Su Döngüsü Nedir? Doğadaki Su Döngüsü Nasıl Oluşur? Su Döngüsünün Nedenleri

1 Su Döngüsü Tanımı 3 Yoğunlaşma Özet: “Su Döngüsü Nedir? Doğadaki Su Döngüsü Nasıl Oluşur? Su Döngüsünün Sebepleri” başlıklı yazımızda ...


  • 1 Su Döngüsü Tanımı



  • 3 Yoğunlaşma


  • Özet: “Su Döngüsü Nedir? Doğadaki Su Döngüsü Nasıl Oluşur? Su Döngüsünün Sebepleri” başlıklı yazımızda Su Döngüsü nedir, Su Döngüsü ne anlamına gelir, Su Döngüsü kelimesinin tanımı, Su Döngüsü Nasıl Oluşur? Su Döngüsünün Sebepleri benzer biçimde Su Döngüsü hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.



    Özet: “Su Döngüsü Nedir? Doğadaki Su Döngüsü Nasıl Oluşur? Su Döngüsünün Sebepleri” başlıklı yazımızda Su Döngüsü nedir, Su Döngüsü ne anlamına gelir, Su Döngüsü kelimesinin tanımı, Su Döngüsü Nasıl Oluşur? Su Döngüsünün Sebepleri benzer biçimde Su Döngüsü hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.


    Özet: “Su Döngüsü Nedir? Doğadaki Su Döngüsü Nasıl Oluşur? Su Döngüsünün Sebepleri” başlıklı yazımızda Su Döngüsü nedir, Su Döngüsü ne anlamına gelir, Su Döngüsü kelimesinin tanımı, Su Döngüsü Nasıl Oluşur? Su Döngüsünün Sebepleri benzer biçimde Su Döngüsü hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.


    Su Döngüsü Tanımı



    Su döngüsü, evrenin korunumu yasası benzer biçimde, yeryüzündeki su kaynaklarının artmaz ya da eksilmezliğini ifade eden bir terimdir. Yeryüzündeki su kaynaklarını okyanuslar, denizler, göller ve yer altı suları oluşturur. Dünya’daki su hareket eder, şekil değiştirir, bitkiler ve hayvanlar tarafınca kullanılır, fakat gerçekte hiç bir zaman yok olmaz ve buna su döngüsü denir.



    Doğadaki su döngüsü



    Güneş enerjisinin ısıtmasıyla türlü kaynaklardan atmosfere çıkan su buharı; yağmur dolu benzer biçimde yağış biçimleriyle tekrardan yer yüzüne döner. Bu suyun bir miktarı yer altı sularına karışırken daha büyük bir bölümü göl ve deniz benzer biçimde kaynaklarda birikir. Su döngüsü de diğeri tüm döngüler benzer biçimde süreklidir. Bitkiler de terleme ile su döngüsüne katılır.



    Yer yüzündeki tüm sular su döngüsüne katılmaktadır. Şu demek oluyor ki yağış olarak yer yüzüne dönmekte bir bölümü de yer altı sularına karışmaktadır. Yer altı sularının son toplanma yeri ise deniz ve okyanuslardır. Burada toplanan sular su döngüsüne devam eder(uzun su devri). Deniz ve okyanuslardan buharlaşan suyun karalara geçmeden yeniden yağmur şeklinde deniz ve okyanuslara geçmesine kısa su devri denir. Buharlaşma ve terleme yöntemiyle yükselen su bulutlarda yoğunlaşır. Bunun sonunda da yağış oluşur. Yağış olarak geri dönen suyun bir bölümü yüzey sularında (göl ve denizlerde) depo edilir. Başka kısmı yer altı sularına karışır. Toprağa giren su yer altı suyu olarak yeniden denizlere akar. Böylelikle su döngüsü tamamlanmış olur.


    Doğadaki Su Döngüsü



    Bugün kullandığımız suyun milyonlarca senedir bütün ülkelerde bulunmuş olduğu ve miktarının oldukça fazla değişmediği doğrudur. Bütün ülkelerde su hareket eder bitkiler ve hayvanlar tarafınca kullanılır fakat gerçekte hiç bir zaman yok olmaz. Buna Hidrolojik Döngü (Su Döngüsü) denir.



    Su döngüsünü oluşturan basamaklar bu döngüde suyun hareket etmesini elde eden beş değişik vaka vardır:



    1- Yoğunlaşma (kondansasyon)



    2- Yağış (precipitation)



    3- Toprağa geçiş (Infiltration) ve yeraltı sularının oluşumu



    4- Yüzeyel akıntı (Runoff) ve yüzey suları ile yeraltı sularının oluşumu



    5- Buharlaşma (Evapotranspiration)



    Su buharı yoğunlaşarak bulutları oluşturur koşullar uygun olduğunda yağış meydana gelir. Yağış şeklinde yeryüzüne düşen su toprağa sızarak yeraltı sularına ya da yüzeyel akıntı olarak okyanuslara ve denizlere karışır. Yüzey sularının buharlaşmasıyla su atmosfere geri döner. Yoğunlaşma: Suyun buğu formundan sıvı formuna değişiklik sürecidir. Havadaki su buharı konveksiyon yardımıyla artar. Ilık-nemli hava yükselirken soğuk hava aşağı doğru hareket eder. Ilık hava yükseldikçe sıcaklığı azalıp enerjisini kaybettiğinden gaz halden sıvı ya da katı (kar ya da dolu) haline döner.



    Yoğunlaşmayı buzdolabından soğuk bir su şişesi aldığınızda ve oda ısısında bıraktığınızda şişe yüzeyinde açıkça görebilir su şişesinin oda ısısında nasıl “terlediğini” rahatça seyredebilirsiniz.



    Yağmur,kar ya da dolu olarak bulutlardan salınan sudur. Atmosferde yoğunlaştığı atmosferik hava akımında kalmasının zorlaştığı durumda su buharından sonrasında yağış meydana gelir.



  • Konveksiyonel Yağış Nedir? Konveksiyonel İklim Türü


  • 7. Derslik Toplumsal Bilgiler Kitabı 2. Birim Bulmaca Çözümü


  • Kocaeli'de Ekonomik Faaliyetler ve Kocaeli'nin Nüfusunu Artıran Etkenler
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Su Döngüsü Nedir? Doğadaki Su Döngüsü Nasıl Oluşur? Su Döngüsünün Nedenleri
    Su Döngüsü Nedir? Doğadaki Su Döngüsü Nasıl Oluşur? Su Döngüsünün Nedenleri
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/DoC49Fadaki-su-dC3B6ngC3BCsC3BC.gif
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/su-dongusu-nedir-dogadaki-su-dongusu.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/su-dongusu-nedir-dogadaki-su-dongusu.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content