HomeNe Nedir?

Kilise Nedir?

kilise TDK,Türk Dil Kurumu isim, din b. (***) Rumca 1 . Hristiyanların ibadet etmek için toplandıkları yer: "Onlardan ik...

kilise

TDK,Türk Dil Kurumu




isim, din b. (***) Rumca
1 . Hristiyanların ibadet etmek için toplandıkları yer:
"Onlardan iki fedai kilise kapısının karşısındaki harap evin penceresine mitralyözlerini kurdu."- N. F. Kısakürek.

2 .
Hristiyanlıkla ilgili dinî kuruluş.

3 . Hristiyanlığın öğretilmesi, dinî işlerin yönetimi vb. ile ilgilenen papa ve piskoposlar topluluğu.


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • kilise direği gibi

Birleşik Sözler

  • kilise çanı kilise hukuku başkilise









Kilise
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





Hristiyan tapınağı ya da Hristiyanlarla ilgili dinsel örgüt. Hristiyanlığın yayılmaya başlamasından sonraki ilk birkaç yüzyılda ilkel kilise tipleri ortaya çıktı. 6. ve 9. yüzyıllar arasında Bizans'ın mimarî etkisiyle bazilika tipinde kiliseler yapıldı. 11. yüzyıldan sonra özellikle İtalya'da, daha sonra Fransa ve Almanya'da Roman tarzında yapılmış kiliselere rastlanmaktadır.


12. ve 13. yüzyıllarda, Fransa başta olmak üzere İspanya ve Orta Avrupa'da Gotik tarzında kiliseler yapıldı. Rönesans ile birlikte antik ögelerin kullanımıyla kilise mimarisinde değişiklik görüldü; bunun en güzel örneği Vatikan'daki San Pietro (Sen Pier) kilisesidir. Barok stilde yapılmış kiliseler genellikle Orta Avrupa'da, Avusturya ve Bavyera'da yaygındır.


19. yüzyılda, yeni gereç ve tekniklerin kullanımıyla gotik tarzına benzetilerek yapılan kiliseler pek başarılı olamadı. Özellikle II. Dünya Savaşı'ndan sonra, geniş teknik olanakların ve dinî hoşgörünün yardımıyla çağdaş kilise yapıları ortaya çıktı. Bunun en güzel örneği, Le Corbusier'nin Fransa'da yaptığı Ronchamp şapelidir. 5. yüzyıldan başlayarak Hristiyanlık içinde ayrı mezhepler ortaya çıktı. 9. yüzyılda Bizans kilisesi Roma kilisesiyle olan bağını kopardı. Antakya kilisesinin geliştirdiği ibadet tarzı, zamanla bütün Bizans kiliselerinde benimsendi ve Bizans ayin usulüne sadık kalan kiliseler "Ortodoks Kilisesi" adı altında anılmaya başlandı. Günümüzde Ortodoks mezhebinden olanların ayrı kiliseleri vardır, hepsine birden Doğu Kiliseleri denir. Batı Kiliseleri'nin içinde yer alan en önemli mezheplerse Katolik, Protestan ve Anglikan mezhepleridir.


Kilise


Birçok kişi 'kilise' denildiğinde bunun binayı nitelediğini düşünür. Bir yere kadar bu düşüncenin doğruluk payı vardır. Ama asıl anlamı bina değildir. Kilise, İsa'ya iman eden insanların oluşturduğu topluluğa verilen addır. Yani birbirleriyle ruhsal paydaşlığı olan, bir araya gelip Kutsal Kitap üzerinde derin derin düşünen, birlikte ezgiler söyleyen, birbirini sevip sayan ve zor günlerinde destek olan büyük bir iman ailesine verilen addır.

Bu büyük iman ailesi tıpkı bir beden gibidir, kimse kimseden daha önemli ya da önemsiz değildir. Herkesin birbiriyle paylaşacak bir şeyi vardır; kimi zaman bir sorun, kimi zaman sevinçli bir haber ya da paylaşacak bir ayet, kimi zaman da İsa'nın verdiği sınırsız sevgi. Kilise, İsa'ya yüceltme isteğiyle yanıp tutuşan kişilerin oluşturduğu canlı bir topluluktur, mimarisi harika binalar değil!







 

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kilise Nedir?
Kilise Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kilise-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kilise-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content