Karabük Karabük 3 Nisan 1937''de Demir Çelik fabrikalarının temelinin atılmasıyla bir sanayi şehri olarak doğmuş, ülkenin de...
Karabük
Karabük 3 Nisan 1937''de Demir Çelik fabrikalarının temelinin atılmasıyla bir sanayi şehri olarak doğmuş, ülkenin değişik yörelerinden insanların bir araya gelmesiyle oluşmuştur.
6 Haziran 1995 tarihinde Karabük il olarak yeni bir döneme başlangıç yapmış, bu çerçevede yeniden teşkilatlanırken, il envanteri ve veri tabanı oluşturma çabaları hız kazanmıştır. Bunun ilk semereleri zaman içinde alınmış, çeşitli yayın ve dokümanlardan sonra ilk kapsamlı çalışma 1999 yılında Karabük İl Yıllığı adı altında yayınlanmıştır.
Sanayi toplumundan, bilgi çağına yol aldığımız bu günlerde veri larının çoğaltılması ve tüm insanlığın hizmetine sunulması, teknolojik gelişmeler sonucu, hem daha önemli hale gelmiş, hem de daha kolay ulaşılabilir ortamlar gelişmiştir.
Günümüz bilgi teknolojilerinde yaşanan baş döndürücü gelişmeler; ilimizi daha fazla okuyucuya tanıtma şansı vermiştir.
İşte teknolojinin bize sunduğu bu olanakları kullanarak, sanal ortamda ilimize ait birtakım özet bilgileri, insanların istifadesine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Oluşturulan bu WEB sitesinde çeşitli görsel ve dokümantasyon bilgiler ile Karabük''ün tanıtılması amaçlanmıştır.
Karabük ili her ne kadar yeni kurulmuş bir il olsa da; özellikle Safranbolu gibi dünya kültür mirasına dahil olmuş, Türk kent kültürünün eşsiz örneklerini bir bütün halinde günümüze kadar taşıyan ve bu haliyle açık hava müzesi konumunda olan tarihi ve kültürel değerleri, Eskipazar ve Eflani gibi yerleşim birimlerimiz ise geçmiş dönem ve medeniyetlerin önemli yerleşim merkezlerini bünyesinde barındırmış, o medeniyetlerden günümüze önemli tarihi kalıntıları taşımışlardır.
Tarihsel ve kültürel zenginlikleri yanında, nadir doğa güzelliklerine de sahip olan Karabük, aslında çok az tanınmaktadır. Yenice'deki yağmur ormanları ve açık hava ağaç müzesi (arboratum), Ovacık ilçesinde ağırlıklı olmak üzere, ilin geneline yayılmış olan yaylaları, dünya mağara literatürüne girmiş mağaraları, kanyonları doğal göl ve göletleri ile farklı bir yurt köşesidir.
Kültürel ve tarihsel miras, eşsiz doğa güzellikleri, ulaşımının kolay oluşu ve denize günü birlik gidilip gelinebilmesi Karabük'ün turizm açısından da gelişmesine imkan sağlamıştır. Karabük, Batı Karadeniz Bölgesi'nde en önemli turizm merkezidir.
İlin ekonomisi imalat sanayine bağlı olarak gelişmiştir. Ormancılık, hayvancılık ve tarım bunu izlemektedir. İlimizde arazi şartlarının uygun olmayışı nedeniyle tarım yeteri kadarı gelişememiştir. Ormancılık ve orman ürünleri ise kırsal alanda en önemli gelir ve geçim kaynağını oluşturmaktadır.
Karabük bir sanayi şehri olarak doğmuş; demir ve çelik alanında faaliyet gösteren haddehaneler ve dökümhanelerle gelişmiştir. Bugün ise sanayi çeşitlenerek tek ürüne bağlılıktan kurtulma yolunda önemli aşamalar kaydetmiştir. Özellikle tekstil sektöründe önemli üretim artışları ve istihdam sağlanarak yurtdışına ihracat olanakları elde edilmiştir. Son dönemde ise önemli mermer rezervleri tespit edilerek işletmeye açılmış, mermer işleme tesislerinin kuruluş çalışmaları hızlanmıştır. Ayrıca; gıda, kimya, orman ürünleri alanlarında faaliyet gösteren küçük ve orta boy işletmeler faaliyetlerini sürdürmektedir.
Karabük Organize Sanayi Bölgesi kuruluş çalışmaları hızla sürerken, Küçük Sanayi Siteleri yapılmakta, Teknik Eğitim Fakültesi ve Safranbolu Meslek Yüksek Okulu'nun altyapısı geliştirilmeye çalışılmakta, yeni bölümlerle kapasiteleri ve öğrenci sayıları artırılmaktadır. Bu altyapı çalışmaları sonrasında, yeni fakülte ve yüksekokullar kurularak Karabük'te üniversite kurulması amaçlanmaktadır.
İşte bu gelişmeler, toplumsal, kültürel değerler, sözlü halk edebiyatı ürünleri, gelenekler ve görenekler ile ilimizin doğal zenginlikleri, sanal ortamda, çok özet sayılabilecek bir ölçekte de olsa verilmeye çalışılmıştır.
*
Sebep: Kırık link.
Karabük üniversitesi
Safranbolu - Karabük
Ovacık - Karabük
Tokatlı, Düzce, Sırçalı ve Sakaralan Kanyonları (Safranbolu)
Karabük Safranbolu ilçesine 13 km. uzaklıktaki Düzce Köyü'nün girişinde ve Kozcağız Mahallesi'nde iki kanyon bulunmaktadır. Bu kanyonlar Yaban hayatı Koruma Alanı olarak düzenlenmiştir.
Turizm yönünden önemli olan bu kanyonlara turistik geziler düzenlenmektedir.
Şeker Kanyonu (Yenice)
Karabük Yenice ilçesi Şeker Mevkiinde bulunan bu kanyon 6,5 km. uzunluğundadır. Kanyonun başlangıçtaki 2 km. sinden yol geçmektedir.
Kanyonun yüksekliği 100-200 m. arasındadır. Bazı yerlerde kanyon daralmakta, suların toplandığı yerlerde de raftinge elverişli zorlu geçitler bulunmaktadır. Burası aynı zamanda dağcılık sporu yönünden de önemli bir kanyondur.
Uluyayla ve Sarıçiçek Yaylaları (Safranbolu)
Karabük Safranbolu ilçesinde Uluyayla ve Sarıçiçek yaylası bulunmaktadır. Uluyayla Safranbolu'ya 50 km., Sarıçiçek yaylası da 8 km. uzaklıktadır.
Ayrıca ilçede bulunan Kirkille Çamlığı, Gürleyik Orman İçi Dinlenme Alanı önemli piknik yerleridir.
Ovacık Yaylaları (Ovacık)
Karabük Ovacık ilçesinde her biri ayrı ayrı doğa harikası olan yaylalar bulunmaktadır. Bunların başında Boduroğlu Yaylası, Göllü Yayla, Kireçlisu Yaylası, Kıraçtepe (Çallıdağ) Yaylası, Çatak-Belen Yaylaları, Sivriçam Doruğu Yaylası, Kocadağ Yaylası, Dazkırı Tepesi Yaylası, Erenler Dağı Yaylası, Göktepe Yaylası gelmektedir. Bunlardan Boduroğlu Yaylası yaz ve kış turizmi için önemli bir potansiyele sahiptir. Diğer yaylalardan turizm amaçlı yararlanılmamaktadır.
Ovacık'ta bu yaylaların yanı sıra Soğanlı Çayı çevresindeki Ulumelan İçmecesi, Sülük Gölü, Küçüksu Köyü Karagöl Mahallesi'ndeki Karagöl de ilçenin mesire ve dinlenme yerleridir.
Akkaya Termal (Eskipazar)
Karabük Eskipazar ilçesi İmanlar Köyü'ne 1 km. uzaklıkta bulunan sıcak su büyük olasılıkla bir fay hattı doğrultusunda birkaç yerden kaynamaktadır. Buradan kaynayan suyun sıcaklığı 34-40 C. olup, debisi 4 lt / sn' dir.
Acısu (Yenice)
Karabük Yenice ilçesine 30 km. uzaklıkta bulunan Acısu larının en tanınmışı Sarıot orman bölgesinde, Yenice Salavattepe orman yolu üzerinde bulunmaktadır. Bunun dışında ilçede Kaptan Mevkii ile Yamaç Köyü'nde de aynı özellikleri taşıyan iki acısu kaynağı daha vardır.
Bu sular içildiğinde böbrek taşlarının düşürülmesinde etkili olduğu, banyosunun da romatizmayı iyileştirdiğine inanılmıştır.
Göktepe Tabiat Parkı (Yenice)
Karabük Yenice ilçesi Göktepe Yaylası'nda bulunan Göktepe Tabiat Parkı ilçe merkezine 9 km. uzaklıkta olup, yöre halkının yaz aylarında rağbet ettiği mesire ve piknik yeridir. Burada Geleneksel Zümrüt Yenice Göktepe Şenlikleri yapılmaktadır.
Ayrıca Yenice ilçesinde Yaylalık Dinlenme Tesisleri, Fındıkaltı Dinlenme Tesisleri ve Gökpınar Dinlenme Tesisleri bulunmaktadır. Bunlardan Gökpınar Dinlenme Tesislerinde bulunan, 4 hektarlık bir alının Arberatum (Açık Hava Orman Müzesi) sahası olarak tescil edilmesiyle genellikle ormancılık alanında araştırma yapan yerli ve yabancı bilim adamlarının dikkatini çekmekte ve burada her yıl ormancılık alanında bilimsel çalışmalar yapılmaktadır.
SAFRANBOLU
Adını safran bitkisinden almıştır Safranbolu.
Safran Bitkisi ; ilaç ve boya sanayisinde, sarı boya hammaddesi olarak kullanılan, kendi ağırlığının yüzbin katı suyu boyayabilme özelliğine sahip bir bitkidir. Halen üretim Safranbolu'nun Davutobası ve Oğulören köylerinde sembolik olarak sürdürülen safrandan, yörede “zerde†adı verilen bir sütlaç da yapılır.
Size kolay kolay duyamayacağınız , akılda kalıcı bir bilgi vereyim.
Sarı Taksilerin sarı rengi (safran sarısı) ilk kez bu kentimizde kullanılmıştır.Daha sonra memleketin dört bir yanına yayılmıştır.
İşte Safranbolum benim yaw
Safranbolu; Tarihin Dondurduğu Yer
Anadolu'nun kuzeybatı kesiminde tarihi evleri ile ünlü Safranbolu bir İyon prensesi tarafından kurulmuş Kent ve çevresinde tarih boyunca Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok uygarlık yaşamış.
Sahip olduğu mirasın zenginliği yanında, bu mirası çevresel dokusu içinde korumaktaki başarısından dolayı Safranbolu 1994 yılı sonunda UNESCO tarafından "Dünya Miras Listesi"ne dâhil edilmiş ve bir dünya kenti haline gelmiş.
Safranbolu; Adını bu bölgede yetişen "safran" bitkisinden alıyor ama tarihi evleri ve konakları çoktan safranı geride bırakmış bile.
Evlerin yoğun olarak bulunduğu çarşı bölgesinde, han, hamam, çeşitli meslek kuruluşlarına ait çarşılar, köprü ve çeşmelerin bulunduğu kale, saat kulesi ve gezginleri ağırlayan tarihi dokunun yanı sıra, yayla, mağara, kanyonlar ve Safranbolu'ya komşu Yörük köyü, Yenice, Eftani, Ovacık, Eskipazar gibi yerleşim bölgeleri de görülmeye değer güzellikler sergiliyor.
Sürekli yapılan restorasyon ve düzenlemelerle makyajlanan tarihi kent. Ziyaretçilerini tiyatro dekoru veya dev bir maket gibi karşılıyor. Karabük içinden geçip Safranbolu'ya yöneldiğiniz zaman tepede karşılaştığınız yerleşim alanında günümüz mimarisinin yanı sıra tipik Safranbolu evlerine de rastlıyorsunuz ama bozulmadan içine yeni yapı karışmadan kalabilmiş gerçek Safranbolu biraz daha aşağıda yer alıyor.
Tarihi kenti tepeden görüp kalbine doğru yaklaşırken, eski fakat bakımlı görüntüsü ile karşılaşıyorsunuz. Asfalt yol kentin yanından merkeze yakın geçerek uzanırken, mimari doku kendine has özellikler taşıyan tipik evleriyle açık hava müzesi içinde olduğunuzu müjdeliyor. Nereye gideceğinizi, neleri görebileceğinizi, nerelerden geçeceğinizi kısacası kentin genelini uzaktan incelemek istiyorsanız iki yakada iki önemli tepe size gözlerinize sığmayacak bir panorama sunuyor.
Anadolu'nun kuzeybatı kesiminde tarihi evleri ile ünlü Safranbolu bir İyon prensesi tarafından kurulmuş Kent ve çevresinde tarih boyunca Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok uygarlık yaşamış.
Sahip olduğu mirasın zenginliği yanında, bu mirası çevresel dokusu içinde korumaktaki başarısından dolayı Safranbolu 1994 yılı sonunda UNESCO tarafından "Dünya Miras Listesi"ne dâhil edilmiş ve bir dünya kenti haline gelmiş.
Safranbolu; Adını bu bölgede yetişen "safran" bitkisinden alıyor ama tarihi evleri ve konakları çoktan safranı geride bırakmış bile.
Evlerin yoğun olarak bulunduğu çarşı bölgesinde, han, hamam, çeşitli meslek kuruluşlarına ait çarşılar, köprü ve çeşmelerin bulunduğu kale, saat kulesi ve gezginleri ağırlayan tarihi dokunun yanı sıra, yayla, mağara, kanyonlar ve Safranbolu'ya komşu Yörük köyü, Yenice, Eftani, Ovacık, Eskipazar gibi yerleşim bölgeleri de görülmeye değer güzellikler sergiliyor.
Sürekli yapılan restorasyon ve düzenlemelerle makyajlanan tarihi kent. Ziyaretçilerini tiyatro dekoru veya dev bir maket gibi karşılıyor. Karabük içinden geçip Safranbolu'ya yöneldiğiniz zaman tepede karşılaştığınız yerleşim alanında günümüz mimarisinin yanı sıra tipik Safranbolu evlerine de rastlıyorsunuz ama bozulmadan içine yeni yapı karışmadan kalabilmiş gerçek Safranbolu biraz daha aşağıda yer alıyor.
Tarihi kenti tepeden görüp kalbine doğru yaklaşırken, eski fakat bakımlı görüntüsü ile karşılaşıyorsunuz. Asfalt yol kentin yanından merkeze yakın geçerek uzanırken, mimari doku kendine has özellikler taşıyan tipik evleriyle açık hava müzesi içinde olduğunuzu müjdeliyor. Nereye gideceğinizi, neleri görebileceğinizi, nerelerden geçeceğinizi kısacası kentin genelini uzaktan incelemek istiyorsanız iki yakada iki önemli tepe size gözlerinize sığmayacak bir panorama sunuyor.
Karabük ili Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz Bölümünde kalmaktadır. Karabük şehri tarihi Safranbolu Evleri ile ün kazanmış bir şehirdir. Bu sayede Türkiye ve Karabük ün kazanmış bir şehir olmuştur. Aynı zamanda Unesco tarafından Dünya Mirası listesine girmiş bir kenttir. Karabük'ün ilçeleri Eflani, Eskipazar, Yenice, Ovacık ve Safranboludur. Karabükte gezilecek yerler arasında İlk sırada Safranbolu Evleri gelmektedir. Diğer gezilip görülecek yerler arasında Stefanos Kilisesi, Taş Minare Cami, Cinci Hanı, Sarıçiçek Yaylası, Taşköprü, Eski Hamam, Mencilis Mağarası, Sorkun Yaylası sayılabilir
Karabük
Karabük
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Karadeniz Bölgesi'nin batı kesiminde il. Batıda Zonguldak, kuzeyde Bartın, doğuda Kastamonu güneyde Çankırı illeriyle çevrilidir. Karabük İli topraklarının güneyini, Bolu Dağları'nın doğu uzantıları ile Demiroluk Dağları engebelendirir. İl topraklarının en yüksek noktası, Demiroluk Dağları'ndaki Keltepe'dir (1.999 m.). Dağlar sık ormanlar ve zengin bir ormanaltı örtüsüyle kaplıdır. Ormanlarda sarıçam, karaçam, göknar, kayın, ıhlamur, meşe ve gürgen ağaçları karışık topluluklar oluşturur. Karabük İli'nin en önemli akarsuyu Filyos Çayı'dır. Filyos Çayı, Karabük şehrinde doğudan gelen Araç Çayı'yla birleşir. Çeşitli kesimlerde farklı adlarla anılan Filyos Çayı, doğu-batı doğrultusunda akar ve il topraklarında Yenice Irmağı adını alır. Karabük şehrinin doğusunda düz tabanlı geniş bir vadide akan Filyos Çayı, şehrin batısındaki dağlık alanları, açtığı dik ve derin vadilerle aşar. İl ekonomisinde sanayi ağırlık taşır. 1939'da işletmeye açılan Karabük Demir-Çelik İşletmeleri (KDÇİ), Türkiye'nin üç büyük demir-çelik tesisinden biridir. İlde değişik dallarda üretim yapan birçok atölyeyi barındıran bir küçük sanayi sitesi de vardır. İmalat sanayiinin il ekonomisindeki ağırlığına karşın, halkın bir bölümü geçimini tarımsal üretimden sağlar. İlde başta buğday, arpa, patates, elma ve armut olmak üzere çeşitli tarımsal ürünler yetiştirilir, sığır ve koyun beslenir. Dağlık alanlardaki köylerde ormancılık önemli yer tutar.
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Karadeniz Bölgesi'nin batı kesiminde il. Batıda Zonguldak, kuzeyde Bartın, doğuda Kastamonu güneyde Çankırı illeriyle çevrilidir. Karabük İli topraklarının güneyini, Bolu Dağları'nın doğu uzantıları ile Demiroluk Dağları engebelendirir. İl topraklarının en yüksek noktası, Demiroluk Dağları'ndaki Keltepe'dir (1.999 m.). Dağlar sık ormanlar ve zengin bir ormanaltı örtüsüyle kaplıdır. Ormanlarda sarıçam, karaçam, göknar, kayın, ıhlamur, meşe ve gürgen ağaçları karışık topluluklar oluşturur. Karabük İli'nin en önemli akarsuyu Filyos Çayı'dır. Filyos Çayı, Karabük şehrinde doğudan gelen Araç Çayı'yla birleşir. Çeşitli kesimlerde farklı adlarla anılan Filyos Çayı, doğu-batı doğrultusunda akar ve il topraklarında Yenice Irmağı adını alır. Karabük şehrinin doğusunda düz tabanlı geniş bir vadide akan Filyos Çayı, şehrin batısındaki dağlık alanları, açtığı dik ve derin vadilerle aşar. İl ekonomisinde sanayi ağırlık taşır. 1939'da işletmeye açılan Karabük Demir-Çelik İşletmeleri (KDÇİ), Türkiye'nin üç büyük demir-çelik tesisinden biridir. İlde değişik dallarda üretim yapan birçok atölyeyi barındıran bir küçük sanayi sitesi de vardır. İmalat sanayiinin il ekonomisindeki ağırlığına karşın, halkın bir bölümü geçimini tarımsal üretimden sağlar. İlde başta buğday, arpa, patates, elma ve armut olmak üzere çeşitli tarımsal ürünler yetiştirilir, sığır ve koyun beslenir. Dağlık alanlardaki köylerde ormancılık önemli yer tutar.
Karabük üniversitesi
Safranbolu - Karabük
Ovacık - Karabük
YORUMLAR