Lohusa Yatağı Nasıl Hazırlanır

Lohusa Yatağı Nedir, Lohusa Yatağının Özellikleri Nedir, Lohusa Yatağı Iyi mi Hazırlanmış olur? Alafranga karyolalar olmadığı devirlerde her...

Lohusa Yatağı Nedir, Lohusa Yatağının Özellikleri Nedir, Lohusa Yatağı Iyi mi Hazırlanmış olur?


Alafranga karyolalar olmadığı devirlerde her Türk evinde, kendi kendine bakılırsa (yataklık) denilen ve şimdiki karyola yerine kullanılan (sedirler) vardır. Bu sedirlerin som cevizden sedef işlemelileri ve daha kıymetlileri olduğu şeklinde âdi tahtadan yapılanları da vardı. Lohusa yatağı bu sedirlerin üstüne döşenir, alelekser gelinlik yalaklar konurdu. Bu tür şeyler, atlas, kadife, hare şeklinde üst kısımları sırma ya da altın, gümüş pullarla veyahut (suzeni) denilen ipek ve sırma işlemelerle bezenmiş yatak (takımları idi. Kenarları dantel şeklinde ipek oyalarla süslenmiş bürümcük çarşaflar, o sedirlerin üstünden yere kadar sarkıtılır ve kıymetli yorganlar güzal bir biçimde yatağa örtülürdü.


Lohusa


yatağı


Yan ve arka yastıkları da bu yorganların aynı idi. Yatağın yukarısına ve duvara sırmalı kese içinde kesinlikle Kelâm-ı Kadim asılır, onun aşağısında da bir şiş üstüne soğan saplanıp üstü kırmızı (Sakangor) la serilir, sarılmış olur ve nazar boncukları ile süslenirdi. Şişe saplanmış olan bu soğan, loğusa hamama giderken evden çıkmış olduğu sırada, kapının eşiğinde loğusanın ayağı ile ezdirilir ve bu suretle güya o evin ıstırap görmemesi ve acıların defedilmesi temin edilmiş olurdu. Lohusa, yatağında tıpkı bir gelin kadar süslü ve mücevherler içinde başlangıcında nazar ekibi ile otururdu.


Lohusa, yatağında


Hazırlanan lohusa şerbetleri kapaklı sürahilere doldurulur. Çocuk erkekse kırmızı (Sakangor: Gaz boyaması) sürahinin boğazına, kız ise kapağın üzerine bağlanır, hısım, akraba ve ahbap evlerine şerbet dağıtan müjdeciler koşuşur ve götürdükleri yerden bahşiş alırlardı. Ertesi gün mevzu komşu ve hısım, akraba gözaydına gelmeğe başlarlardı.


lohusa şerbetleri


O ailenin reisi olan adam, çocuğun göbeği kesilirken konmuş olan göbek adından başka, mahlasını koymak için evladı kıbleye karşı meblağ ve ayakta olması durumunda sağ kulağına ezan, Kelime-i şehadet okur ve sol kulağına Euzü-Besmele ile üç kez isim ve mahlasını söyler. (Ezan makamsız ve orta bir sesle okunması mümkün).


Eğer lohusa cemiyeti yapılırsa, yedinci günü ya Mevlûd-ı şerif okutulur veyahut çalgılı çağnaklı bir çengi kolu getirtilir; o gün lohusanın yatağı da kalkardı.


lohusa cemiyeti

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Lohusa Yatağı Nasıl Hazırlanır
Lohusa Yatağı Nasıl Hazırlanır
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/lohusa-yatag-nasl-hazrlanr.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/lohusa-yatag-nasl-hazrlanr.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content