Kreol (Karma Dil) Nedir?

Gösterim: 87 Boyut: 19.1 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/> Kreol , bir dil topluluğunun anadili olarak ye...

Ad: soru işereti.jpgGösterim: 87
Boyut: 19.1 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>

Kreol


, bir dil topluluğunun anadili olarak yerleşmiş karma dil.

Kreol örnekleri içinde, ABD'de Cenup Carolina'daki Sea Adalarında konuşulan Gula (İngilizce kökenli), Haiti Kreolü (Fransızca kökenli), Sierra Leone'de konuşulan Krio (İngilizce kökenli), Louisiana Kreolü (Fransızca kökenli), Melanezya Piçin İngilizcesi, Surinam'da konuşulan Sranantonga (İngilizce kökenli) ile Curaçao, Otomobil ve Bonaire'de konuşulan Papiamento (İspanyolca ve Portekizce kökenli) sayılabilir.





Kreoller, bir dil topluluğunun, çoğu zaman okuryazar üyelere haiz olmayan bir başka dil topluluğu üstünde ekonomik ya da siyasal üstünlük sağlamış olduğu durumlarda ortaya çıkar. İki topluluk arasındaki iletişimde, başlangıçta, egemenliği elinde tutan topluluğun dilinin değiştirilmiş, bir çok vakit da basitleştirilmiş biçimi kullanılır. Dilin bu evresi, bir lingua franca) oluşturur. Bu dil daha da basitleştirildiğinde karma dil (piçin), topluluğun (çoğu zaman de egemenlik altındaki topluluğun) standart ya da anadili durumuna vardığında ise kreol adını alır. Ek olarak bak. karma dil.

Kaynak: Ana Britannica







  • Karma tamlama nedir?


  • Toplumdaki dil sevgisini ve dil bilincini uyandırmak ile ilgili haber iyi mi yapılır?


  • Fisker Karma



KREOL

afrmsinsi (frfrmsinsi créole; ispfrmsinsi criollo'dan)frmsinsi köle ticareti sebebiyle ortaya çıkan, bugün de dünyanın çeşitli yerlerinde (Antiller, Guyana, Hint okyanusu adaları) bu kölelerin soyundan gelenler tarafınca konuşulan dillere verilen ortak adfrmsinsi.


Büyük kısmı fransızca ve ingilizcenin karışımı olup Karaip ve Louisana'daki yerli halkın telaffuzları yardımıyla dinlenildiğinde anlaşılması çok güç fakat yazılı görünce anlayabildiğiniz bir dil, ek olarak bu dili konuşan insan topluluğuna ve bunların müziğine ve mutfağına verilen ad.





Kreol ağzı

Fr. parler créole

Antillerde yerliler tarafınca, tecim dili olarak ingilizce, Fransızca ya da İspanyolca yardımıyla meydana getirilmiş rahat dillere denir.


tdk.gov.tr


KREOL


61731d1486201977 karma dil nedir konusma



a. (fr. crdole; isp. criollo'dan).

XVI. yy.'la XIX. yy. içinde zenci köle ticareti sebebiyle ortaya çıkan, bugün de dünyanın çeşitli bölgelerinde (Antiller, Guyana, Hint okyanusu adaları) bu kölelerin soyundan gelenler tarafınca konuşulan dillere verilen ad.


—ANSİKL. Dilbil. Naturel dil grubu olarak kreollerin birliğini, her birinin ortaya çıkmasına neden olan olayların benzerliği sağlar: köleleri yabancı ülkelere gönderme, kapalı bir toplumda (ziraat alanları) ortak bir dilden yoksun, kısıtlı ve fena halde de olsa, bari emirleri idrak etmek için efendilerinin dillerini kullanma zorunda kalan toplulukların karışımı. Böylece fransız, İngiliz, portekiz, hollanda (bu sonucusu artık yok olmuştur) kreolleri ortaya çıktı: bu kreollerde kullanılan sözcükler, mühim ses değişimlerine ve anlam kaymalarına rağmen, neredeyse tümüyle dillerdeki sözcüklerin aynıdır.


Günümüzde belirlenmiş başlıca kreoller şunlardır:

  1. Fransız kreolü (Karayibler'de Haiti, Louisiana, Guadeloupe, Martinique Dominica ve Saint Lucia adaları, Guyana; Hint okyanusu'nda Reunion, Maurice ve Seychelles adaları);

  2. İngiliz kreolü (Karayibler'de Jamaika, Barbados, Belize, Guyana, Surinam; Afrika'da Sierra Leone, Nijerya; Büyük Okyanus'ta Yeni Gine);

  3. Portekiz kreolü (Karayibler'de Hollanda Antilleri; Afrika'da Cabo Verde, Gine-Bissau, Casamana, Saö Tomöe Prıncipe; Asya'da Goa, Macao, Singapur).
Birkaç kural dışı haricinde, kreoller, ezilen, horgörülen bu toplumların en yoksul katmanlarının konuşmuş olduğu dillerdir ve çoğu zaman kreolün, daha saygı duyulan bir dil karşısında gerileme ve yok olma süreçlerine şahit olunmaktadır.

Kaynak: Büyük Larousse



Sebep: Hareketli fotoğraf eki.






  • Karma tamlama nedir?


  • Toplumdaki dil sevgisini ve dil bilincini uyandırmak ile ilgili haber iyi mi yapılır?


  • Fisker Karma


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kreol (Karma Dil) Nedir?
Kreol (Karma Dil) Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/61730d1486201210-kreol-karma-dil-nedir-soru-isereti.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kreol-karma-dil-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kreol-karma-dil-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content