Kuzey Amerika Nehirleri

Şimal ABD kıtasında yer edinen nehirler ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Mississippi: Missouri ile birlikte, ...

Şimal ABD kıtasında yer edinen nehirler ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Kuzey Amerika Nehirleri



Mississippi: Missouri ile birlikte, Şimal ABD’nın en büyük akarsu sistemini teşkil eder. Kollariyle beraber 2.000.000 km. kare tutarında bir araziyi sulayan Mississippi’nin gene kolları ile beraber, 20.000 km. lik bir bölümü gemiciliğe elverişlidir. Minnesota’da ki Itasca gölünden çıkan Mississippi 4200 km. uzunluğundadır. 4.700 km. uzunluğundaki Missouri ise, bu nehrin bir koludur. Bu kudretli nehirlerin suladığı topraklar 50.000.000’dan fazla insanı barındırır. Mississippi nehrinin daha başka mühim, kolları da vardır. Missouri ila Mississippi bir tek dere sayılırsa dünyanın en uzun nehri ölür. Mississippi Meksika Körfezi’ne dökülür.



Mackenzie: Mississippi nehrinden sonrasında Şimal ABD’daki nehirlerin en büyüğüdür. Kayalık Dağlar’dan çıkar, 4600 km. uzunluğundadır, Şimal Buz Denizi’ne dökülür. Yazları nehrin büyük bir kısmında buharlı gemiler işler. Mackenzie, bu ismi, dere süresince ilerleyerek Şimal Buz Denizi’ne varan Sir Alexander Mackenzie’den almıştır.



Rio Grande del Norte: 3.540 km. uzunluğundaki bu dere ABD Birleşik Devletleri ile Meksika sınırını teşkil eder. Colorado’nun güney-batısında Kayalık Dağlar’dan çıkar, bir süre güneye doğru aktıktan sonrasında doğuya yönelir, derin ve güzel manzaralı kanyonlardan geçer. Meksika Körfezi’nde denize dökülür. 350.000 km. kare kadar bir havzası olan dere A.B.D. ve Meksika içinde eşit olarak paylaşılmıştır. Bazen A.B.D. ile Meksika içinde ihtilaf mevzusu olmuştur.



Yukon: Britanya Kolombiyası’nda, Büyük Okyanus’tan yalnız 25 km. kadar bir mesafede doğar, bir süre kuzey-batıya doğru aktıktan sonrasında Alaska topraklarına girer, Garp yönünde tüm Alaska’yı geçerek Bering Körfezi’ne dökülür. 3.300 km. uzunluğundaki dere bu bölgenin en büyük taşıma vasıtasıdır. Yazın nehrin ağzından itibaren 2500 km. ye yakın bir bölümü ulaştırmaya elverişlidir. Yukon 500.000 km. kareden fazla bir araziyi sular.



Colorado: Şimal ABD’nın en mühim nehirlerindendir. ABD Birleşik Devletleri topraklarında Kayalık Dağlar’dan doğar, güney-batıya doğru aktıktan sonrasında Meksika topraklarında Kaliforniya körfezinde denize dökülür. 3.200 km. uzunluğundaki dere, çok sarp bir yatakta akar. Dünyaca tanınmış büyük Colorado Kanyonu bu nehrin yatağındadır.



Columbia: Kanada’da İngiliz Kolombiyası’ndaki Columbia Gölü’nden doğarak A. B. D. topraklarına girer. Bir süre güneye doğru aktıktan sonrasında, Kıyı Dağları’nı keserek batıya yönelir, Büyük Okyanus’a dökülür. 2.000 km. uzunluğundaki nehrin, 600 km. kadar bir bölümü Kanada topraklarındadır.



Bu dere Şimal ABD’nın en büyük enerji membaıdır. Yatağı süresince yapılmış olan barajlardan çok büyük seviyede hidroelektrik enerjisi elde edilir.



Şimal ABD’nın başka mühim nehirleri Fraser, Churchill, Nelson, Grande de Santiago, Potomac, Branzos, Saskatchewan’ dır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kuzey Amerika Nehirleri
Kuzey Amerika Nehirleri
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/kuzey-amerika-nehirleri.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kuzey-amerika-nehirleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kuzey-amerika-nehirleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content