Laik Devletin Özellikleri Nedir

Laik Devlet'in Özellikleri Nelerdir? 1 ) Laik Devlet, kisiler arasında hiçbir ayırım yapmadan, tüm haklar gibi din ve vicdan özgürlügünü...

Laik Devlet'in Özellikleri Nelerdir?
1 ) Laik Devlet, kisiler arasında hiçbir ayırım yapmadan, tüm haklar gibi din ve vicdan özgürlügünü de, ibadet özgürlügünü de tam anlamı ile koruyan Devlettir.
2) Laik Devlet, dinin etkisi ve egemenligi altında kalmayan -Dinin ve din kurallarının etki alanından uzak olan- Devlettir.
3) Laik Devlet, dinin, kisinin manevi yasamını asarak, kötüye kullanılmasını, sömürülmesini yasaklayan Devlettir.
4) Laik Devlet'te, hukuk kurallarının kaynagı Toplumun (Milletin-halkın) kendisidir, onun iradesidir, din kuralları degil.

Bir devletin lâik olabilmesi için, o devletin bütün dinler karsısında tarafsız olması, bu dinlerden birini himaye etmemesi veya bu dinlerden bazıları üzerinde baskı uygulamaması gerekir. Süphesiz ki, toplumda birçok din olabilir. Toplumsal olarak bu dinlerden biri digerlerine nazaran daha yaygın olabilir. Ancak devlet, yaygın olan dine üstünlük tanıyamaz. Dolayısıyla devlet, belirli bir dinin toplumda benimsenmesi, o dinin kurallarının toplumda ögrenilmesi için faaliyette bulunamaz[129]. Bunun dogal sonucu olarak, devlet vatandaslarına belirli bir dinin egitim ve ögrenimini zorunlu kılamaz. Bu bakımdan 1982
Anayasasının 24’üncü maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “din kültürü ve ahlâk ögretimi ilk ve ortaögretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır” hükmünün lâiklik ilkesiyle bagdastırılması oldukça güçtür. Burada her halükârda Anayasada zorunlu tutulan seyin “din ögretimi” degil, “din kültürü ve ahlâk ögretimi” oldugunun altı çizilmelidir. Eger uygulamada verilen “din kültürü ve ahlâk dersleri” genel bir din kültürüne iliskin degil, belli bir dinin egitimine iliskin ise, bu lâiklik ilkesine aykırı olur.

Devletin Resmî Bir Dini Olmamalıdır



Din kurallarının muhatabı gerçek kisilerdir. Sevap ve günah ancak gerçek kisiler tarafından islenebilir. Cennet ve cehennem de ancak gerçek kisiler için sözkonusudur. O halde bir tüzel kisi olan devletin zaten bu anlamda bir dininin olması düsünülemez. Ancak buna ragmen, tarihsel olarak birçok anayasa, devlet-din iliskileri konusunda hüküm getirmektedir.

Lâik devletin gereklerinden biri de, devletin bütün din mensuplarına esit davranmasıdır. Herkes din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde esittir. Devlet organları ve idare makamları bütün islemlerinde kanun önünde esitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar. Modern devlet lâik devlettir. Medenî yasayısında bir sartı olan lâiklik, kamu hukukunun da bir temel dayanagı ve bir temel diregidir. Devletin lâik olması, kanun önünde ayrı dinlere mensup olanların esitligi meselesi kadar aynı zamanda aynı dine mensup olanlar arasında mezhep esitligini de gerekli kılar. Lâik devletin, resmen hiçbir dini tanımaması muhtelif dinlere mensup olanlar arasında bir ayırım yapmaması demektir. Dinleri ne olursa olsun, bütün vatandaslar ana hak ve hürriyetlere esit olarak sahiptirler.

Devletin dini olmaması, kanun önünde ayrı dinlere mensup olanların esitligi meselesi aynı zamanda, aynı dine mensup olanlar arasında mezhep esitligine de yer verir. Lâik devlet anlayısı, din ve vicdan hürriyeti ile bir arada yürüyebilir. Din ve vicdan hürriyeti olmazsa lâik devletten bahsedilemez. Lâik devlet münhasıran vatandaslarının dünyevî ihtiyaçları ile ilgilenir ve bunları karsılamaya çalısır. Dinî makamlar, devletten tamamen ayrılmıslardır, din islerinin düzenlenmesi hususî tesekküllere, cemaatlere terk edilmistir. Ancak, tarihî ve içtimaî zorunluluklar bazı memleketlerde dinî makamların pek yakından murakabe edildigini ve dinin bir kamu hizmeti olarak teskilatlandırıldıgını göstermektedir. Din bir kamu hizmeti olmaktan çıkınca dinî isler ve faaliyetler için devlet bütçesinden ödenek ayrılmaması gerekir. Ancak bu prensip kesin olarak her memlekette uygulanmaz.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Laik Devletin Özellikleri Nedir
Laik Devletin Özellikleri Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/laik-devletin-ozellikleri-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/laik-devletin-ozellikleri-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content