Kayısı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı kayısı meyvesi hakkında kısa bilgiler. KAYISI, (Lat. Prunus armeniaca). İkiçeneklile...
Kayısı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı kayısı meyvesi hakkında kısa bilgiler.
KAYISI, (Lat. Prunus armeniaca). İkiçenekliler sınıfının, Gülgiller familyasının Prunoideae alt familyasından bir ağaç ve meyvesi. 4-6 metre boyunda bir ağacı vardır. Dallar dik ve yaygın, yaprakları yürek biçiminde oval, çiçekleri pembemsi beyaz ve oldukça iridir.
Çiçeklenme yapraklanmadan olur. Meyve etli, az sulu, tatlı ve kokuludur. Çekirdeğin içi de yenebilir. Dayanaklı, bol verimli, meyvesinin kurutulması kolay bir meyve ağacıdır. Kireçli toprakları sever. Meyvede bol miktarda şeker, C vitamini ve A provitamini bulunur. Türkiye’de, yetiştirilen başlıca çeşitleri: Şekerpare, Şam, Tokaloğlu, İmrahor, Muhittinbey, Hacıkız, Hasanbey ve Darende’dir.
YORUMLAR