Kıl çadır Nedir?

kıl çadır isim Keçi kılından dokunmuş parçalarla kurulan çadır. Sebep: yazı boyutu Çadır Nedir? Çadır Çiçeği Yetişt...

kıl çadır
isim
  • Keçi kılından dokunmuş parçalarla kurulan çadır.







Sebep: yazı boyutu






  • Çadır Nedir?


  • Çadır Çiçeği Yetiştiriciliği


  • Çadır Bezi Nedir?





Yörük çadırı kıldan yapılır. Kıl, keçinin tüyüdür. Bu kıl keçi kırkıldıktan sonrasında ilkin burma yapılır. Sonrasında bu burmalar kollara takılır ve kirmenlerle eğrilir. Elde edilmiş ipler bükülür. Bükme, iki ipin birbiri ile dolanıp kalınlaştırılmasıdır.

Bir çadır, minimum 70-80 kilo ağırlığında olur. Bükülmüş ipler, ısdarda dokunacak biçime getirilir. Sonrasında bir metre kadar eninde 5-6 metre kadar uzunlukta, farkında olduğumuz yolluklar şeklinde ısdarlarda dokunur. Yörükte ısdarı hanımlar dokur. Yörük kadınlarının türkü söyleye söyleye dokudukları bu yolluklara 'kanat' denir. Bir çadır minimum beş, çadır büyüklüğü bakımından altı yedi kanattan olur. Bu kanatlar yan yana getirilip dikilir. İş bu kadarla kalmaz. Çadırın çatısı denen bu kanatların dikilmesinden sonrasında çepeçevre otuz kırk santim eninde dokunmuş, başka bir parça sıkıca eklenmiş olur. Buna 'siğeç' ismi verilir. Bundan başka bağların çadırı esnetmemesi için buna benzer bir parça daha, çadırın önünden arkaya olmak suretiyle her doğrudan durumuna nazaran birer parça daha dikilir.







Sebep: kırık bağlantı



KIL ÇADIR

kC4B1l C3A7adC4B1r 6



Kıl Çadır keçi kılından yapım edilir. Keçi kılı tamamen tabii bir üründür. Kıl Çadırı yapımında kullanılan keçi kılları; eğer el dokuma çadır seçilirse, hiçbir katkı maddesi içermez. Fakat makine üretimi ürünler tercih edilirse içinde sağlamlaştırıcı çok az yabancı maddeler içerebilir. Yörük çadırı olarak da adlandırılan kıl çadırı binlerce senedir yörüklerin ve göçebelerin sanki evi ve yurdu olmuştur. Türklerin kullandığı otağ tipi çadırlar gene kıldan yapılmıştır. Aslen otağ çadırlarından kalan "otağ" adı bugün "oda" olarak karşımıza çıkar. Obalarda kullanılan bu tip çadırlar günümüzde evimize kadar gelmiş görünüyor. Tabiat dostu olması da aslen günümüzün en büyük dertlerinden birisi olan çevre kirliliğinin önlenmesine destek olmaktadır. Kubbeli tip, Otağ tip , Oba Tip, Şemsiye Tipi Çadırları kıldan inşa etmek mümkün. Kıl çadırının kullanılması için mekan sınırlaması yok gibidir. Her türlü mekanda; park, bahçe, kafe, restoran ve otel bahçelerinde gölgelik ve görsellik amaçlı kullanılabilir. Osmanlı mekan dekorasyonu, türkmen çadırı, moğol çadırı düzenlemelerinde kıl çadır kullanılmakta. Kıl çadır dokumacılığı bilhassa Ege Bölgesinde yaygınlaşmıştır. Kıl çadır dokuma hem el tezgahlarında hem de makinlerde yapılmaktadır. Dokumacılık sektöründe gittikçe ön plana çıkmaktadır kıl çadırları.



Kıl çadır Osmanlı devrinden bu günümüze taşınan nostalji bir üründür.Keçi kılından olup bir sürü özelliklere haizdir.Su geçirmez ve güneş ışınlarını engeller, ekonomik ve dayanıklı,kışın sıcak,yazın serin,doğadaki zararı dokunan canlıların içeriye girmesini izin vermez. Otel,restaurant, obada, çiftliklerde,yazlık evinizin bahçesinde,istediğiniz ebatta ve seviyede tercih edebilirsiniz.



Sebep: yazı rengi










kıl çadır otantik otağ tip yörük çadırları

keçi kılından yapılmış kıl çadırlar
as yoruk kil cadirlari 5
dere2Bkenar25C425B1nda2Bk25C425B1l2B25C325A7ad25C425B1r


Kıl (Yörük) Çadırı Nedir?


Yörük çadırı kıldan yapılır. Kıl, keçinin tüyüdür. Bu kıl keçi kırkıldıktan sonrasında ilkin burma yapılır. Sonrasında bu burmalar kollara takılır ve kirmenlerle eğrilir. Elde edilmiş ipler bükülür. Bükme, iki ipin birbiri ile dolanıp kalınlaştırılmasıdır.

Bir çadır, en az 70-80 kilo ağırlığında olur. Bükülmüş ipler, ısdarda dokunacak biçime getirilir. Sonrasında bir metre kadar eninde 5-6 metre kadar uzunlukta, farkında olduğumuz yolluklar şeklinde ısdarlarda dokunur. Yörükte ısdarı hanımlar dokur. Yörük kadınlarının türkü söyleye söyleye dokudukları bu yolluklara ‘kanat' denir. Bir çadır minimum beş, çadır büyüklüğü bakımından altı yedi kanattan olur. Bu kanatlar yan yana getirilip dikilir. İş bu kadarla kalmaz. Çadırın çatısı denen bu kanatların dikilmesinden sonrasında çepeçevre otuz kırk santim eninde dokunmuş, başka bir parça sıkıca eklenmiş olur. Buna ‘siğeç' ismi verilir. Bundan başka bağların çadırı esnetmemesi için buna benzer bir parça daha, çadırın önünden arkaya olmak suretiyle her doğrudan durumuna nazaran birer parça daha dikilir.

Yörük Çadırı Kurulumu

Kurulum aslen iki bölümden oluşur. Demir iskele ve ağaç direkler üstüne kurulum. Çadır dikilip size gönderildiğinde 2 parça halinde gelir. Ekranda görülen pencereden birisi çadırın üst kısmı öbürü çadırın etrafıdır.


Demir iskele üzerine yörük çadırı kurulumu;

  • Demir iskele üstüne yörük çadırı kurulum oldukça kolaydır.
  • İki parça olarak gönderilen çadırın üst kısmı tamamen yere serilir.
  • İnce şeritler halinde (kolon) dikilmiş kolonlar baz alınır ve o kolonlar çadırın alt kısmına gelecek şekilde ayarlanır.
  • Kolonların uç kısımlarında bulunan deliklerden ipler bağlanır.
  • İpler iskelenin üstünden karşı tarafa atılır ve oradan asılır.
  • Kolonların uç kısımlarının hepsinden ipler bağlandıktan sonrasında eşit bir şekilde çadır gerilir.
  • Etrafı için gönderilen kısım ise, çadırın bir tarafınca başlanır ve iyice gerdirilerek etrafına dönülür.
  • Ağaç direkler üzerine yörük çadırı kurulumu;
  • Ağaç direkler üstüne yörük çadırı kurulumu oldukça zahmetlidir.
  • İki parça olarak gönderilen çadırın üst kısmı tamamen yere serilir.
  • İnce şeritler halinde (kolon) dikilmiş kolonlar baz alınır ve o kolonlar çadırın alt kısmına gelecek şekilde ayarlanır.
  • Kolonların uç kısımlarında bulunan deliklerden gerdirme oranı olacak şekilde ipler bağlanır.
  • Çadırın dört köşesinden ikişer ip bağlamak gerekmektedir.
  • Bağlanan her ipin alt kısmına direkler çadıra çivilerle çakılır ve direkler çadıra sabitlerir.
  • Bir süre sonra çadırı gerdirek ayakta tutmak için her bağlanan ipin karşısından yere büyük çiviler (zikke) çakılır.
  • İpler zikkelerin deliklerinden geçirilir ve direkler ayakta duracak şekilde yavaş yavaş her etrafından çadır ayağa kaldırılır.
  • Çadır ayakta her etrafından eşit bir biçimde iplerden çadır gerdirilir.
  • Etrafı için gönderilen kısım ise, çadırın bir tarafınca başlanır ve iyice gerdirilerek etrafına dönülür.






Sebep: içerik düzeni yapılmış oldu.






  • Çadır Nedir?


  • Çadır Çiçeği Yetiştiriciliği


  • Çadır Bezi Nedir?




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kıl çadır Nedir?
Kıl çadır Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/kC4B1l-C3A7adC4B1r-6.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kl-cadr-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kl-cadr-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content