Şanlı Kurtuluş Savaşımız esnasında İngiltere başbakanı olan David Lloyd George yaşamı ve süreci hakkında bilgiler. David Lloyd George kimdir...
Şanlı Kurtuluş Savaşımız esnasında İngiltere başbakanı olan David Lloyd George yaşamı ve süreci hakkında bilgiler. David Lloyd George kimdir?
David Lloyd George (17 Ocak 1863, Chorlton-on-Medlock – 26 Mart 1945, Llanystumdwy, Birleşik Krallık)
Tanınmış bir İngiliz devlet adamıdır. Once Liberal Parti’nin lideriydi, Birinci Dünya Savaşı’nın ikinci yarısında Başbakan oldu, cenk sonunda Versailles’da toplanan sulh konferansında İngiliz delegesi olarak bulundu.
Lloyd George, Manchester’de hayata merhaba dedi, hukuk öğrenimini tamamladıktan sonrasında genç yaşta politika hayatına atıldı. 1890’da Liberal Parti’ den milletvekili seçildi. O sıralarda günün başlıca mevzusu olan Cenup Afrika meselesindeki tutumu, Parlâmento’daki tartışmaları ile tanındı. Bu meselede Boer’lerin tarafını tutması üstüne, bigün, Birmingham’da, aleyhinde gosteri meydana getiren halkın elinden ama, acil, bir polis üniforması giyerek kurtulmuştur.
Lloyd George 1905’te, kabineye girdi. 1905-1908 içinde Tecim Bakanı, 1908-1915 içinde da Maliye Bakanı olarak çalıştı. Bu görevleri esnasında mühim ıslahat yapmıştır. Bunların başlıcası, «National Insurance Act» (Millî Sigorta Kanunu)dur. Ayrıca aristokratların gelirlerinden, arazilerinden alınan vergiler artırıldı. Lordlar Kamarası, Lloyd George’un bu davranışına karşı veto hakkını kullandıysa da 1910 seçimlerinde Lloyd George halk tarafınca desteklendiğinden ertesi yıl, Lordlar Kamarası’nın, bütçe ayarlamalarına karşı kullanabildiği veto hakkı kaldırıldı.
Lloyd George’un Büyük Hatası
Birinci Dünya Savaşı’na kadar Lloyd George sulh taraftarı olarak tanınmıştı. 1914’te, Almanya’ya karşı muharebeye girişilmesini destekledi.
1915’te Harb Levazım Bakanı, 1916’da da Dış İşleri Bakanı oldu. Aynı senenin aralık ayında Başbakan olarak göreve getirildi. 1917-1918 yıllarında, savaştan yılmış olan halkın maneviyatını düzeltmeye çalıştı. 1917’de, Versailles’da toplanan sulh konferansında, Fransız Başbakanı Georges Clemenceau ile Amerikan Başkanı Woodrow Wilson’ un bir sürü meselelerde arasını bulmakta büyük rol oynadı.
Yalnız, öteden bu yana sebepsiz bir Türk düşmanlığına saplanmıştı; ayrıca, Yunanlıların İzmir’e çıkmalarını teşvik etti. Bu onun en büyük siyasal hatası oldu. Kurtuluş Savaşı sonunda Yunanlılar büyük bir bozguna uğrayınca, Lloyd George siyasetinin uğramış olduğu bu başarısızlık, onun da, partisinin de itibarını sarstı. 1922 seçimlerinde Lloyd George yitirdi, Muhafazakârlar iktidara geçtiler.
Lloyd George, siyasal itibarını tekrardan kazanabilmek için partisinin programında bir toprak reformuna, işi olmayanlara iş sağlanmasına ait yeni görüşlere yer verdiyse de 1926’daki genel işbırakımı hareketinden, 1931 ‘de kurulan koalisyondan sonrasında partisi önemini tamamiyle yitirdi.
Lloyd George 1945’te Avam Kamarası’ndan çekildikten kısa bir süre sonrasında öldü.
YORUMLAR