Hacı Bekir ve İstanbul Lokumculuğu

LOKUMCULUK Kestirilmiş şeker şurubunun, içine yavaş yavaş nişasta katılıp koyu ağda kıvamını alıncaya kadar bir ince tepside pişirilmesiyle ...

LOKUMCULUK


Kestirilmiş şeker şurubunun, içine yavaş yavaş nişasta katılıp koyu ağda kıvamını alıncaya kadar bir ince tepside pişirilmesiyle hazırlanan lokum, 17. yy’da Osmanlı ülkesinde yaygınlık kazanmış bir şekerleme çeşidiydi.


“Rahatü’l-hulkum” (boğaz rahatı) sözünün ilkin “lati lokum” sonrasında da şimdiki biçimini almasıyla ortaya çıkan lokum, lezzet ve yeme kolaylığı sebebiyle yurtdışında da “Türk lokumu” adıyla ün yapmıştır.


Lokum, eski bir şekerleme çeşidi olmakla beraber Osmanlı şekerciliğinde mühim bir yeri olan Hacı Bekir’in 1777’de İstanbul’da ilk dükkânını açmasıyla yaygınlık kazanmıştır. Hacı Bekir, ilk başlarda geleneksel lokum üretimini sürdürmüş; tatlandırıcı olarak bal ve pekmez, katılaştırma maddesi olarak da un kullanmıştı.


18. yy’ın sonlarına doğru Cenup ABD’dan getirilen şekerkamışından Avrupa’da bolca oranda şeker üretimi yapılmaya ve İstanbul’da da akide ve lokum üretiminde gerçek şeker kullanılmaya başlandı. 1811’de nişasta da keşfedilip şekercilikte yararlanılmaya başlanınca Türk lokumu Hacı Bekir eliyle kazanılmış olduğu lezzet ve nefaset yüzünden Avrupa vatanlarında yaygınlık kazanmıştır.


İstanbul lokumculuğunda Hacı Bekir ve onun yetiştirdiği başka şekerciler, zaman içinde başta Bahçekapı olmak suretiyle şehrin değişik semtlerinde dükkânlar açtılar.


İstanbul’da lokum üretiminin zaman içinde değişik çeşitlere yönelmesiyle mütevazı lokum yanında içine fındık, fıstık, badem şeklinde kuruyemişler konulmuş ya da meyve aslı, susam, hindistancevizi talaşı ve sakız katılmış lokumlar da yapılmaya başlanmıştır.


Bununla birlikte “kuşlokumu” adıyla malum ve lokumdan çok kurabiyeyi çağrıştıran bir şekerleme de istanbul evlatlarının seyyah sokak şekercilerinden sevmiş olarak satın aldıkları değişik bir damak zevkinin ürünüydü.


Hacı tehniyesi için gelenlere ikram edilmek suretiyle hususi olarak çörek hamurundan üretilen hacılokumları da bu şekerleme çeşidinin bir İstanbul geleneği içinde ve değişik şekilde hazırlanmış örneklerini teşkil ederdi.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hacı Bekir ve İstanbul Lokumculuğu
Hacı Bekir ve İstanbul Lokumculuğu
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/hac-bekir-ve-istanbul-lokumculugu.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/hac-bekir-ve-istanbul-lokumculugu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content