Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmanın Sebepleri, Sonuçları ve Çözümleri

1 Küresel Isınmanın Tanımı 3 Küresel Isınmanın Teorisi ve mekanizmaları Özet: “Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınma Ne Anlamına gelir?” ...


  • 1 Küresel Isınmanın Tanımı



  • 3 Küresel Isınmanın Teorisi ve mekanizmaları


  • Özet: “Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınma Ne Anlamına gelir?” başlıklı yazımızda Küresel Isınma nedir, Küresel Isınma ne anlamına gelir, Küresel Isınmanın tanımı, Küresel Isınmanın Tarihçesi, Küresel Isınma Kuramları, Küresel Isınmanın Neticeleri, Küresel Isınmada ülkelerin yaklaşımı, Küresel Isınmada ihtimaller içinde çözümler şeklinde Küresel Isınma hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.



    Özet: “Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınma Ne Anlamına gelir?” başlıklı yazımızda Küresel Isınma nedir, Küresel Isınma ne anlamına gelir, Küresel Isınmanın tanımı, Küresel Isınmanın Tarihçesi, Küresel Isınma Kuramları, Küresel Isınmanın Neticeleri, Küresel Isınmada ülkelerin yaklaşımı, Küresel Isınmada ihtimaller içinde çözümler şeklinde Küresel Isınma hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.


    Özet: “Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınma Ne Anlamına gelir?” başlıklı yazımızda Küresel Isınma nedir, Küresel Isınma ne anlamına gelir, Küresel Isınmanın tanımı, Küresel Isınmanın Tarihçesi, Küresel Isınma Kuramları, Küresel Isınmanın Neticeleri, Küresel Isınmada ülkelerin yaklaşımı, Küresel Isınmada ihtimaller içinde çözümler şeklinde Küresel Isınma hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.


    Küresel Isınmanın Tanımı



    İnsanlar tarafınca atmosfere salınan gazların sera tesiri yaratması sonucunda dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasına küresel ısınma deniyor. Daha teferruatlı izah etmek gerekirse dünyanın yüzeyi güneş ışınları tarafınca ısıtılıyor. Dünya bu ışınları yeniden atmosfere yansıtıyor ama bir takım ışınlar su buharı, karbondioksit ve metan gazının dünyanın üstünde oluşturduğu tabii bir örtü tarafınca tutuluyor.



    Bu da yeryüzünün yeterince sıcak kalmasını sağlıyor. Ama son dönemlerde fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma, süratli nüfus artışı ve toplumlardaki tüketim eğiliminin artması şeklinde nedenlerle karbondioksit, metan ve diazot monoksit gazların atmosferdeki yığılması artış gösterdi. Bilimadamlarına gore işte bu artış küresel ısınmaya niçin oluyor.



    1860’tan günümüze kadar tutulan kayıtlar, averaj küresel sıcaklığın 0.5 ila 0.8 aşama kadar artığını gösteriyor. Bilimadamları son 50 yıldaki ısı artışının insan yaşamı üstünde farkedilebilir tesirleri olduğu görüşünde. Küresel ısınma, başlıcası atmosfere salınan gazların niçin olduğu fikredilen sera tesiri’nin sonucunda, dünya üstünde yıl süresince kara, deniz ve havada ölçülen averaj sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir.



    İklim sistemi içsel ve insani etkisinde bırakır, Güneş’in periodik aktiviteleri ve sera gazları, vb . nedenlerden etkilenmektedir. Günümüzde iklimbilimciler (klimatolog) küresel ısınma mevzusunda hemfikirdirler.Bu değişimin ayrıntılı sebepleri açık bir araştırma alanıdır ama bilimsel ekseriyet sera gazlarının son zamanlardaki ısı artışının başlıca sebebi bulunduğunu belirtmektedir.



    Küresel Isınma


    Küresel Isınmanın Tarihçesi



    Küresel ısınma 50 senedir saptanabilir duruma gelmiş ve ehemmiyet kazanmıştır. Dünya’nın atmosfere yakın yüzeyinin averaj sıcaklığı 20. yüzyılda 0.6 (± 0.2) °C artmıştır. İklim değişimi üstündeki yaygın bilimsel görüş, “son 50 yılda ısı artışının insan yaşamı üstünde fark edilebilir etkisinde bırakır oluşturduğu” yönündedir.



    Ölçümlere gore 1860-1900 yılları içinde, denizde ve karadaki küresel ısı her ikisinde de 0,75 °C terfi etti.1979’dan bu yana kara sıcaklığı deniz sıcaklığının iki katı hızla terfi etti(0.13 °C/onyıl rağmen 0.25 °C/onyıl). Uydudan meydana getirilen ısı ölçümlerine gore alt troposferdeki ısı 1979’dan bu yana, her on senelik dilimde, 0.12 ile 0.22 °C içinde terfi etmiştir. Sıcaklıkların, 1850’den önceki 1000 ile 2000 senelik dönemler süresince, Orta Çağ Ilıman Süreci ve Minik Buz Çağı şeklinde kısmi dalgalanmalar haricinde, nispeten kesin bir seyir izlediğine inanılmaktadır.



    NASA’nın hesaplamalarına gore, güvenilir ölçümlerin yapılabildiği 1800’lerden bu yana 2005 yılı, 1998’i geçerek, en sıcak yıl olmuştur. Dünya Meteoroloji Organizasyonu ve BK İklim Araştırma Biriminin hesaplamalarına gore ise 2005, 1998 yılının arkasından hala ikinci sıradadır.



    Bir teoriye gore 1960’lı yıllarda keşfedilen gama-ışın patlamaları küresel ısınmaya niçin oluyor olabilir. Bu patlama ışımalarının devasa yükseklikte enerji ve ışınım yayarak Güneş Sistemimizi ve yakın uzayımızı etkilediğine inanılmaktadır. Gamma Işıması Patlamalarının etkisiyle daha da ısınmakta olan dünya iç çekirdeğinin “iç çekirdek kaynaklı gazları”n atmosfere çıkışını arttırdığına inanılmaktadır.



    Küresel ısınmaya, atmosferde artan sera gazlarının niçin olduğu düşünülmektedir. Karbondioksit, su buharı, metan şeklinde bir takım gazların, güneşten gelenradyasyonun bir taraftan dış uzaya yansımasını önleyerek ve başka taraftan da bu radyasyondaki ısıyı soğurarak yerkürenin fazlaca ısınmasına yol açmış olduğu düşünülmektedir.



    Yerküre, Güneş’ten gelen kısa dalgalı ışınımın bir kısmını yeryüzünde, bir kısmını alt atmosferde emer. Güneş ışınımın bir kısımı ise, emilme gerçekleşmeden, yüzeyden ve atmosferden yansıyarak uzaya kaçar. Yüzeyde ve troposferde tutulan enerji, atmosfer ve okyanus dolaşımıyla yeryüzüne dağılır ve uzun dalgalı yer ışınımı olarak atmosfere geri verilir. Yeryüzünden salınan uzun dalgalı ışınımın mühim bir kısımı, gene atmosfer tarafınca emilir ve daha az Güneş enerjisi alan yüksek enlemlerde ve az sıcaklıklarda salınır.



    Atmosfer’deki gazların gelen Güneş ışınımına karşı geçirgen, buna karşılık geri salınan uzun dalgalı yer ışınımına karşı epey az geçirgen olması sebebiyle Yerküre’nin beklenenden daha çok ısınmasını elde eden ve ısı dengesini düzenleyen bu tabii süreç sera tesiri olarak adlandırılmaktadır.



    Su buharı dışındaki sera gazları, bağımsız değişken olarak küresel ısınma üstünde etken bir tesir yaratabilirler. Mesela karbondioksit, jeolojik evrimin tabii uzantısı olan volkanik etkinlikler sonucu ya da insanoğlu tarafınca fosil yakıtların yakılmasıyla yoğun olarak atmosfere salınabilir. Bu vaziyet, gezegenin averaj ısısından bağımsız olarak ortaya çıkabilen ve averaj ısının artması sonucunu doğuran bir etken işlevi görür.



    Bugün ilim çevrelerinde küresel ısınmada kafa sorumlunun karbondioksit oranının artması olduğuna inanılmaktadır. Her ne kadar atmosferdeki karbondioksit,



  • Konveksiyonel Yağış Nedir? Konveksiyonel İklim Türü


  • 7. Derslik Toplumsal Bilgiler Kitabı 2. Birim Bulmaca Çözümü


  • Kocaeli'de Ekonomik Faaliyetler ve Kocaeli'nin Nüfusunu Artıran Etkenler
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmanın Sebepleri, Sonuçları ve Çözümleri
    Küresel Isınma Nedir? Küresel Isınmanın Sebepleri, Sonuçları ve Çözümleri
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/KC3BCresel-IsC4B1nma.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kuresel-isnma-nedir-kuresel-isnmann.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kuresel-isnma-nedir-kuresel-isnmann.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content