Karbonhidrat, protein ve yağlar hangi monomerlerden oluşur? Karbonhidratın yapı taşı ve arasındaki bağ nedir? Karbonhidrat, Prote...
Karbonhidrat, protein ve yağlar hangi monomerlerden oluşur?
Karbonhidratın yapı taşı ve arasındaki bağ nedir?
Karbonhidratın yapı taşı ve arasındaki bağ nedir?
Karbonhidrat, Protein ve Yağların Monomerleri
- Karbonhidratın yapı taşı: Monosakkarit!
- Proteinin yapı taşı: Aminoasit!
- Yağların yapı taşı: Yağ asidi ve gliserol!
Sebep: ETİKET GİRİLDİ!!
Vitamin, protein, karbonhidrat, yağ ve mineral içeren besinler hangileridir?
Bal karbonhidrat mı yoksa protein midir?
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
- Karbonhidratın yapı taşı: Monosakkarit!
- Proteinin yapı taşı: Aminoasit!
- Yağların yapı taşı: Yağ asidi ve gliserol!
- Aminoasit!
- Yağ asidi ve gliserol!
- Monosakkarit!
Proteinlerde ki bu molekül zincirleri, amino-asit denen çok sayıda monomerin peptit bağlaÂrıyla birleşmesinden oluşur. Aminoasitlerin yapısında ise temel olarak karbon, hidrojen, oksijen ve azot, ayrıca çoğunda kükürt ve fosfor gibi kimyasal elementler bulunur. ProÂteinlerin yapıtaşları olan çeşitli aminoasitler değişik bir düzenleme içinde birbirine eklenÂdiğinde değişik bir protein molekülü ortaya çıkar. Kısacası, proteinlerin yapısında yer alan 20 kadar aminoasidin molekül zinciri içinde yer değiştirmesiyle, birbirine benzemeÂyen sonsuz sayıda protein molekülü oluşaÂbilir.
DEVAMI
Monosakkaritler (basit şekerler)
Monosakkaritler, bir veya daha fazla hidroksil gruplu ya aldehit ya da keton yapısında en basit karbonhidratlardır. Monosakkaritler, hidroliz yoluyla daha küçük moleküllü basit karbonhidratlara ayrışmazlar; oligosakkaritlerin ve polisakkaritlerin alt ünitelerini oluştururlar. Oligosakkaritler, 2-10 arasında aynı ya da farklı monosakkaritlerin birleşmesiyle oluşurlar; iki mono sakkaritin birleşmesiyle oluşmuş olan disakkaritler dışında serbest olarak bulunmazlar. Polisakkaritler, monosakkarit polimerleridirler; 10 ve daha fazla monosakkarit içerirler.
DEVAMI
Yağların Oluşumu
DEVAMI
Monosakkaritler (basit şekerler)
Monosakkaritler, bir veya daha fazla hidroksil gruplu ya aldehit ya da keton yapısında en basit karbonhidratlardır. Monosakkaritler, hidroliz yoluyla daha küçük moleküllü basit karbonhidratlara ayrışmazlar; oligosakkaritlerin ve polisakkaritlerin alt ünitelerini oluştururlar. Oligosakkaritler, 2-10 arasında aynı ya da farklı monosakkaritlerin birleşmesiyle oluşurlar; iki mono sakkaritin birleşmesiyle oluşmuş olan disakkaritler dışında serbest olarak bulunmazlar. Polisakkaritler, monosakkarit polimerleridirler; 10 ve daha fazla monosakkarit içerirler.
DEVAMI
Yağların Oluşumu
- Yağlar gliserol ve yağ asitlerinden meydana gelir.
- Bir mol yağ, yağ asidi ve gliserdün ester bağı ile birleşmesi sonucu meydana gelir. Reaksiyon sonucunda üç mol su açığa çıkar.
- Yağ asitleri ya alkole (gliserol) yada üç karbonlu bir alkol olan (gliserin) ile birleşerek yağları meydana getirir. (Bazı Basit yağların alkolü gliserol değildir.)
- Kısaca R-COOH şeklinde gösterilen yağ asitlerinin R(radical) grubu CH3ile başlayıp CH4 şeklinde süren zincirsi bir yapıya sahiptir.
Karbonhidrat protein ve yağların arasındaki bağları yazarmısınız
- Karbonhidratlar arasında glikozit bağı bulunur!
- Yağlar arasında ester bağı bulunur!
- Proteinler arasında peptit bağı bulunur!
Vitamin, protein, karbonhidrat, yağ ve mineral içeren besinler hangileridir?
Bal karbonhidrat mı yoksa protein midir?
YORUMLAR