İstanbul’da Nazar ve Nazar Uygulamaları

Toplumlarda yaygın bir inanış olan nazar olgusu İstanbul halkının yaşayışında da mühim bir yere sahipti . Eski İstanbul’da hayranlık duyula...

Toplumlarda yaygın bir inanış olan nazar olgusu İstanbul halkının yaşayışında da mühim bir yere sahipti. Eski İstanbul’da hayranlık duyulan, kıskanılan bir kişiye yönelen beğeni, imrenme ya da haset dolu bakışların “nazara uğramaya niçin olacağı inancı hâkimdi. İnsanların yanında başka canlılar ve nesneler de nazardan etkilenebilirdi.


Toplumlarda yaygın bir inanış olan nazar olgusu İstanbul halkının yaşayışında da mühim bir yere sahipti.


Eski İstanbul halkı içinde Hz Muhammed’in sahabeleriyle bir mezarlıktan geçerken “Bu mezarlıkta kaç şahıs yatıyorsa, ne olursa olsun yarısından büyük bölümü nazardan ölmüştür” şeklindeki sözlerinin nazarın korkunçluğunu gösterdiğine inanılırdı. Bu düşünceye bağlı olarak “nazar insanı mezara, hayvanı kazana sokar” denilir.


nazar insanı mezara, hayvanı kazana sokar


Nazar değmesini önlemek, nazarın fena etkilerinden korunmak amacıyla; tütsüleme, kurşun dökme, okutma ve vücudun görünen bir yerine nazarlık takma şeklinde tedbirlere başvurulurdu.


nazarNazar değen bir kişinin okunması üfürükçü hocalar kanalıyla yapılırdı. Üfürükçüler şehrin türlü yerlerinde sanatlarını açıkça icra ederlerdi. Okuma, kısmet açma, kaybolan eşyayı bulma, karı kocayı bir araya getirme ya da ayırma şeklinde durumların yanında nazarı önlemek için de yapılır;


peşinden muskalar yazılır, rüyalar yorumlanırdı. Nazara karşı en etkili önlemlerden birisi de, değişik türleri bulunan nazarlıktı.


Nazarın bilhassa kuvvetsiz ve savunmasız olmaları sebebi ile yeni doğan evlatları etkileyeceğine; nazara uğrayan evlatların hastalanıp ölebileceğine inanılarak tüt-süleme, kurşun dökme, okuma ve nazarlık takma önlemlerinin yanında başka uygulamalara da başvurulurdu.


Çocuk çamaşırı hazırlanırken hamile hanım bu tarz şeyleri evin erkeğine göstermekten çekinir, çocuk doğuramayan hanımefendilerin ve nazarı değeceğinden korkulan kişilerin yanında çocuk çamaşırı dikilmezdi.


Yeni doğan çocuğun yüzüne mavi yemeni örtülür, mavi elbise giydirilirdi. Minik küçüklere kırmızı ve sarı elbise giy-dirildiği takdirde nazara uğrayacaklarına ve bu sebeple ortaya çıkan hastalıkların geçmeyeceğine inanılırdı.


Nazara uğramayı engelleyici tedbirler içinde “Maşallah”. ‘Allah bağışlasın”. “Allah nazardan saklasın” şeklinde ifadeler de mühim yer tutardı. İngiliz yazar. J. Pardoe eski İstanbul ile ilgili gözlemlerini aktarırken bu ifadelerin fena ruhların kudretini yok ettiğine inanıldığını anlatmaktadır.


İstanbul’da yaşayan Rumlar ise biri sıhhat ve geçim durumlarının iyiliğinden söz ettiğinde derhal göğüslerine tükürür şeklinde yapar ve böylece nazarı önleyeceklerine inanırlardı.


Eski İstanbul halkı bir taraftan nazarın negatif etkilerinden korunmaya çalışırken, başka taraftan nazarı değeceği fikredilen mavi gözlü, sarı saçlı, keskin bakışlı kişilerle karşı karşıya gelmemeye itina gösterirdi.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İstanbul’da Nazar ve Nazar Uygulamaları
İstanbul’da Nazar ve Nazar Uygulamaları
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/nazar.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/istanbulda-nazar-ve-nazar-uygulamalar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/istanbulda-nazar-ve-nazar-uygulamalar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content