Kültürlerarası Köprü

Değişik kültürlerin birbirleriyle haberleşme-iletişim kurması, aralarında köprü oluşturması iyi mi gerçekleşir? Kültürlerarası köprü ile ilg...

Değişik kültürlerin birbirleriyle haberleşme-iletişim kurması, aralarında köprü oluşturması iyi mi gerçekleşir? Kültürlerarası köprü ile ilgili yazı.



KÜLTÜRLER ARASI KÖPRÜ



Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu ilk günden beri tüm ülkelerle ilişkilerinde doğrusu dış politikasında sulh esas alınmıştır.



Yabancı ülke temsilcilerinin ziyareti, ülkemizdeki elçilikler ve konsolosluklar, devletler arası karşılıklı antlaşmalardaki tutumumuz, internasyonal kuruluşlara üye olmamız, Dünya’da sulh çabalarını destek vermemiz dış politikamızın sulh temelli bulunduğunu kanıtlamaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Komşuları ile ve tüm devletlerle iyi idame Türk siyasetinin esasıdır” sözü bizim dış politikamızın yönünü göstermiştir.



Ülkemiz coğrafi konumu ve zamanı zenginlikleri ile hep öteki kültürlerle etkileşim içinde olmuştur.



“YURTTA BARIŞ, CÎHANDA BARIŞ” sözünden de anlaşılacağı şeklinde Mustafa Kemal Atatürk dış politikada izlenecek siyasette barışın esas alınması icap ettiğini vurgulamıştır. Kültürel ve zamanı yakınlık olmasına bakmaksızın dostane ilişkilerin kurulması icap ettiğini belirtmiştir.



Sadece aramızda geçmişten gelen köklü ortak bağlarımız olan Dünya’nın başka bölgelerinde yaşayan soydaşlarımızla daha yakından ilgilenmemiz gerekmektedir.



1933 senesinde SSCB’nin bigün dağılacağını burada yaşayan dili bir, inancı bir, aslı bir kardeşlerimizin bulunduğunu ve onlara haiz çıkmaya hazır olmamız icap ettiğini söyleyen Mustafa Kemal Atatürk ileri görüşlülüğü ile bizlere yol göstermiştir. Bundan dolayı:



***Manevi bağlarımızı,

***Dil birliğimizi,

***Tarih birliğimizi,

***İnanç köprülerini



sağlam tutmalı ve bu kardeşlerimize haiz çıkmalıyız. Hem siyasal anlamda hem ekonomik anlamda ilişkilerimizi geliştirmeliyiz.



1992 senesinde oluşturulan Ahmet Yesevi Üniversitesi 1999’da kurulan TİKA (Türk îş Birliği ve Kalkınma idaresi Başkanlığı) bu adımlardan bazılarıdır. TİKA’nın ilgili olduğu ülkeler Avrasya ülkeleridir.



Dünya’da 250 milyondan fazla Türk yaşamaktadır. 70 milyonu aşan nüfusu ile Türkiye en fazla Türk nüfusun yaşamış olduğu ülkedir. Ek olarak Türkiye sınırı haricinde yaşayan yurttaşlarımızın sayısı 6 milyona yakındır. Başta Almanya olmak suretiyle Avrupa’da yaşayan yurttaşlarımızın sayısı fazladır. Avrupa devletlerinde yaşayan yurttaşlarımızın yaşadıkları ülkelerin ekonomilerine büyük katkıları vardır. Ek olarak bu ülkelerde yaşayan yurttaşlarımız yaşadıkları ülkelerin kültürlerine çeşitlilik katmaktadırlar.



Türk kültürü Ahmet Yesevi, Mevlana, Yunus Emre ve Hacı Bektaşi Veli şeklinde Dünya genelinde tanınan engin hoşgörüye haiz, insan sevgisi yüksek ve güzel ahlaklı insanları örnek almıştır.



Osmanlı İmparatorluğu bir dönem üç kıtaya hakim olmuştur. Hakim olduğu yerlerde kendi kültürünü yansıtan eserler bırakmışlardır. Bosna – Hepimiz’te 1993 yılındaki muharebede yıkılan ve restorasyonunda Türkiye’ninde vazife almış olduğu Mostar Köprüsü bunlardan biridir.



Günümüzde Türk Dünyası’ndaki ortak kültür örnekleri halen benzer özelliklerini korumaktadır.



***Yiyecek kültürü

***Dil

***Müzik kültürü

***Gelenekler

***Örf ve adetler

***Nasreddin Hoca fıkraları bu ortak kültürün örnekleridir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kültürlerarası Köprü
Kültürlerarası Köprü
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kulturleraras-kopru.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kulturleraras-kopru.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content