Bebeklerde doğum lekesi niçin olur? Iyi mi geçer? Doğum lekesi ve tedavisi hakkında bilgi. Bebeklerde Doğum Lekesi Doğum lekesi, rengi çe...
Bebeklerde doğum lekesi niçin olur? Iyi mi geçer? Doğum lekesi ve tedavisi hakkında bilgi.
Bebeklerde Doğum Lekesi
Doğum lekesi, rengi çevresinden değişik bir ten lekesidir ve derinin derhal altında minik kan damarlarının bir arada durması ya da pigment (boya maddesi) bulunmasına bağlıdır. Düz ya da kabarık olabilen doğum lekeleri doğum esnasında mevcut olabileceği şeklinde, sonraki ilk aylar İçerisinde de ortaya çıkabilir.
Kahverengi doğum lekeleri daire şeklindedir, bunların üstünde kıllar bulunabilir. Mol ismi verilen bu lekeler kalıcıdır, bunlara uzman hekimler haricinde asla kimse müdahale etmemelidir.
Hemanjiyom, ensede, üst göz kapaklarında ya da burunda görülen minik, pembe renkli, örümceği çağrıştıran lekelerdir. Bir çok yıl içinde ortadan kaybolur.
Mongol lekesi deride sanki mavi renkte bir çürük şeklinde durur ve çoğu zaman teni koyu renk olanlarda görülür. En fazla sırtın aşağı kısımlarında ve kalçalarda gözükür.
Çilek lekesi, kabarık ve kırmızı renkte bir lekedir, yüzeyi engebelidir ve bir çileği andırabilir. Çocuk beş yaşlarına ulaştığında çok vakit ortadan kaybolur ama yavaş yavaş kaybolmaya başlamadan ilkin kaygı verecek şekilde büyür ve rengi koyulaşır ya da açılır. En fazla kız çocuklarında görülür ve kanayabilir.
Şarap lekesi, görünümüyle bu ismi hak eden bir lekedir. Çocuğun yüzünde, alnında ya da kolunda-bacağında görülür, çoğu zaman epeyce büyüktür. Bir süre sonra ortadan kaybolmadığı için, doğum lekelerinin en fazla hastalık verenidir, yalnızca rengi zaman içinde daha nefes bir pembeye dönüşebilir. Teni açık renk olan çocuklarda daha sık görülür.
Ne kadar önemlidir?
Doğum lekeleri derhal daima için zararsızdır ve şarap lekesi haricinde kalanlar beş yaş dolayında ortadan kaybolur.
İlk olarak ne yapmalısınız?
1. Bir sürü doğum lekesi kendiliğinden kaybolduğundan, ilk yapılacak şey gereksiz tedavilere başvurmamaktır.
2. Eğer çilek lekesi kanayacak olursa, üstüne temiz bir gazlı bez ya da mendil kapatın. Kanama, dakika içinde duracaktır.
Doktora başvurmalı mısınız?
Eğer doğum lekesinin çocuğunuzu çirkinleştirdiğini ve bunun gelecekte çocuğunuzu negatif yönde etkileyeceğini fikrediyorsanız doktora başvurabilirsiniz.
Hekim ne yapmış olacaktır?
• Eğer doğum lekesi çok çirkin gözüküyorsa, sizi bir plastik cerrahi uzmanına gönderebilir. Doğum lekeleri, günümüzdeki tekniklerle türlü şekillerde tedavi edilebilmektedir. Lazer tedavisi ve dövme uygulanması, bu tekniklerdendir. Herhangi bir nedenle kozmetik cerrahiye karşıysanız, lekenin hususi bir makyajla kapatılması da mümkün olabilir.
Siz iyi mi destek olmuş olursunuz?
• Eğer kir çirkinse, size ve çocuğunuza hastalık veriyorsa, gizleyici makyaj önlemleri uygulayın.
• Doğum lekesiyle ilgilendiğinizi, çocuğunuza hissettirmemeye özen gösterin.
YORUMLAR