Kırık ve Çıkıklar Hakkında Bilgi

Kırık ve çıkık ne demektir? Kırık ve çıkık durumları ile ilgili olarak genel bilgilerin paylaşıldığı ve bu gibi durumlarda yapılan tedavi ha...

Kırık ve çıkık ne demektir? Kırık ve çıkık durumları ile ilgili olarak genel bilgilerin paylaşıldığı ve bu gibi durumlarda yapılan tedavi hakkında bilgiler.



İlk YardımVurma, düşme, çarpma gibi haller sonunda kemiklerin kırılması ile ortaya çıkan arızalara «kırık» denir. Kemiği kırılmış organda şiddetli ağrılar olur, hareket çok zorlaşır; bazen organ büsbütün kıpırdayamaz hale gelir. Üstelik, çatlayan damarlardan dokular arasına kan sızar, kan oturması, kan toplanması şeklinde şişlikler belirir.



Kırılan kemiklerin sivri uçları bazen kasları, sinirleri, deriyi delerek dışarı fırlar. Bazı hallerde, kırılan kemiklerin bir parçası öbürünün üstüne biner. Büyük kemiklerin kırıkları muayeneyle anlaşılabilirse de küçük kemiklerin kırığı kolay kolay anlaşılmaz. Bunun için kırılan veya kırık şüphesi uyandıran organların röntgen filmi çekilir. Kırığın durumu iyice anlaşıldıktan sonra tedaviye başladır.



İhtiyarların kemiklerinde kireç miktarı azalmış olduğu için kemikleri daha kolay kırılır. Çocukların, gençlerin kemiği daha esnek ve dayanıklı olduğundan kolay kolay kırılmaz.



Kırık Tedavisi. — Bir kırık olduğu zaman yapılacak tedavinin esası kemik uçlarını karşı karşıya getirmek, kemiği kıpırdayamayacak hale koymaktır. Böylece sarılan kırıklar zamanla birbirine kaynar. Kırıklar bir hekim tarafından alçıya alınmazsa yanlış, eğri, birbiri üzerine binmiş bir durumda kalabilir. Organların kısalması, biçimlerinin bozulması, görevini iyi yapamayacak hale gelmesi gibi sakatlıklar ortaya çıkar. Bir uzman hekim tarafından radyoskopi yardımı ile, yani görerek, uc uca getirilen kemik parçaları bir süre sonra birbirine kaynayıp kireçlenerek birleşir. Birleşmenin tam olup olmadığı da gene röntgenle kontrol edilir.



Parçalanmış, yahut yanlış kaynamış kemikleri tedavi etmek için ameliyat yapılır. Bazı hallerde kemik parçaları madeni tellerle birbirine eklenir. Büyük kemiklerin kırıklarında, iliklerin içine madeni teller sokularak kırık parçalar tespit edilir, böylece kırık yerlerinin birbirine iyice tutturulması sağlanır.



Kemik kırıkları iyileştikten sonra organlarda kalan tutuklukları masajlarla, fizik tedavi usulleriyle ortadan kaldırmalıdır.



Bir kazadan sonra kemiği kırılmış bir hastayı bir sağlık müessesesine götürürken, kırık organı ya düz bir tahtayla, ya da mukavvayla sarıp kırık yerinin oynamamasına dikkat etmelidir.



Çıkıklar



Vücudumuzdaki eklemler oynak kemikleri uc uca getirerek birleştirir. Bu birleşmenin kuvvetli olması için birleşen kemiklerin uçları birtakım sağlam bağlarla, etlerle birbirine tutturulmuştur. Bazan oynak yerindeki kemiklerden birinin ucu ötekinin boşluğundan çıkarak eklemin bozulmasına sebep olur. Buna «çıkık» denir.



Birçok kazalar, düşmeler, çarpmalar çıkıklara yol açar. Çıkıklar şiddetli ağrı yapar, ayrıca çıkık eklemin biçimsiz bir şekil aldığı görülür. Çıkıkların durumu röntgen muayenesiyle daha iyi anlaşılır.



Çıkık Tedavisi. — Çıkık hangi eklemde olmuşsa, durumuna göre yapılacak özel manevralarla yerine oturtulur. Bu da ancak uzman bir hekimin yapacağı iştir.



YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kırık ve Çıkıklar Hakkında Bilgi
Kırık ve Çıkıklar Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ilk-yardim.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/krk-ve-ckklar-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/krk-ve-ckklar-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content