Küf Alerjenleri (Mantar Sporları)

Küf Allerjenleri (Mantar Sporları) Alıntı Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, tabip uyarısı ya d...

Küf Allerjenleri (Mantar Sporları)



Alıntı

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, tabip uyarısı ya da önerisi değildir.






Mantar sporları çoğu zaman ev dışı ortamda mevcuttur.
Ama, uygun koşullar mevcut ise ev içinde de mantar sporları üreyebilmektedir.
Ev içinde mantarların üremesi için 2 unsur gereklidir:
1. Ev içinde %50'nin üstünde rutubet (rutubet) oranı
2. Mantar üremesine uygun ıslak zeminler, duşlar, banyo örtüleri, klima ve nemlendirici cihazlar şeklinde ortamların varlığı.
Aynı akar allerjisinde olduğu şeklinde, mantarlara karşı duyarlılık gelişmiş kişilerde, mantar sporlarının solunum yöntemiyle alınması allerjik yakınmaların ortaya çıkmasına niçin olmaktadır.

MANTAR SPORLARINDAN KORUNMA
Mantar bulunan mıntıkalar temizlenmelidir.
Mantar ürediği fikredilen şüpheli mıntıkalara mantar öldücü kimyasal maddeler (fungusid) uygulanmalıdır.
Ev içindeki bitkiler azaltılmalıdır.
Klimaların filtresi temizlenmeli ve eğer mantar var ise mantarları öldüren spreyler kullanılmalıdır.
Su larına yakın tüm çatlaklar ve sızıntıya yol açan bölgeler kapatılmalıdır.
Havalandırma arttırılmalı, banyo ve mutfakta havalandırma elde eden aspiratörler kullanılmalıdır.











  • Mantar Nedir? Mantar Hakkında


  • Engelli Sporları Nedir? Engelli Sporları


  • Su Altı Sporları Nedir? Su Altı Sporları



Küf Alerjyenleri

Açık Hava





Çok minik parçalar halindeki küf ve küf kümecikleri allerjenlerin hassas kişilere ulaşmasına niçin olabilir.


Küf allerjenleri engellemek oldukça zor olsa gerek, hem açık hem de kapalı ortamda bulunurlar. Küfler ABDnin cenup bölgelerinin çoğunda yıl süresince, başka bölgelerinde ise senenin oldukça uzun bir döneminde çevreye yayılırlar. Küfler çoğu zaman çürümekte olan bitkisel maddelerde büyürler, fakat sıhhatli bitkilerde de bulunabilirler. Hasat, toprak ekimi, kazı şeklinde ziraat faaliyetleri esnasında küfler açığa çıkar. Bir takım küfler hava kuru olduğu vakit kümecikler halinde havaya yayılırlar, bazıları için ise elverişli yayılma ortamı nemli hatta yağmurlu havalardır.



Ziraat işiyle uğraşıyor olmak küflerle temas nedenidir, çim ya da ot biçmek, gübre ya da havyan yemi ile uğraşmak en yüksek düzeyde küfe maruz kalma nedenidir. Çim biçmek ya da dökülen yaprakları tırmıkla temizlemek hassas kişilerde semptomlara niçin olur, bunun sebebi yalnızca küfler değildir bununla birlikte da polenlerin açığa çıkmasıdır. Hassas kişiler kenarlarından hava kaçırmayacak şekilde yüz maskeleri kullanmalıdırlar.



Polenleri engellemede olduğu şeklinde küfleri de engellemede iyi bir yöntem çimlerin yeni biçildiği vakit şeklinde riskli dönemlerde, şu demek oluyor ki küf sayısının yüksek olduğu dönemlerde açık havada değildir kapalı ortamda kalmayı seçmektir.


Kapalı Ortam



Küfler açık havada olduğu şeklinde bununla birlikte kapalı ortamda da türeyebilir. Küf kümecikleri kapalı ortamlardaki halı, kilim, yatak ve kumaşla döşenmiş mobilyalarda bulunurlar. Küflerin yerleşimi için en ideal bölgeler bodrum ve banyolardır fakat küfler bununla birlikte evlerde tamamen kuru olmayan ve neredeyse tüm eşyaların saklandığı ambar, kiler, depo şeklinde yerlerde de bulunurlar.



Evde ve araçlarda içerdeki havanın sirkülasyonunu dışarıdan hava almayacak şekilde elde eden klimalar küfleri de polenleri engellediği şeklinde engelleyebilir. Ne yazık ki klimalar bununla birlikte nemli ortamları sebebiyle küf yerleşimi için çok uygun bir ortam yaratırlar ve küfleri daha disiplinli bir mesele haline getirirler.



Küfler kapalı ortamda gelişimleri için uygun zeminlerin ortadan kaldırılması ile de engellenebilirler. Nemli alanlar, su drenajları, paletli tekerlekli eşyaların altları özenle izlenmeli ve nemi alınmalıdır. Bu alanları seyreltilmiş çamaşır suyu ile dezenfekte etmek de yararlı olacaktır.



Küfler halı kilim, yatak ve mobilyalardan buharlı ya da kuru temizleme yöntemiyle, çok sıcak suyla temizleyerek, ustalaşmış olarak kimyasal ya da sıvı nitrojen kullanılması ile de uzaklaştırılabilir.







Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Küf Alerjenleri (Mantar Sporları)
Küf Alerjenleri (Mantar Sporları)
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kuf-alerjenleri-mantar-sporlar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kuf-alerjenleri-mantar-sporlar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content