Lamba Nedir? Lambanın Tarihi

Lamba nedir? Lamba nasıl tanımlanır? İnsanlık ilk lambaları nasıl ve ne şekilde kullanmaya başlamıştır? Lambanın tarihi ile ilgili olarak bi...

Lamba nedir? Lamba nasıl tanımlanır? İnsanlık ilk lambaları nasıl ve ne şekilde kullanmaya başlamıştır? Lambanın tarihi ile ilgili olarak bilgiler.



Gaz LambasıAydınlatma aracıdır. İçine yağ doldurarak yakılan kaplardan elektrik ampulüne kadar, aydınlatmak için kullanılan araçlara «lâmba» denir.



Lâmbanın en ilkel şeklini, mağara adamları kullanmıştır. Tarihi kalıntılardan anlaşıldığına göre, mağara adamları, hayvanların kafataslarına yağ doldurup içine batırdıkları sazları tutuşturarak meydana getirdikleri bir çeşit aydınlatma aracı kullanıyorlardı. Sazın içi boş olduğundan yağı kolayca emiyor, yukarı doğru çekiyordu.



Eski Mısırlılar, mağara adamlarının bu basit lâmbalarını daha da geliştirdiler. Yağla doldurdukları kafataslarının, ortası oyuk taşların içine, pamuktan yaptıkları bir fitili daldırıyorlardı. Bazı Eskimolar bugün bile bu biçim lâmbalar kullanırlar, bunlarda balık yağı yakarlar.



Mezopotamya’da, toprak altından çıkarılan şehir kalıntıları arasında, M.Ö. 7000-8000 yılları sırasında yaşamış insanların yaptıkları lambalara rastlanmıştır. Kandil biçiminde olan bu lâmbalar, fırında pişirilmiş tuğlalardan yapılmıştır. İlk tunç lâmbalar, İsviçrere göllerinde yapılan kazılarda meydana çıkmıştır. Eski Yunanlılar’ın, Romalılar’ın kullandıkları lâmbalar da ya pişirilmiş tuğladan, ya da tunçtan yapılıyor, içinde zeytinyağı yakılıyordu.



XVIII. yüzyılda, Aime Argand adlı bir İsviçreli kimyager, lâmbalara büyük bir yenilik getiren tüp biçimi bir fitil yaptı. İç içe madeni iki silindir arasına sıkıştırılan bu fitil, yuvarlak bir tüp biçiminde olduğundan, içinden hava geçiriyor, bu hava sayesinde daha çok karbon yanıyor, daha az is çıkıyordu. Bu çeşit lâmbalara, «Argand Lâmbaları» denir. Argand’ın bu icadından sonra, yardımcılarından biri, lâmbanın gelişmesinde önemli bir yeri olan başka bir yenilik yaptı. Bu, lâmbanın üzerine takılan bir cam şişeden ibaretti. Cam, hem isin dışarı fazla çıkmasına engel oluyor, hem de ışığı daha parlak gösteriyordu.



1845’e kadar lâmbalarda, ya eritilmiş hayvansal yağ, balık yağı, balina yağı, ya da bitkisel yağ yakılırdı. Balina yağı özellikle deniz fenerlerini aydınlatmakta kullanılırdı. Zamanla, terementiden yapılan neft yağı, lâmbalarda hayvansal yağların yerini aldı; yalnız, bu yağ, birdenbire parladığından tehlikeliydi, çok kullanışlı değildi. 1845’te lâmbalarda petrol kullanılmaya başlandı. Bu, ucuz olduğu kadar tehlikesizdi de.



Aydınlatmada, elektrikten faydalanılmaya başlandıktan sonra gaz lâmbaları eski önemini kaybetmiş, bunların yerini elektrik ampulleri almıştır. Lambalar insanlık var olduğu müddetçe olacaktır ve insanlık lambaları her geçen gün geliştirmeye devam etmektedir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Lamba Nedir? Lambanın Tarihi
Lamba Nedir? Lambanın Tarihi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/gaz-lambasi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/lamba-nedir-lambann-tarihi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/lamba-nedir-lambann-tarihi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content