Kurşun Dökmek

Kurşun dökme, İstanbul’da da eskiden bu yana yapılmaktaydı. Bilhassa büyü ve nazar sonucu oluştuğuna inanılan rahatsızlıklarda uygulanırdı. ...

Kurşun dökme, İstanbul’da da eskiden bu yana yapılmaktaydı. Bilhassa büyü ve nazar sonucu oluştuğuna inanılan rahatsızlıklarda uygulanırdı. Bu işle uğraşanların muhakkak ocaklı ya da el almış kişiler olmaları gerekmekteydi. Kurşun dökme daha çok hanımlar tarafınca uygulanırdı.


Kurşun dökmek için kurşun eritmede kullanılan madeni çukur bir kepçe; madeni geniş ve derin bir tas; kurşun dökülecek kişinin başını örtmek için kaim bir bez ve 250-300 gr ağırlığında kurşun külçesi gereklidir. Kurşun dökenler, bu malzemeleri yanlarında taşırlar.


kursun_dökmeUygulama başladığında kurşun külçesi madeni çukur kepçe içinde eritilir. Hastanın başı ve vücudu kaim bezle örtülür. Geniş madeni tasa su doldurulur. Kurşun döken hanım, erimiş kurşun bulunan kepçeyi sağ eline, su dolu tası sol eline alır. Kurşun ilkin hastanın başı üstünde su dolu tasa dökülür. Bu sırada kurşun döken hanım besmele çekerek, “Bana ait elim değildir, Ayşe, Fatma anamızın eli” der. Tasa dökülen kurşun alınarak yeniden eritilir. İkinci kez hastanın göbeği üstünde ve bir süre sonra da ayakları, son olarak olarak hastanın yatmış olduğu odanın sağ köşesiyle, oda ya da sokak kapısının eşiği üstünde de kurşun dökülür. Suya dökülen kurşun, yeniden eritilmeden ilkin kurşun döken hanım tarafınca incelenir.


İnanca nazaran, kurşun çok kirli ise nazar ya da büyü de çok kuvvetlidir. Kurşun üstünde temiz kısımlar var ise, hastanın yüreğinin temiz olduğuna ve hastalığının acele geçeceğine inanılır. Bir süre sonra kurşun dökülen tastaki sudan hastaya birden fazla yudum içirilmesi de geleneğe nazaran yararlı mevcuttur. Aynı sudan hastanın alnına, bileklerine, avuçlarına ve ayaklarının altına sürülür.


Son olarak kurşun dökülen suya birazcık ekmek doğranır ve bu ekmek, dörtyol ağzında köpeklere verilir. Bir takım hastalara bir kere kurşun dökmek kafi görülürken, bazılarına ise üç kere tekrarlanması gerektiğine inanılır. Uygulamadan sonrasında kurşuncu hanıma hastanın mali durumuna nazaran para verilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kurşun Dökmek
Kurşun Dökmek
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/kursun_dC3B6kme.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kursun-dokmek.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kursun-dokmek.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content