Kasık Ağrısı ve Nedenleri

Kasık Ağrısı-sancısı ve Sebepleri Adamların en büyük problemlerinden biride kasık ağrısıdır. Bu gibi durumlarda ilk başvurmanız ihti...

Kasık Ağrısı-sancısı ve Sebepleri

Adamların en büyük problemlerinden biride kasık ağrısıdır. Bu gibi durumlarda ilk başvurmanız ihtiyaç duyulan yer kesinlikle mevzunun uzmanı bir hekimdir. Çünkü kasık ağrısı-sancısı pek çok hastalığın habercisi olabilir. Kasık ağrısı-sancısı kesinlikle küçümsenmemesi ihtiyaç duyulan bir hastalık.




KASIK FITIKLARI
Bizzat kasığa ait hastalık olan fıtık, belirginleşip kaybolan şişlik ile gözle tanınabilen bir hastalıktır. Adam cinste hanımefendilere bakılırsa daha sık görülür. İnguinal ya da femoral olabilen fıtıklarda ağrının sertliği, fıtığın büyüklüğü, fıtık kesesinin içinde ne olduğu ya da kişinin ağrı-sancı duyarlılığı şeklinde etkenlere bağlı olarak farklılık izah edebilir.

AĞRININ BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR.

Fıtıklar şeklinde, barsaklara ve başka karıniçi organlara ait rahatsızlıklar, idrar yolları hastalıkları, genital patolojiler, kas gerginlikleri ve yırtılmaları, omurga ve kalça kemikleri ile eklemleri lı ağrıların da sorgulanması gerekir. Ağrının landığı organ ya da mıntıkaya ait ek emare ve bulgular (örn: gastrointestinal sistem için dışkılama değişimleri, üriner sistem için idrar yaparken yanma) hekimin ayırıcı tanı yapmasına destek olabilir.

LENF BEZLERİ

Kasık bölgesi lenf bezlerinin iltihaplanması ya da şişmesi de ağrıya niçin olabilir. Kasık fıtığı ile karıştırılabilen bu durumda, lenf bezleri lastik kıvamında ve çok ağrılı olabilirler. Lokal bir kızarıklık da gözlenebilir. Olguların çoğunluğunda fizik muayene haricinde bir tanı yöntemine gerek kalmamıştır.

BAĞIRSAKLAR DA İNCELENMELİ

Karın organlarındaki hastalıkların ağrıları-sancıları da yayılım göstererek kasık ağrısı-sancısı şeklinde ortaya çıkabilir. En malum örnek, apendiks (kör barsak) iltihabı olan apandisit hastalığındaki sağ kasık ağrısıdır. Ama, akut ve tipik bir hastalık olması sebebiyle kronik ağrı-sancı sebepleri içinde sayılmaz. Buna karşılık, sol kasık ağrısı-sancısı ise spastik kolon hastalığının bir emaresi olabilir. Divertikülit de ender bir kasık ağrısı-sancısı sebebi olarak sayılabilir. Kalınca barsakların ilaçlı filmi (Kontrastlı Kolon Grafisi) ve endoskopik incelenmesi (Kolonoskopi) tanıda kullanılan yöntemlerdir.

İDRAR YOLLARI

İdrar yollarına ait patolojiler de kasık ağrısı-sancısı sebepleri arasındadır. Bunların başlangıcında taş hastalığı gelmektedir. Glomerülonefrit ya da pyelonefrit şeklinde böbrek iltihapları da ender kasık ağrısı-sancısı sebepleri içinde sayılabilir.


Taş hastalığında ağrının sebebi taşın hareket etmesi ya da idrar yollarını tıkaması olabilir. Böbrek taşlarında ağrının kasığa ve skrotuma (torbaya) yayılabilirken, üreter alt uç taşlarında da direkt kasık bölgesinden lanan ağrı-sancı söz mevzusu olabilir. İdrar alışkanlığındaki farklılık ve yakınmalar, idrar renginin koyulaşması ya da kanlı idrar tanıya destek belirtilerdir. Kolay idrar tahlili ve direkt üriner sistem grafisi olguların çoğunda tanı koydurucudur. Ultrasonografi ve ilaçlı idrar yolları filmi (İVP) de tanı için başvurulan görüntüleme çalışmalarıdır. Yeni bir yöntem ise “MR ürografiâ€dir.

ERKEKLERDE

Erkeklerde kasık anatomisi daha karmaşıktır. Karından gelmiş olarak testislere inen damarlar ve üreme kanalının yer almış olduğu kordon ismi verilen yapının kistleri ağrı-sancı ve şişliğe niçin olabilir. Bilhassa genç erkeklerde sık görülen bir kasık ağrısı-sancısı sebebi de toplar damarların genişlemesi ile ortaya çıkan varikoseldir. Sol tarafta daha sık görülen varikosel adam kısırlığının mühim bir sebebi olup kolay bir cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.


Testislerin iltihabı ve şişlikleri de disiplinli ağrıya niçin olabilir. Prostatit (prostat bezinin iltihabı) olgularında da kasık ağrısı-sancısı görülebilir.

BEL FITIĞI

Kasık ağrılarının başka bir sebebi de, genel anlamda “bel fıtığı†olarak malum disk hernileridir. Fıtık bölgesinde baskı altında kalan sinirlerin duyusal yayılım alanlarında hissedilen bu ağrılarda ek olarak bel ağrısı-sancısı, bacaklarda ağrı-sancı, uyuşukluk ve his kaybı araştırılmalıdır.


Nörolojik muayene ile beraber kati tanı konması ve tedavinin yönlendirilmesi için genel anlamda bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans (MR) görüntülemesinden yararlanılır.

KEMİKLER, KASLAR, EKLEMLER

Kalça kemik ve eklemleri de kasık ağrısının ender olmayan nedenleridir. İleri yaşlarındaki bireylerde eklemlerdeki kireçlenme ve soysuzlaşma, bilhassa menapoz dönemindeki hanımlarda da kemik erimesi kasık ağrısına niçin olabilir. Yoğun sportif etkenlik gösteren kişilerde ve ustalaşmış sporcularda ise kas gerilmelerine ve yırtılmalarına bağlı kasık ağrısı-sancısı sık görülen yakınmalardır. Bilhassa uzun mesafe koşucuları ve futbolcularda görülen bir mühim niçin de “osteitis pubis†denilen tablodur. Eksersizle artış gösteren kasık ağrısına yol açan bu durumda uzun soluklu istirahat ve tedaviye gereksinim duyular. Tanı için direkt grafiler yanında MR görüntülemenin kıymeti büyüktür.


Bundan önceki yazımız olan Diş Ağrısı-sancısı Iyi mi Geçer başlıklı makalemizde diş ağrısı-sancısı, diş ağrısı-sancısı tedavisi ve diş ağrısına tabii çözümler hakkında bilgiler verilmektedir.






Sebep: İçerik düzeltildi.






  • Kasık Mantarı (Tinea cruris)


  • Testis Ağrısı-sancısı ve Sebepleri


  • Çocukta kusma, eklem ağrısı-sancısı, kalp ve sırt ağrısı-sancısı niçin olur?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kasık Ağrısı ve Nedenleri
Kasık Ağrısı ve Nedenleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kask-agrs-ve-nedenleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kask-agrs-ve-nedenleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content