Lahana bitkisi ile ilgili olarak genel bilgilerin verildiği yazımız. Lahana’nın özellikleri ve lahana da yer alan vitaminler nelerdir? Kış...
Lahana bitkisi ile ilgili olarak genel bilgilerin verildiği yazımız. Lahana’nın özellikleri ve lahana da yer alan vitaminler nelerdir?
Kış sebzesi olarak yetiştirilen bir bitkidir. İkiçenekllerin turpgiller familyasındandır, «kırmızı lâhana», «kara lahana», «Frenk lâhanası», «baş lâhana» gibi çeşitleri vardır. Bunlardan başka, gene trupgillerden olan, sebze gibi yenen, kumsalda yetişen «yabani lâhana» ile, kökü şalgam gibi şişkin «yer lâhanası» denilen türleri de vardır.
Lâhana Avrupa ülkelerinde çok yaygın olan, çok eski çağlardan beri sebze olarak yenen bir bitkidir. Mısırlılar lâhanayı kutsal sayarlar, hattâ ona taparlardı.
Lâhana oldukça dayanıklı bir bitkidir. Ne kışın sert soğuğu, donu, ne de yazın şiddetli sıcağı ona dokunmaz. Yalnız, ilk dikilen lahanalar soğuğa karşı henüz dayanıklılık kazanmamış olduğundan bunlar çoğu kere ilkbaharda limonluklara ekilir, ancak 6, 7 haftalık oldukları zaman dışarı çıkarılır. Güz lâhanaları ise, güzün ilk don zamanı başlamadan 100 gün önce ekilmelidir.
Lâhanalar, onlara dadanan çeşitli böceklerden korunabilmek için – sık sık ilaçlandığından, yeneceği zaman iyice yıkanmalıdır. Lahana, pişirilerek yendiği gibi çiğ olarak salata yerine, ayrıca turşu olarak da yenir. Bu sebze kalori bakımından pek zengin değildir, yalnız vitamin bakımından oldukça kuvvetlidir. Lâhanada en çok C, B, B2 vitaminleri, biraz A vitamini, bol bol kireç, demir, selüloz vardır.
YORUMLAR