Kalp İçi Zarı İltihabı (Enfektif Endokardit)

Enfektif Endokardit Enfektif Endokardit Nedir? Kalp boşluklarının iç yüzünü çevreleyen endokard denilen taba­kanın bir takım kesi...

Enfektif Endokardit





Enfektif Endokardit Nedir?
Kalp boşluklarının iç yüzünü çevreleyen endokard denilen taba­kanın bir takım kesimlerini etkileyen bir enfek­siyondur (iltihaptır). Çoğunlukla kalp kapakları etkilenir. Yaşamı tehdit den ağırbaşlı bir enfeksiyondur. Çoğunlukla bakterilere bağlı nadiren de mantar enfeksiyonlarına bağlı oluşabilir. Normalde kanda bakteri yoktur. Enfeksiyonun başla­ması için kanda bakterinin (ya da mantarın) olması gerekir. Herhangi bir enfeksiyon sonrasında ya da cerrahi müdahale, diş çe­kimi, kimi zaman de yalnız diş fırçalama benzer biçimde işÂ­lemler sonrasında kana bakteri karışabilir. Normalde kana karışan bakteriler vücudun bağışıklık sistemi tarafınca yok edilir. Na­diren bakteriler kalbin endokard denilen iç yüzeyine genellikle kapaklara yerleşerek bağışıklık sistemi tarafında yok edilemez hale gelebilir.

Bakteriler, kan hücreleri ve pıhtı ile birlikte vejetasyon ismini verilen hareketli kitleleri oluşturabilirler. Bu kitleler kapağın açılmasını ya da kapanması­nı etkileyebilir. Bununla birlikte yerleştikleri kapağı zedeleyip, kalıcı hasara niçin olabilirler.

Risk grupları: Enfektif endokardit herkes­te olabilir.

Fakat bir takım durumların varlı­ğına risk artar:
  • Kapak Hastalığı,
  • Protez Ka­temiz,
  • Doğuştan Kalp Hastalıkları (ASD, VSD, PDA)
  • Hipertrofik Kardiyomiyopati (Kalp Kası Hastalığı) varlı­ğında,
  • Damar içi ilaç kullananlarda,
  • Bağışık­lık Sistemini Etkileyen Hastalığı olanlarda (AİDS Benzer biçimde).
Emare ve bulgular:
Bir takım hastalarda enfek­siyon yavaş geliştiği için emareler haftalar, aylar içinde gelişebilir. Halsizlik, yorgun­luk, kendini iyi hissetmeme, ateş, titreme, kas ağrısı-sancısı, nefes darlığı, eklem ağrısı-sancısı, solukluk, kilo kaybı benzer biçimde şikayetler olabilir.

Has­tanın kalbi dinlendiğinde kapaklarda zede­lenmeye bağlı olarak bir süre önce duyulma­yan üfürüm ismi verilen anormal ses­ler duyulabilir. Bir takım hastalarda ise emareler çok süratli gelişir. Genel vaziyet bozukluğu, kalp yetmezliği bulguları oluşabilir.

Oluşabilecek istenmeyen durumlar (komplikasyonlar): Ka­temiz zedelenmesine bağlı kalp yetmezliği tablosu gelişebilir. Kalbin içinde iltihap, kalp boşlukları içinde geçiş gelişebilir. Kitle­den kopan parça vücudun başka kesimleri­ne giderse o bölgelerde de enfeksiyon membaı olabilirler ya da atardamarda tıkanmaya niçin olabilirler. Etkilenen mıntıkaya bağlı olmak suretiyle nüzul, böbrek yetmezliği benzer biçimde değişik problemler ortaya çıkabilir.

Tedavi:
Hastalıktan şüphelenince antibiyo­tik tedavisi (profilaksi / korunma için)) başlanır. Tedavi etken olduğu fikredilen ya da ispatlanan bakteriye nazaran ayarlanır. Antibiyotiklerin kafi olmadığı durumlarda ya da bir takım hususi durumlarda cer­rahi müdahale yapılması gerekebilir.









  • Eklem Zarı İltihabı (Sinovit)


  • Kalp Zarı İltihabı (Perikardit)


  • Kalp Kası İltihabı (Miyokardit)



Kalp İç Zarı İltihabı, Endokardit Nedir?

Ağır kronik hastalıklar sonunda ya da ilaç alışkanlıklarından ortaya çıkan zayıflık durumları haricinde düzgüsel bir kalpte irin görülmez. Hasta ya da yapı bozukluğu olan kalpte iltihaplanmaya çok sık rastlanır. Eğer kalpte doğmalık bozukluk ya da romatizmal bir vaziyet var ise, iltihaplanma mümkündür. Kalp iç zarının iltihaplanma sebebi çoğu zaman bakterilerdir.





Kalp İç Zarı İltihabı Emareleri, Endokardit Emareleri

Kurnaz bir hastalıktır. Ateş düşüktür ve hastanın genel şartları bozuktur. Hasta bitkinlik ve halsizlikten şikâyet eder. Kalpte herhangi bir bozukluğun varlığı bilinmediği takdirde hastalığın teşhisi oldukça güçtür. Ama kalpteki bir bozukluk bilinirse, bazen beliren halsizlik ve çoğu zaman hastalığa birlikte rol alan kansızlık emaresi bir irin durumunu ortaya koyar.


Kalp Zarı İltihabı Süreci

Kalbin iltihaplı bölgeleri kan pıhtısıyla kaplanır ve ufalanan ufak parçacıklar genel dolaşıma karışarak küçücük damar tıkanmalarına niçin olur. Damar tıkanması deride ufak, renk değişimi gösteren ya da hassas derialtı kabartıları şeklinde ortaya çıkar. Damar tıkanmasının böbreklere erişmesi halinde ise, idrarda eritrosit görülür.


Endokardit Tedavisi, Kalp Zarı İltihabı Tedavi

Etken organizma ve onu etkileyecek antibiyotik saptanır. İltihap odakları araştırılarak tedavi altına alınmalıdır. Çoğu zaman ikincil odak noktaları dişlerdir. İltihaplı dişlerin çekilmesinden ilkin, bakterilerin kana karışmasını önlemek amacıyla hastaya penisilin yapılmalıdır.










Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kalp İçi Zarı İltihabı (Enfektif Endokardit)
Kalp İçi Zarı İltihabı (Enfektif Endokardit)
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kalp-ici-zar-iltihab-enfektif-endokardit.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kalp-ici-zar-iltihab-enfektif-endokardit.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content