi büyüklüğünde başka hiç­bir ülke bu kadar fazla nüfusa, fabrikaya, ma­den işletmesi ve enerji santralına haiz değil­dir. Nüfusun büyük bir kısımı kentlerde ya­şar. Büyük şehirler giderek çevreye yayılmış ya da minik şehirler birbirinin içine girerek geniş alanları kaplamıştır. Bölgenin en kala­balık kentleri Londra, Birmingham, Wolverhampton, Manchester, Liverpool, Leeds ve Bradford ile Tyne Irmağı üstündeki Newcastle'dır. Londra ve çevresinde 6.775.000 ki­şi şu demek oluyor ki bölge nüfusunun beşte birisi yaşar. Böy­lesine kalabalık kentsel alanlar haricinde, İngil­tere bölgesinde, hususi bir özenle korunan açık ve güzel kırsal alanlar da vardır.

Kıyılar, Akarsular ve Dağlar

İngiltere Bölgesi'nde kimse denizden 130 ki­lometreden daha uzakta yaşamaz. Kumsalla­rı, kayalıkları ve mağaraları ile 2.900 kilomet­reyi aşan kıyı şeridi pek çok koy ve akarsu haliciyle bölünmüştür.

İngiltere'deki en uzun ırmaklar Thames ve Severn'dir. Her ikisinin uzunluğu da 320 kilo­metreyi aşar. Thames, Menway Irmağı'yla birleşerek Şimal Denizi'ne dökülür, Severn Irmağı avrupada Bristol Kanah'na bağlanır. Bü­yük Ouse Irmağı şark kıyısında The Wash'a ulaşır. Midlands'in en mühim ırmağı olan Trent, Humber halicine akar. Kuzeybatının ve kuzeyin başlıca ırmaklarından Mersey batı­ya, Tyne ise doğuya doğru akar.

İngiltere Bölgesi kıyılarının en büyük adası olan Man, İrlanda Denizi'ndedir. Bu ada bütünüyle İngiltere'ye bağlı değildir. Cenup kıyılarındaki Wight Adası, güneybatıda Land's End'in 40 km kadar uzağında bulunan Scilly Adaları, Devon kıyısının kuzeyindeki Lundy Adası bölgenin diğeri mühim adalarıdır.

Kuzeydoğuda Middlesbourgh ile güneyba­tıda Exeter arasını düz bir çizgiyle birleştirdi­ğimizde, avrupada kalan topraklar, Britanya Adası'nın yüksek bölgeleridir. Çizginin doğu­su ise çoğu zaman düzlüktür. Yüksek bölge, te­peler, dağlar ve bozkırlardan oluşur. Bu böl­gede koyun yetiştirilir. İklim yağışlı olduğundan buradaki akarsular hızla akar. Düzlükler­de yağış daha azdır. Çayırlar, meralar ve mey­ve bahçelerinin olduğu bu topraklarda ırmak­lar daha ağır ve kıvrımlar çizerek akar.

İngiltere'deki en yüksek nokta 980 metre yüksekliğindeki Scafell Pike'tır. Göller Böl­gesi olarak malum tüm bu bölümde İngilte­re'nin en uzun ırmakları ve en büyük gölleri bulunmaktadır. Bölge, İngiltere'nin ulusal parkların­dan biridir. İskoçya sınırı süresince uzanan Cheviot Dağları güneye doğru kıvrılarak Pennine Sıradağları'nı oluşturur. Sert kireçtaşı ve kumtaşından oluşan Pennine Sıradağlan'nda kömür yatakları vardır.

Daha alçak olan Costwold Tepeleri kireçta-şıdır. İngiltere'de pek çok kaya türü vardır ve bu tür durumlar büyük seviyede birbirine karışmış du­rumdadır. Sert kireçtaşının yanı sıra yumuşak kireçtaşı ya da tebeşir bölgeleri de bulunmaktadır. Cenup İngiltere'nin büyük kısımı tebeşir ta­bakalarından oluşur. Dover'in ünlü ak ka­yalıklarının rengi tebeşirden gelir.

Ormanlar, Yabanıl Yaşam ve İklim

Korulukların yaygın olduğu İngiltere'de or­manlar oldukça azdır. Eski krallık ormanla­rından pek azı bugüne kalmıştır. Nottingham-shire'de efsanevi Robin Hood ve arkadaşları­nın yaşamış olduğu söylenen Sherwood ormanlarının yalnızca bir takım kısımları günümüze ulaşmıştır. İngiltere'nin daha eski korularında daha çok meşe, karaağaç, kızılağaç ve huşağacı gö­rülür.

Günümüzde İngiltere'de yaşayan memeli­ler içinde koypu, boz sincap, mink, yarasa, keme, tilki, kakım, tavşan ve susamuru sayı­labilir. İngiltere'ye özgü en büyük yabanıl hayvan kızıl geyiktir. Bölümde yaşayan çayır yılanı, engerek ve taçlı yılandan yalnızca en­gerek zehirlidir.

En fazlaca görülen kuşlar kırlangıç, sığırcık, ispinoz ve kara bakaldır. Kıyılarda ilkbaharda ve sonbaharda yuvalarını kayalıklara icra eden martı, denizpapağanı ve dalıcımartı şeklinde kıyı kuşları yaşar.

İngiltere'de iklim ne çok soğuk, ne de çok sıcaktır. Isı çoğu zaman 29°C'nin üstüne çıkmadığı şeklinde —4°C'nin altına da pek düşÂ­mez. Güneybatıdan esen rüzgârlar Atlas Okyanusu'nun şimal bölümlerinde Gulf Stream Akıntısı'nın ılık yüzey suları üstünden ge­çerken ısınır. Kanada'nın Labrador yöresinde görülen şiddetli soğukların, aynı enlemde yer edinen İngiltere'de olmamasının sebebi bu akın­tıdır. Bölgenin güneybatısı kışın çoğu zaman diğeri bölgelerden daha ılıktır. Yazın ise şark bölgeleri daha sı­cak olur.

Garp İngiltere, bilhassa şimal bölümündeki dağlık bölge çok yağış alır. Şark bölgesi dı­şında İngiltere'de kar ve buz uzun süre yerde kalmaz.






  • İngiltere ve İngiltere Zamanı


  • İngiltere'deki yeme-içme kültürü hakkında bilgi verir misiniz?


  • İngiltere hakkında bilgi verir misiniz?

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İngiltere Bölgesi (İngiltere Bölgesi Hakkında)
İngiltere Bölgesi (İngiltere Bölgesi Hakkında)
http://img188.imageshack.us/img188/543/ukar.gif
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ingiltere-bolgesi-ingiltere-bolgesi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ingiltere-bolgesi-ingiltere-bolgesi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content