Sıcak havaların muhteşem lezzetli meyvesi olan Kiraz ile ilgili olarak kısa ve temel bilgilerin yer aldığı yazımız. KİRAZ, (Lat. Prunus av...
Sıcak havaların muhteşem lezzetli meyvesi olan Kiraz ile ilgili olarak kısa ve temel bilgilerin yer aldığı yazımız.
KİRAZ, (Lat. Prunus avium). İkiçenekliler sınıfının Gülgiller familyasından bir meyve ağacı ve bu ağacın meyvesi. Anayurdu Küçük Asya’dır.
Türkiye’de de birçok çeşidi yetişir. Avrupa, Asya kıtalarının ılıman bölgeleriyle Kuzey Amerika’da yetiştirilen yüzden fazla kültür biçimi vardır. Gövdesi düz kabuklu ağaç ya da ağaççık halinde bir ağaçtır. Meyvesi etli ve tek çekirdeklidir, C vitamini bakımından zengindir; pastacılıkta ve şekerlemecilikte de kullanılır. Suda kaynatılan saplarından elde edilen eriyikten idrar söktürücü olarak yararlanılır. İyi bakılan bir kiraz ağacı 60-70 yıl kadar yaşar. 15-30 metre arasında uzayabilir.
Ağacının odunu esnek ve parlaktır. Mobilyacılıkta kullanılır. Türkiye’de iyi cinslere yetişir. İstanbul, Kocaeli Yanmca, Bursa, İsparta, Amasya, Denizli ve İzmir iyi cins kirazların yetiştiği yörelerdir. Napolyon, dalbastı, ak-kiraz, yakacık, altıparmak en ünlü cinsleridir.
YORUMLAR