Kiwano ve Sağlık için Faydaları

Kiwano ve Faydaları Kiwiano, Kivano, Horned Melon (Latince: Cucumis metuliferus) olarak ta adlandırılır. Özellikleri ve Tarihçesi J...


Kiwano ve Faydaları
Kiwiano, Kivano, Horned Melon (Latince: Cucumis metuliferus) olarak ta adlandırılır.


Özellikleri ve Tarihçesi



Jelly kavun olarak da bilinen bu meyve salatalık gillerdendir. Kesildiği zaman içerisinde yüzlerce küçük çekirdek bulunur. Bu çekirdekleri kaplayan bir jel yine meyvenin içerisinde bu çekirdekleri birlikte tutar. Kavun, salatalık, muz ve limon birleşimi bir tadı vardır.

Yetiştirildiği Yerler
Güney Afrika, Orta Amerika ülkeleri ve İsrail de üretilmekte ve ülkemizde de yetiştirilmektedir.

Faydaları
Kiwano, cildin, saçların, tırnakların, diş etlerinin, dişlerin ve kemiklerin sağlıklı kalmalarını sağlar. İdrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttır.

Kiwano Nasıl ve Nerede Kullanılır?
Kiwano, tatlılarda kullanılabildiği gibi içeceklere de hoş tat ve koku kazandırmakta da kullanılır. Kiwano bu yönlerinden dolayı büyüleyici bir meyve olarak da bilinir.

Muhafaza Koşulları
6 ºC de %90 - %95 nem oranında muhafaza edilmelidir.

Besin Değerleri
A,C Vitaminleri ile Kalsiyum, Demir bakımından zengin bir meyvedir.




Kiwano











  • Akgünlük ve Sağlık için Faydaları


  • Yılanyastığı ve Sağlık için Faydaları


  • Mısır ve Sağlık için Faydaları



Güney ve Orta Afrika'da doğal olarak yetişen tek yıllık tırmanıcı bir bitkidir. Çevre düzenleme, güzel görünüşü ve meyvesi için İsrail, Kenya, Yeni Zelanda, Amerika da yetiştirilir. Manisa Ahmetli yöresinde 2005 yılında yapılan denemelerde 10 adet fideden 60kg civarında meyve elde edilmiştir.

Yaprakları tüylü olup ovaldir. Monoik çiçekleri vardır ve kendi kendini tozlayabilir. Boynuzlu kavun olarak bilinen kiwano oval 10 cm çapında ilginç görünüşlü bir meyveye sahiptir. Olgunlaştığında sarımsı portakal renkli kabuk ve kabuk üzerinde mahmuzlar (çıkıntı, boynuz) vardır. Sulu, etli meyve içinde tohumlar bulunur. Meyvesi çiğ yada meyve suyu şeklinde değerlendirilir. 1 adet orta büyüklükte meyve tüketildiğinde 25 kcal enerji sağlar.Besin içeriği olarak karbonhidrat içermez, 1 gr protein ihtiva eder. %6 A vitamini, %40 C vitamini, %2 Kalsiyum,%6 Demir,içerir. Bu bir yıllık bitki sert soğuklara duyarlıdır. Kiwano iyi drenaja sahip verimli zengin topraklarda yetişir. Düzenli olarak sulama gerektirir. Tohum yoluyla yetiştirilir. Avrupa ve Amerika marketlerinde özel bir yeri vardır. ülkemizde de büyük marketlerde yer almaya başlamıştır(İstanbul Kolaylar Manavı).





Yetiştirilmesi: Kiwano tohumu 20-30 C sıcaklık aralığında çimlendirilir. Toprak sıcaklığı 15 C ye geldiğinde açık araziye dikimi yapılır. Sarılıcı bir bitki olduğundan gövdenin bir desteğe ihtiyacı vardır. Bir dönüme 1000 adet dikilebilir ve bir dönümden 5 ton meyve alınabilir. Ekim ile hasat arası 3 ile 6 ay arasında değişebilir. İlk çiçeklenme evresinde haftada 2 defa sulanır. Daha sonraki evrelerde haftada bir sulanır.


Saklama Süresi ve Koşullar: Dalında portakal rengine dönmeye yüz tutmuş meyveler toplanarak 15-20 C oda sıcaklığında 3-4 ay süreyle saklanabilir




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kiwano ve Sağlık için Faydaları
Kiwano ve Sağlık için Faydaları
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Kiwano.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kiwano-ve-saglk-icin-faydalar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kiwano-ve-saglk-icin-faydalar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content