Devletimizde de bolca oranda yetiştirilen ve hem sofralarımızın hem de mutfağımızın olmazsa olmaz meyvelerinden biri olan limon ile ilgili b...
Devletimizde de bolca oranda yetiştirilen ve hem sofralarımızın hem de mutfağımızın olmazsa olmaz meyvelerinden biri olan limon ile ilgili bilgiler.
Suyu yiyeceklere tadımlık vermek için sıkılan, şekerli suya katılarak «limonata» meydana getirilen ekşi bir meyvadır. İrice bir yumurta büyüklüğünde olur, dış rengi sarıdır.
Limon ağacı daha çok Akdeniz iklimi yargı devam eden bölgelerde yetişir. Portakal ağacından daha kısadır; yalnız, 5 metreden daha yüksek limon ağaçlarına da rastlanmıştır. Dalları, bilhassa yabani olanları, dikenlidir. Açık yeşil, minik yaprakları vardır, ak çiçekler açar. Sarı renkli, ağır bir tahtası vardır, ince marangozlukta kullanılır.
Limonun ferahlatıcı, hoş bir kokusu vardır. İçinde bolca oranda C vitamini bulunmuş olduğu için çok besleyicidir.
Limondan pelte, tatlı, likör yapıldığı benzer biçimde, kabuklarının damıtılması ile elde edilmiş esansından kolonyacılıkta faydalanılır. Cenup Avrupa’da kurutulan limon kabukları türlü işlerde kullanılmak suretiyle şimal ülkelerine satılır. Limon, taç yaprağı ayrı olan ikiçeneklilerin turunçgiller familyasındandır.
YORUMLAR