Bilhassa eski Ramazan aylarında Osmanlı dönemindeki eğlencelerden biri olan KANTO ve kanto dans ve müziği hakkında kısa bilgilerin yer almış...
Bilhassa eski Ramazan aylarında Osmanlı dönemindeki eğlencelerden biri olan KANTO ve kanto dans ve müziği hakkında kısa bilgilerin yer almış olduğu yazımız.
Eğlence yerlerinde, çalgı eşliğiyle, oynayarak okunan şarkılara «kanto» denir. Bizde kanto XIX. yüzyılın sonlarında, tuluat tiyatroları ile beraber görülmeye başlandı, Cumhuriyet’e, hatta küçük çapta daha sonralara kadar sürdü.
Kanto, hanımlar tarafınca söylenir. Kantocu hanım, bir sahne elbisesiyle, dans ederek sahneye çıkar. Sahne önünde, bando mızıka (davul, trompet, keman ve zilden ibaret orkestra) gürültülü ara nağmeleri çaldıktan sonrasında gene onların eşliğinde, bir taraftan sahnede gezip dolaşarak, ya da oynayarak şarkısını söyler. Kantolar, genel olarak oldukça kıvrak, coşturucu havalardır. Yakın son zamanların çok şöhret kazanmış kantocuları içinde Minik Verjin, Şamram, Blanş sayılabilir.
YORUMLAR