Kuş gribi insanlara nasıl geçer?

Kuş gribi insanlara iyi mi geçer? Kuş Gribi Hastalık hakkında özetlemek gerekirse bilgi Kuş Gribi virüs lı ölümcül bir hayvan has...

Kuş gribi insanlara iyi mi geçer?

Kuş Gribi

Hastalık hakkında özetlemek gerekirse bilgi
Kuş Gribi virüs lı ölümcül bir hayvan hastalığıdır. Virüsün H5N1 adındaki türevi insanları da öldürebilir. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları başlangıç belirtileridir. Akciğerde ağrı görülür. Bunun sonucunda zatürree, solunum sıkıntısı ve ölüme kadar giden bir ekip tablolar oluşabilir. Emareler hastalıkla temastan 2 -3 saat ile 3 -4 gün içinde kendini gösterir. Sadece 7-10 günlük denetim daha doğru olacaktır. Hücrelere kafi oksijen gitmediği için vücut morarmaya adım atar. Bu yüzden Endonezyalılar kuş gribine "mavi ölüm" derler.



Tarihsel olarak incelendiğinde 20. yüzyılda 9-39 yıl arayla antijen kayması sonucu ortaya çıkan yeni virüs alt tiplerine bağlı dört ya da beş grip pandemisi olmuştur. 1918-1919 yıllarındaki H1N1 pandemisinin 40-50 milyon kişinin ölümüne niçin olduğu tahmin edilmektedir. Arkasından 1957-1958 (H2N2), 1968-1969 (H3N2) ve 1977-1978 (H1N1) pandemileri olmuştur. Halen dünya üstünde H3N1 ve H1N1 virüsleri beraber dolaşmaktadır.
Bundan sonrasında da yeni pandemilerin olması kaçınılmaz benzer biçimde görünmektedir. Uğradıkları sık ve kalıcı antijen değişmeleri sebebiyle, dünya üstündeki influenzavirüs aktivitesi devamlı olarak izlenmekte ve grip aşılarının bileşiminde her yıl ayarlamalar yapılması gerekmektedir. Dünya Sıhhat Örgütü (WHO) bu amaçla 1947'de başlatmış olduğu Küresel Grip Programı'nı uygulamaktadır. Son olarak kuş gribi 2005-2008 yılları aralığında ortaya çıkmıştır.



İnsan sağlığına yönelik etkisinde bırakır nedir?


H5N1'in kümes hayvanlarındaki yaygın direnişi insan sağlığı için iki ana riski oluşturmaktadır.

Birinci risk, virüsün, oldukça şiddetli hastalıklarla sonuçlanarak kümes hayvanlarından insanlara geçmesiyle oluşan direkt enfeksiyon riskidir. İnsanlara bulaşmak için tür barajını aşmış olan bazı kuş gribi virüsleri, insanlardaki şiddetli hastalık ve ölüm vakalarının büyük bir miktarına sebebiyet vermişlerdir. H5N1'in sebep olduğu bu hastalık, enfeksiyonun bir çok insanda yalnız hafifçe dereceli solunum sistemi semptomlarına sebebiyet verdiği düzgüsel sezonluk gribin aksine, süratli fenalaşma ve yüksek öldürücülük ile alışılmadık derecede sert bir klinik seyri takip etmektedir. Birincil virüssel zatürree ve çok sayıda organ bozukluğu yaygın şekilde görülmektedir. Günümüzdeki baş göstermede, virüsün bulaştığı insanların yarısından fazlası ölmüştür. Vakaların pek bir çok, daha öncesinden sıhhatli olan çocuklarda ve genç yetişkinlerde ortaya çıkmıştır.

Daha ciddi bir kaygı mevzusu olan ikinci risk ise, virüsün kafi fırsatların verilmesi halinde, insanoğlu için yüksek derecede bulaşıcı bir forma dönüşmesi ve insandan insana kolaylıkla yayılmasıdır. Bu şekilde bir değişiklik, global bir baş göstermenin (pandemi/salgın) başlangıcı olabilecektir.


Virüs insanlara iyi mi bulaşır?

Günümüzde virüsünün insana bulaşmasındaki ana yolun, virüsün bulaşmış olduğu kümes hayvanları ya da bu hayvanların dışkıları ile kirlenmiş yüzey ya da nesnelerle direkt temas halinde olmak olduğu varsayılmaktadır. Bugüne dek, insanlarda görülen bir çok kuş gribi vakası, hane halkının, çoğu zaman kimi zaman evlere girerek ya da evlatların oyun oynadıkları açık alanları onlarla paylaşarak ortalıkta özgür şekilde dolaşan minik kümes hayvanı sürülerine haiz olduğu, kırsal alanlarda ya da periferik kent bölgelerinde ortaya çıkmıştır. Virüsün bulaştığı kuşların, dışkılarında yüksek miktarlarda virüs çıkartmalarından dolayı, söz mevzusu koşullar, virüse haiz atıklara ya da virüsle kontamine olmuş (kirlenmiş) ortamlara maruz kalma olasılığını oldukça yükseltmektedir. Ek olarak Asya'daki bir çok hane halkının gelir ve yiyecek mevzusunda kümes hayvanlarına bağlı olmasından dolayı bir çok aile, bir sürüde herhangi bir hastalık emaresi çıktığında bu hayvanları satmakta ya da keserek tüketmekte olup, bu uygulamanın değişmesinin zor olduğu kanıtlanmıştır. Virüse maruz kalma durumunun ekseriyetle, kümes hayvanlarının kesilmesi, tüylerinin yolunması, parçalara ayrılması ve pişirmek suretiyle hazırlanması esnasında gerçekleştiği düşünülmektedir.


Hastalık, ülkeden ülkeye canlı kümes hayvanlarının ticareti vasıtasıyla yayılabilir. Göçmen kuşlar da virüsü uzaklara taşıyabilir; geçmişteki patojenitesi yüksek kuş gribinin internasyonal yayılımı bu şekilde açıklanmaktadır.

Özetlemek gerekirse insana bulaşma:

Kuş Gribi hastalığının kanatlı hayvandan insana bulaşması enfekte ya da ölü hayvana korunmasız temasla mümkündür. Hastalığın çevreden insana bulaşması ise,
  • Enfekte hayvanların gözyaşına, burun ve boğaz akıntılarına ya da dışkılarına temasla,
  • Enfekte salgı ve dışkılarla kontamine olmuş yüzeylere ve eşyalara temasla,
  • Enfekte tozların solunmasıyla olur.
Kuş gribinin insandan insana bulaştığına dair Kanıtlanmış olay yoktur, sadece, virüsün insandan insana geçme özelliği gösteren bir dönüşüme uğrama ihtimali vardır.


Kuş Gribi Emareleri
Mevsimsel grip ile kuş gribinin emareleri çok benzer sadece neticeleri çok değişik olduğundan aradaki farkın anlaşılması çok önemlidir. Kuş gribi vakalarında, alt solunum sistemi ve akciğer tutulmasına bağlı olarak zatürree, solunum yetmezliği ve öteki organların etkilenmesi söz konusunudur. Virüs bulaştıktan sonrasında kuluçka süresi insanlarda 3-10 gün içinde değişmiş olur. Bu süre sonunda görülen emareler; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın kas ağrısı ve solunum güçlüğü benzer biçimde grip belirtilerinin yanı sıra karın ağrısı ve ishaldir.
Belirtilerin görüldüğü durumlarda vakit kaybetmeden bir sıhhat kuruluşuna başvurulmalıdır. Hastalığın tanısı ne kadar erken konulursa tedavi olasılığı o denli yüksektir.


Kümes hayvanları ve ürünleri yiyecek güvenli midir?

Güvenlidir, sadece mevcut baş göstermelerin yaşandığı ülkelerde bazı kati tedbirlerin takip edilmesi gerekmektedir. Kümes hayvanları ve ürünleri, hastalığın bulunmadığı bölgelerde, H5N1 virüsünün bulaşma korkusu olmaksızın normalde (iyi hijyen uygulamalarının takip edeni ve iyi pişirme) olduğu benzer biçimde hazırlanabilir ve tüketilebilir.

Kümes hayvanları ve ürünleri, baş göstermelerin yaşandığı ülkelerde de, iyi pişirilmeleri ve hazırlama aşamasında iyi muameleden geçirilmeleri durumunda güvenle tüketilebilir. H5N1 virüsü ısıya karşı duyarlıdır. Pişirme işlemi için kullanılan düzgüsel ısı değerleri (yiyeceğin tamamında 70oC), virüsü öldürecektir. Tüketicilerin, kümes hayvanlarının tamamının tam olarak piştiğinden (hiçbir “pembe†kısmın kalmadığından) ve yumurtaların da dikkatle pişirilmiş olduğundan (asla “sıvı:yumuşak†yumurta sarısı kalmamış olmasından) güvenilir olmaları gerekmektedir.

Tüketicilerin, ek olarak, karşılıklı bulaşma olması riskine de dikkat etmeleri gerekmektedir. Yiyecek hazırlama aşaması esnasında, pişmeden kümes hayvanları ve ürünlerinden edilen özsuların, pişmeden yenen yiyeceklerle temas ya da karışım halinde olmalarına müsaade edilmemelidir. Yiyecek hazırlama işlemine dahil olan kişilerin, pişmeden kümes hayvanları ya da ürünleri ile uğraşırken ellerini iyice yıkamaları ve kümes hayvanları ürünleri ile temas halindeki yüzeyleri temizlemeleri ve dezenfekte etmeleri gerekmektedir. Bu işlem için sabun ve sıcak su yeterlidir.

Pişmeden yumurtaların, kümes hayvanlarında baş göstermelerin yaşandığı bölgelerde, ateşte ya da fırında pişirme benzer biçimde ileri ısıya doğal olarak tutulmayacak yiyeceklerde kullanılmamaları gerekmektedir.

Kuş gribi, pişmiş yiyecek ile geçmemektedir. Bugüne dek, herhangi bir insanoğlunun, yiyecekler H5N1 virüsü ile kontamine olmuş dahi olsa, iyi pişirilmiş kümes hayvanları ya da ürünleri tüketiminden virüs kaptığına ilişkin hiçbir bulguya rastlanmamıştır.


Virüs kuşlardan insanlara kolaylıkla yayılır mı?

Hayır. Mevcut baş göstermede 100'den fazla insan vakasının ortaya çıkmış olmasına rağmen bu sayı, virüsün bulaştığı ciddi miktardaki kuş sayısı ve bilhassa arka bahçe sürülerinin yaygın olduğu bölgelerdeki birbirine bağlı sayısız maruz kalma imkanı ile kıyasladığında minik bir miktardır.







  • Kuş gribi ilk olarak ne vakit hangi hayvanda görülmüştür?


  • Kuş gribi devletimizde ilk ne vakit görülmüştür?


  • Kuş Gribi










Kuş gribi insanlara iyi mi, hangi yollardan geçer?


NOT: Çok uzun ve detaylı yazarsanız sevinirim Msn Happy






Bu bildiri 'en iyi çözüm' seçilmiştir.
Kuş Gribi

Hastalık hakkında özetlemek gerekirse bilgi
Kuş Gribi virüs lı ölümcül bir hayvan hastalığıdır. Virüsün H5N1 adındaki türevi insanları da öldürebilir. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları başlangıç belirtileridir. Akciğerde ağrı görülür. Bunun sonucunda zatürree, solunum sıkıntısı ve ölüme kadar giden bir ekip tablolar oluşabilir. Emareler hastalıkla temastan 2 -3 saat ile 3 -4 gün içinde kendini gösterir. Sadece 7-10 günlük denetim daha doğru olacaktır. Hücrelere kafi oksijen gitmediği için vücut morarmaya adım atar. Bu yüzden Endonezyalılar kuş gribine "mavi ölüm" derler.
Tarihsel olarak incelendiğinde 20. yüzyılda 9-39 yıl arayla antijen kayması sonucu ortaya çıkan yeni virüs alt tiplerine bağlı dört ya da beş grip pandemisi olmuştur. 1918-1919 yıllarındaki H1N1 pandemisinin 40-50 milyon kişinin ölümüne niçin olduğu tahmin edilmektedir. Arkasından 1957-1958 (H2N2), 1968-1969 (H3N2) ve 1977-1978 (H1N1) pandemileri olmuştur. Halen dünya üstünde H3N1 ve H1N1 virüsleri beraber dolaşmaktadır.
Bundan sonrasında da yeni pandemilerin olması kaçınılmaz benzer biçimde görünmektedir. Uğradıkları sık ve kalıcı antijen değişmeleri sebebiyle, dünya üstündeki influenzavirüs aktivitesi devamlı olarak izlenmekte ve grip aşılarının bileşiminde her yıl ayarlamalar yapılması gerekmektedir. Dünya Sıhhat Örgütü (WHO) bu amaçla 1947'de başlatmış olduğu Küresel Grip Programı'nı uygulamaktadır. Son olarak kuş gribi 2005-2008 yılları aralığında ortaya çıkmıştır.



İnsan sağlığına yönelik etkisinde bırakır nedir?


H5N1'in kümes hayvanlarındaki yaygın direnişi insan sağlığı için iki ana riski oluşturmaktadır.

Birinci risk, virüsün, oldukça şiddetli hastalıklarla sonuçlanarak kümes hayvanlarından insanlara geçmesiyle oluşan direkt enfeksiyon riskidir. İnsanlara bulaşmak için tür barajını aşmış olan bazı kuş gribi virüsleri, insanlardaki şiddetli hastalık ve ölüm vakalarının büyük bir miktarına sebebiyet vermişlerdir. H5N1'in sebep olduğu bu hastalık, enfeksiyonun bir çok insanda yalnız hafifçe dereceli solunum sistemi semptomlarına sebebiyet verdiği düzgüsel sezonluk gribin aksine, süratli fenalaşma ve yüksek öldürücülük ile alışılmadık derecede sert bir klinik seyri takip etmektedir. Birincil virüssel zatürree ve çok sayıda organ bozukluğu yaygın şekilde görülmektedir. Günümüzdeki baş göstermede, virüsün bulaştığı insanların yarısından fazlası ölmüştür. Vakaların pek bir çok, daha öncesinden sıhhatli olan çocuklarda ve genç yetişkinlerde ortaya çıkmıştır.

Daha ciddi bir kaygı mevzusu olan ikinci risk ise, virüsün kafi fırsatların verilmesi halinde, insanoğlu için yüksek derecede bulaşıcı bir forma dönüşmesi ve insandan insana kolaylıkla yayılmasıdır. Bu şekilde bir değişiklik, global bir baş göstermenin (pandemi/salgın) başlangıcı olabilecektir.


Virüs insanlara iyi mi bulaşır?

Günümüzde virüsünün insana bulaşmasındaki ana yolun, virüsün bulaşmış olduğu kümes hayvanları ya da bu hayvanların dışkıları ile kirlenmiş yüzey ya da nesnelerle direkt temas halinde olmak olduğu varsayılmaktadır. Bugüne dek, insanlarda görülen bir çok kuş gribi vakası, hane halkının, çoğu zaman kimi zaman evlere girerek ya da evlatların oyun oynadıkları açık alanları onlarla paylaşarak ortalıkta özgür şekilde dolaşan minik kümes hayvanı sürülerine haiz olduğu, kırsal alanlarda ya da periferik kent bölgelerinde ortaya çıkmıştır. Virüsün bulaştığı kuşların, dışkılarında yüksek miktarlarda virüs çıkartmalarından dolayı, söz mevzusu koşullar, virüse haiz atıklara ya da virüsle kontamine olmuş (kirlenmiş) ortamlara maruz kalma olasılığını oldukça yükseltmektedir. Ek olarak Asya'daki bir çok hane halkının gelir ve yiyecek mevzusunda kümes hayvanlarına bağlı olmasından dolayı bir çok aile, bir sürüde herhangi bir hastalık emaresi çıktığında bu hayvanları satmakta ya da keserek tüketmekte olup, bu uygulamanın değişmesinin zor olduğu kanıtlanmıştır. Virüse maruz kalma durumunun ekseriyetle, kümes hayvanlarının kesilmesi, tüylerinin yolunması, parçalara ayrılması ve pişirmek suretiyle hazırlanması esnasında gerçekleştiği düşünülmektedir.


Hastalık, ülkeden ülkeye canlı kümes hayvanlarının ticareti vasıtasıyla yayılabilir. Göçmen kuşlar da virüsü uzaklara taşıyabilir; geçmişteki patojenitesi yüksek kuş gribinin internasyonal yayılımı bu şekilde açıklanmaktadır.

Özetlemek gerekirse insana bulaşma:

Kuş Gribi hastalığının kanatlı hayvandan insana bulaşması enfekte ya da ölü hayvana korunmasız temasla mümkündür. Hastalığın çevreden insana bulaşması ise,
  • Enfekte hayvanların gözyaşına, burun ve boğaz akıntılarına ya da dışkılarına temasla,
  • Enfekte salgı ve dışkılarla kontamine olmuş yüzeylere ve eşyalara temasla,
  • Enfekte tozların solunmasıyla olur.
Kuş gribinin insandan insana bulaştığına dair Kanıtlanmış olay yoktur, sadece, virüsün insandan insana geçme özelliği gösteren bir dönüşüme uğrama ihtimali vardır.


Kuş Gribi Emareleri
Mevsimsel grip ile kuş gribinin emareleri çok benzer sadece neticeleri çok değişik olduğundan aradaki farkın anlaşılması çok önemlidir. Kuş gribi vakalarında, alt solunum sistemi ve akciğer tutulmasına bağlı olarak zatürree, solunum yetmezliği ve öteki organların etkilenmesi söz konusunudur. Virüs bulaştıktan sonrasında kuluçka süresi insanlarda 3-10 gün içinde değişmiş olur. Bu süre sonunda görülen emareler; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın kas ağrısı ve solunum güçlüğü benzer biçimde grip belirtilerinin yanı sıra karın ağrısı ve ishaldir.
Belirtilerin görüldüğü durumlarda vakit kaybetmeden bir sıhhat kuruluşuna başvurulmalıdır. Hastalığın tanısı ne kadar erken konulursa tedavi olasılığı o denli yüksektir.


Kümes hayvanları ve ürünleri yiyecek güvenli midir?

Güvenlidir, sadece mevcut baş göstermelerin yaşandığı ülkelerde bazı kati tedbirlerin takip edilmesi gerekmektedir. Kümes hayvanları ve ürünleri, hastalığın bulunmadığı bölgelerde, H5N1 virüsünün bulaşma korkusu olmaksızın normalde (iyi hijyen uygulamalarının takip edeni ve iyi pişirme) olduğu benzer biçimde hazırlanabilir ve tüketilebilir.

Kümes hayvanları ve ürünleri, baş göstermelerin yaşandığı ülkelerde de, iyi pişirilmeleri ve hazırlama aşamasında iyi muameleden geçirilmeleri durumunda güvenle tüketilebilir. H5N1 virüsü ısıya karşı duyarlıdır. Pişirme işlemi için kullanılan düzgüsel ısı değerleri (yiyeceğin tamamında 70oC), virüsü öldürecektir. Tüketicilerin, kümes hayvanlarının tamamının tam olarak piştiğinden (hiçbir “pembe†kısmın kalmadığından) ve yumurtaların da dikkatle pişirilmiş olduğundan (asla “sıvı:yumuşak†yumurta sarısı kalmamış olmasından) güvenilir olmaları gerekmektedir.

Tüketicilerin, ek olarak, karşılıklı bulaşma olması riskine de dikkat etmeleri gerekmektedir. Yiyecek hazırlama aşaması esnasında, pişmeden kümes hayvanları ve ürünlerinden edilen özsuların, pişmeden yenen yiyeceklerle temas ya da karışım halinde olmalarına müsaade edilmemelidir. Yiyecek hazırlama işlemine dahil olan kişilerin, pişmeden kümes hayvanları ya da ürünleri ile uğraşırken ellerini iyice yıkamaları ve kümes hayvanları ürünleri ile temas halindeki yüzeyleri temizlemeleri ve dezenfekte etmeleri gerekmektedir. Bu işlem için sabun ve sıcak su yeterlidir.

Pişmeden yumurtaların, kümes hayvanlarında baş göstermelerin yaşandığı bölgelerde, ateşte ya da fırında pişirme benzer biçimde ileri ısıya doğal olarak tutulmayacak yiyeceklerde kullanılmamaları gerekmektedir.

Kuş gribi, pişmiş yiyecek ile geçmemektedir. Bugüne dek, herhangi bir insanoğlunun, yiyecekler H5N1 virüsü ile kontamine olmuş dahi olsa, iyi pişirilmiş kümes hayvanları ya da ürünleri tüketiminden virüs kaptığına ilişkin hiçbir bulguya rastlanmamıştır.


Virüs kuşlardan insanlara kolaylıkla yayılır mı?

Hayır. Mevcut baş göstermede 100'den fazla insan vakasının ortaya çıkmış olmasına rağmen bu sayı, virüsün bulaştığı ciddi miktardaki kuş sayısı ve bilhassa arka bahçe sürülerinin yaygın olduğu bölgelerdeki birbirine bağlı sayısız maruz kalma imkanı ile kıyasladığında minik bir miktardır.






  • Kuş gribi ilk olarak ne vakit hangi hayvanda görülmüştür?


  • Kuş gribi devletimizde ilk ne vakit görülmüştür?


  • Kuş Gribi


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kuş gribi insanlara nasıl geçer?
Kuş gribi insanlara nasıl geçer?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/msn_happy-241.gif
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kus-gribi-insanlara-nasl-gecer.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kus-gribi-insanlara-nasl-gecer.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content