Kemoterapi Nedir?

kemoterapi isim, tıp Fransızca chimiothérapie Kimyasal tedavi. Kemoterapi Nedir ? Kemoterapinin kelime anlamı ...


kemoterapi
isim, tıp
Fransızca chimiothérapie
Kimyasal tedavi.










Kemoterapi Nedir ?
Kemoterapinin kelime anlamı "ilaçla tedavi"dir. Bir çok şahıs onkolojik hastalıkların (vücudunuzun herhangi bir yerinde oluşan tümör ya da ur şeklinde hastalıklar) tedavisi için kemoterapi almaktadır. Bu yüzden onkolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar çoğunlukla "kemo-terapötikler" ya da "antineoplastik ilaçlar" olarak adlandırılmaktadır.




Kemoterapi tek başına kullanılabileceği şeklinde radyoterapi ile beraber, ameliyattan ilkin ya da sonrasında uygulanabilmektedir. Kemoterapide bir çok değişik ilaç kullanılmaktadır. Tedavinizde tek bir ilaç kullanılabileceği şeklinde bir kaç ilaç beraber de kullanılabilir.

İlaçlar Iyi mi Tesir Eder? Vücudumuzdaki düzgüsel hücrelerin gelişmesi kontrollü bir şekilde oluşurken, tümör hücrelerinde ise hücre çoğalması ve büyümesinin kontrolü bozulmuştur. Kemoterapi ilaçlarının derhal hepsi kan kanalıyla vücuda dağılır ve tümörlü hücrelerin bölünüp çoğalmalarını engeller.
Kemoterapi ilaçları tümörlü hücreleri öldürürken vücudun düzgüsel hücrelerini de etkileyebilir. Bu durum çoğunlukla geçici olan yan etkilere niçin olabilir.

Vücudumuzdaki saç kökü, mide barsak sistemi ve kemik iliği hücreleri şeklinde süratli bölünen düzgüsel vücut hücreleri kemoterapiden en fazlaca etkilenen hücrelerdir. Sadece bu hücrelerin etkilenme düzeyi ilaçlara ve kişiye nazaran değişim gösterir.

Kemoterapi'nin Amacı nedir?

Onkolojik hastalığın ya da tümörün türü ve gelişme evresine nazaran değişmekle beraber kemoterapinin kullanım amaçları şunlardır:

  • Hastalığı tedavi etmek
  • Hastalığın yayılmasını önlemek
  • Ameliyat sonrası nüks olasılığını azaltmak
  • Ameliyat ya da radyoterapi öncesi hastalığı küçültmek
  • Radyoterapiye duyarlılığı çoğaltmak
  • Hastalığa bağlı hastalıkları / şikayetleri azaltmak
İlaçlar iyi mi Verilir?

Kemoterapi ilaçları çoğu zaman üç yolla verilir:

  • Ağızdan tablet ya da kapsül şeklinde
  • Kas içine ya da cilt altına enjeksiyon yolu ile
  • Damardan infüzyon şeklinde
Bir çok ilaç sindirim kanalıyla emilemediği için damardan verilmektedir. Damar kanalıyla verilen ilaçlar dolaşıma derhal katılmış olduğu için tesirleri acele olmaktadır. Kimi zaman kemoterapi uygulaması için iki ya da üç yol beraber beraber kullanılabilmektedir. İlaçlarınızın iyi mi verileceği tabip ya da hemşireniz tarafınca size etraflıca anlatılacaktır. Size verilen tedavide doktorunuza danışmadan değişim yapmayınız. Aklınıza gelen sorular için asla çekinmeden yardım isteyebilirsiniz.
Kemoterapi Uygulaması Esnasında Ağrı Hissedilir Mi?

Kan alma ya da herhangi bir enjeksiyon esnasında hissettiğinizden daha çok ağrı ya da acı hissetmeyeceksiniz.


Kimi zaman ilaç damar dışına sızabilir ve iğnenin takılı olduğu damar çevresinde şişlik, kızarıklık, acı ya da yanma hissedebilirsiniz. Bu şekilde bir durumda derhal hemşirenize haber vermelisiniz. Şundan dolayı bu durum iğnenin damar dışına çıkması sonucu olabilir ve derhal müdahale edilmezse ilerde o bölgede doku hasarı meydana gelebilir.

Ek olarak kimi zaman verilen ilaçlara bağlı olarak ilacın verildiği damarda sertleşme, renk koyuluğu ya da ağrı meydana gelebilir.

Kemoterapi Nerede Uygulanır?

Kemoterapi bir hastanede yatarak ya da poliklinikte "gündüz tedavi ünitelerinde" uygulanabilir. Bazı hastalar ilaçlarını evde almayı tercih ederler.


Tedaviyi nerede alacağınızı, ve tedavi şeklinizi, doktorunuzun tedavi politikası ve hastane kuralları belirler. Sizin güvenliğiniz açısından ilk kemoterapi uygulamasının hastanede olması ve bir süre hastanede kalmanız yararlı olacaktır.

Kemoterapi Uygulamasının Süresi ve Sıklığı Ne Olmalıdır?
Kemoterapi uygulamasının süresi, ilaçların dozu ve veriliş sıklığı hastalığınızın türüne, kullandığınız ilaçlara ve vücudunuzun ilaçlara verdiği tepkiye bağlıdır.

Kemoterapi günlük, haftalık, aylık şeklinde değişik sürelerle verilebilir. Kemoterapi ilaçlarının istenmeyen etkilerinden vücudu korumak amacıyla her tedaviyi bir dinlenme süreci takip eder. Dinlenme dönemlerini en iyi şekilde değerlendirmeniz (iyi ve dengeli beslenme, bulaşıcı hastalıklardan korunma şeklinde) tedavi dönemlerini daha rahat geçirmenizi sağlar.

Tedavi süresi, sıklığı ve ilaç dozları evvelinde belirlenmiş bazı protokollere nazaran ayarlanır. Size uygulanacak olan tedavi protokolünün süresi ve sıklığı doktorunuz tarafınca size açıklanacaktır. Sadece planlanan tedavi süresi vücudunuzun vereceği tepkiye ve tedavi ihtiyacınıza nazaran değişebilir, tedaviniz uzayabilir, ya da başka tedavi protokollerine geçilebilir. Bu şekilde bir durumda doktorunuz size izah etme yapmış olacaktır. Kendisiyle konuşmayı dikkatsizlik etmeyiniz.

Tedaviye Aç Mı Gelinmelidir?

Tedaviye aç gelmeniz gerekmez. Sadece yemeğinizi tedaviden 1-2 saat ilkin yemiş olmak, hafifçe yiyecekleri tercih etmek tedavinizi rahat geçirmenizi elde edecektir.


İsteğinize nazaran, ilaç uygulaması esnasında yiyecek için kraker, su, meyve suyu ya da meyveli şekerler getirebilirsiniz.

Başka İlaçlar Alınması Sakıncalı Mıdır?
Bazı ilaçlar kemoterapi ilaçları ile etkileşerek birbirlerinin etkilerini bozabilir. Kemoterapiye başlamadan ilkin evde kullandığınız her bir ilacın adını, dozunu ve ne sıklıkta aldığınızı doktorunuza ya da hemşirenize iletmeniz son aşama önemlidir.

Herhangi bir nedenle alacağınız aspirin, vitamin, soğuk algınlığı ve müshil ilaçlarının da kemoterapi ile etkileşebileceğini unutmamalısınız. Kemoterapiye başladığınızda herhangi bir ilaç almadan ilkin ne olursa olsun tabip ya da hemşirenize danışınız.


Kemoterapinin yan tesirleri var mıdır?

Daha evvelinde de belirtildiği şeklinde tedavinizde kullanılan ilaçlar tümörlü hücrelere zarar verirken, vücudun düzgüsel hücrelerini de etkisinde bırakır. Kemoterapiden en fazlaca etkilenen düzgüsel vücut hücreleri kemik iliği, mide-barsak sistemi ve saç kökü hücreleri şeklinde en süratli bölünen hücrelerdir. Bu nedenle en sık rastlanan yan etkisinde bırakır bulantı, kusma, bitkinlik ve saç dökülmesidir.


Yan etkisinde bırakır kullanılan belli bir ilaca vücudunuzun verdiği bireysel tepkilerdir. Kemoterapi için 50'den fazla ilaç tek başına ya da beraber kullanılmaktadır. Bu yüzden bir hasta için belirli bir yan etkiye ilişkin tahminde bulunmak zor olsa gerek. Öteki taraftan kemoterapi sonrasında gözlemlediğimiz bir yan etkinin bir sonraki ile aynı olmadığını görebilirsiniz.

Yan etkisinde bırakır ne kadar sürer?

Yan etkilerin iyileşme zamanı alınan ilaca ve genel sıhhat durumunuza bağlıdır.


Kemoterapi aldıktan sonrasında düzgüsel hücrelerin bir çok hızla iyileşeceği için bir çok yan tesir de bununla beraber kaybolur. Bazı yan etkisinde bırakır hızla kaybolurken bazıları daha uzun zamanda iyileşir.


Kaynak:







 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kemoterapi Nedir?
Kemoterapi Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kemoterapi-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kemoterapi-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content