Irz Nedir?

İsim ırz Arapça; ¤irø Bir kimsenin, başkaları tarafınca dokunulmaması ve saygı gösterilmesi ihtiyaç duyulan iffeti: "Bekçiy...


İsim

ırz





Arapça; ¤irø

Bir kimsenin, başkaları tarafınca dokunulmaması ve saygı gösterilmesi ihtiyaç duyulan iffeti:

"Bekçiye mahalle, ırzını, namusunu, malını canını tereddütsüz teslim edebilirdi." -
S. Ayverdi.


Kişinin başkaları tarafınca saygı gösterilmesi ihtiyaç duyulan aileyle ilgili şerefi, kadının iffeti.
Irz, Islâmiyette kişinin dokunulmaz haklarındandır. Her türlü sataşma ve tecavüzden korunmuştur. Peygamberimiz (SAV), meşhur Veda Hutbe­sinde "Müslüman'ın Müslüman'a ka­nı, malı ve ırzı haramdır" buyur­muştur.

TDK, İslam Ansiklopedisi







  • Rüyada Irz ve Namus




Irz


İslâmî inançlara nazaran bir insanoğlunun kendisine helâl kılınandan başkasına açmaması ihtiyaç duyulan benliği. Bu kavram insan topluluklarının inançlarına, toplumsal oluşumlarına nazaran değişik içerikler kazanabilir. Sadece tüm eski kavimlerde ırz, mühim sayılır ve dinî bir içerik taşırdı.




MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi


IRZ a. (ar. rırz).

1. Bir kimsenin, başkalarınca gözetilmesi, saygı gösterilmesi ihtiyaç duyulan cinsel dokunulmazlığı; iffet, namus.

2. Esk. Perde.

3. Irz düşmanı, cinsel isteklerini doyurmak için töreleri çiğneyerek başkalarının iffetine saldırmaktan çekinmeyen kimse. || Irz ehli, temiz, iffetli, namuslu. || Irzı kırık, namussuz, kirli işlere bulaşmış, temiz olmayan anlamında kullanılır: O ırzı kırığa mı inanacaksın, yoksa bana mı? || (Birinin) ırzına geçmek, zorla ya da kandırarak bir kimselerle cinsel ilişkide bulunmak. || (Bir şeyin) ırzına geçmek, bir şeyi yozlaştırıp gerçek niteliklerinden uzaklaştırmak: Bu sanatın da ırzına geçtiler, nerede o eski saatçilik (tkz ).


*Esk. Irz ü namus, namus, onur.


*Cez. huk. Irza geçme, bir kişinin başka bir kişiyle zorla cinsel ilişkide bulunması. (Bk. ansikl. böl.) || Irza tasaddi, bir kişinin bedeni üstünde, cinsel birleşme derecesine varmayan, cinsel duygulan doyum etmek kastıyla meydana getirilen fiil. (Irza tasaddi Türk cez. k.'nun 415 ve 416. maddelerinde yer edinen bir suçtur.)


*isi. Kişinin kendisi, aile ve akrabalarıyla ilgili ve başkaları karşısında dokunulmaz olan onuru. (Bk. ansikl. böl.)


*ANSİKL. Cez. huk. Irza geçme ağır bir suçtur. Bu kabahat hanımefendilere karşı işlenebileceği benzer biçimde erkeklere karşı da işlenebilir. Fizyolojik olarak zorlama ya da korkutma on beş yaşını bitirmiş kişilere karşı işlenecek ırza geçme suçlarında suçun maddi unsurunu oluşturur. Sadece, on beş yaşını bitirmemiş bir küçüğe karşı işlenen ırza geçme suçunda, bir zorlamanın var olduğu yasa tarafınca kabul edilir. Bu yüzden herhangi bir zorlama ya da korkutma olmadan bu yaştakilerle cinsel ilişkide bulunma yasaya nazaran ırza geçme suçu sayılır. Küçüklere karşı işlenen ırza geçme suçlarında, zor kullanmak ya da korkutmak suçu ağırlaştıran bir nedendir. On beş yaşını bitirmeyen bir küçüğün ırzına geçen şahıs, beş yıldan aşağı olmamak suretiyle ağır hapis cezasına çarptırılır. Eğer fiil, zor kullanarak, korkutarak ya da aldatarak işlenirse ağır hapis cezası on yıldan aşağı olması imkansız. On beş yaşını bitiren bir kişinin, zor kullanarak ya da korkutarak ırzına geçen şahıs yedi yıldan aşağı olmamak suretiyle ağır hapis cezası ile cezalandırılır (Türk. Cez. k. md. 416).


*isi. Irz, caffltiye devrinde Araplar'ın çoğu zaman manevi benliği (nefs), temiz ve asil huyları, atalarının yüksek nitelikleri (mefahir) anlamlarında kullanılan, kişiyi ya da topluluğu dış saldırıların etkisinden korumuş olan bir etken olarak düşünülürdü. Kuvvetli bir dinsel otoritenin bulunmadığı bu zamanda "ırz" terimi, dinin koruyucu gücü görevini üstlenmişti. Müslümanlıktan sonrasında "ırz" teriminin bu işlevi ortadan kaldırılmakla beraber, sözcüğün içinde ne olduğu, kişinin namusu ve diğeri kişilik değerlerinde yoğunlaştırıldı. Hz. Muhammet, “Veda hutbesi" diye malum, 100 000'den fazla müslümana yapmış olduğu meşhur konuşmasında, müslümanların canlarının, mallarının ve ırzlarının birbirlerine haram ve dokunulmaz bulunduğunu deklare etti; bu değerleri korurken ölen bir müslümanın şehit sayılacağını belirtti.

Kaynak: Büyük Larousse





  • Rüyada Irz ve Namus



 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Irz Nedir?
Irz Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/irz-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/irz-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content