Macar Nedir?

MACAR sıt. ve a. Macaristan halkından olan. ♦ a. (Tamlayan olarak) Macarlar'a ya da Macaristan'a ilişkin: Macar dansları...

MACAR sıt. ve a. Macaristan halkından olan.


♦ a. (Tamlayan olarak) Macarlar'a ya da Macaristan'a ilişkin: Macar dansları.





*-*Avc. Macar tazısı, tavşan avında kullanılan ince uzun ve güçlü tazı ırkı.


*-*Derle. Macar usulü sepi, şap ve tuzla deri sepileme yöntemi. (Bk. ansikl. böl.)


*-*El sant. Macar işlemeleri, Macaristan' da daha çok kanaviçe ve sarma ya da fisto tekniği kullanılarak yapılan çokrenkli işlemeler. (En belirgin özelliğini, kullanılan çok sayıda canlı renk oluşturur. Yörelere göre bazı farklar olmakla birlikte, çoğu zaman her çiçek yaprağı yanındakinin zıddı bir renkle işlenir. Bluz, etek, yelek, kemer ve başlıklara uygulanan bu işlemeler bazen yaldızlı kordonlarla Ja süslenir.)


*-*Hayvc.Macar sığırı,boz step ırkı da denen büyük boylu, uzun boynuzlu, gri donlu sığır ırkı. (Kılsız deri ve mukoza kısımları siyahtır. Sağlam ve dayanıklı olduğundan daha çok koşum hayvanı olarak kullanılır; bu nedenle artık çok az yetiştirilmektedir.)


*-*Marangl. Macar parkesi - PARKE.


*-*ANSİKL. Deric. Fransa'ya Sully'nin girişimiyle girmiştir. Macaristan'a özgü olan yöntemde kılları kireçleme yoluyla alınmayıp, keskin bir bıçakla tıraş edilen öküz ve manda derileri, yüksek derişiklikteki şap ve tuzlu çözeltilerden geçirilir ve ardından içyağına yatırılır. Bu yöntemle sepilenmiş deriler gerilmelere karşı büyük bir dayanıklılık gösterir.

Macar altını ya da Macar florini, OsmanlI imparatorluğu sınırları içinde de geçerli, fındık altınlarına yakın ayar ve ağır lıkta bir altın para birimi. Bu altınlar Abdülhamit I döneminde (1774-1789) beş kuruş ya da iki yüz para, Abdülmecit döneminde 1843'te kırk altı kuruş on para değerindeydiler.

Macar arkeoloji enstitüsü, Birinci Dünya savaşı sırasında arkeoloji alanında araştırmalar yapmak üzere 1917'de kurulan enstitü (1895'te Çarlık Rusyası'nca kurulan enstitüden sonra, bu alanda gerçekleştirilen ikinci kuruluştu). Prof. Anton yönetimindeki çalışmalarını 1918 ekimine değin sürdürdükten sonra kapandı ve kitapları Alman arkeoloji enstitüsü'ne aktarıldı. ikinci Dünya savaşı'ndan sonra bu kitaplar Ankara üniversitesi dil ve tarih-coğrafya fakültesi'ne verildi.

Kaynak: Büyük Larousse







  • Macar Meşesi (Quercus frainetto)


  • Macar Devrimi


  • Macar Kebabı Tarifi


  • Paylaş  

  • Paylaş

  • Paylaş


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Macar Nedir?
Macar Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/macar-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/macar-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content