Maddelerin erime, donma, kaynama ve yoğuşma sıcaklıkları nedir? ERİME NOKTASI : Durağan(durgun) sıcaklıkta ve basınçta katı saf ...
Maddelerin erime, donma, kaynama ve yoğuşma sıcaklıkları nedir?
ERİME NOKTASI : Durağan(durgun) sıcaklıkta ve basınçta katı saf bir maddenin katı halden sıvı hale geçmiş olduğu sıcaklıktır. Çoğu zaman birimi (0C) olarak verilir.
DONMA NOKTASI : Durağan(durgun) sıcaklıkta ve basınçta saf sıvı bir maddenin, sıvı halden katı hale geçmiş olduğu sıcaklıktır. Çoğu zaman birimi (0C) olarak verilir.
ERİME - DONMA OLAYI : Katı bir maddenin ısıtıldığında sıvı hale geçmesi vakasına ERİME denir. Bu olayın tersine şu demek oluyor ki sıvı bir maddenin ısı kaybı sonucu katılaşması vakasına DONMA denir. Bu hal değişiklik vakaları saf maddelerde durağan(durgun) (belirli) sıcaklıklarda olur.
KAYNAMA - YOĞUNLAŞMA OLAYI VE BUHARLAŞMA
Bir miktar su ağzı açık kaba konulduğunda zaman içinde suyun azaldığı gözlenir. Bu vakada sıvı molekülleri bulunmuş olduğu ortamdan ısı alarak sıvı halden buğu haline geçmiştir. Bu vakaya buharlaşma denir. Sıvılar bulunmuş olduğu her sıcaklıkta buharlaşabilirler.Sıvı moleküller, buğu haline gelirken sıvıdan ayrılanlar dış ortama tazyik yaparlar. Yaptıkları bu basınca DENGE BUHAR BASINCI denir.
Sıvıların sıcaklığı artıkça buharlaşması hızlanır. Dolayısı ile denge buğu basıncı da artar. Denge buğu basıncının bu artışı en sonucunda açık hava basıncına (Po) eşik oluncaya kadar devam eder.
Sıvının buğu basıncının; açık hava basıncına eşit olduğu anda KAYNAMA vakası gerçekleşir. Kaynama vakasının başladığı sıcaklığa da KAYNAMA NOKTASI (SICAKLIĞI) denir.
KAYNAMA NOKTASI : Durağan(durgun) sıcaklıkta ve basınçta saf sıvı bir maddenin, sıvı halden gaz hale geçmiş olduğu sıcaklıktır. Çoğu zaman birimi ( 0C ) olarak verilir.
- Saf suyun donma noktası 0 0C , kaynama noktası ise 100 0C"dir ( 1 atmosfer basınçta)
- Saf (arı) sıvıların kaynama süresince hem sıcaklığı hem de buğu basıncı sabittir.
- Saf olmayan sıvıların ise kaynama süresince sıcaklığı değişmiş olduğu halde buğu basıncı değişmez.
- Sıvıların 1 atm. basınçta elde edilmiş kaynama sıcaklıklarına "düzgüsel kaynama sıcaklığı" denir.
- Kaynama sıcaklığı saf sıvılar için ayırt edici özelliktir.
- Saf bir katı eridiği sıcaklıkta, sıvısı da donar; Gene aynı şekilde saf bir sıvının buharlaştığı sıcaklıkta, buharı da yoğunlaşır.
Maddelerin erime ve donma sıcaklıkları nedir?
Maddelerin erime ve donma sıcaklıkları grafikle iyi mi gösterilir?
Bu bildiri 'en iyi yanıt' seçilmiştir.
ERİME NOKTASI : Durağan(durgun) sıcaklıkta ve basınçta katı saf bir maddenin katı halden sıvı hale geçmiş olduğu sıcaklıktır. Çoğu zaman birimi (0C) olarak verilir.
DONMA NOKTASI : Durağan(durgun) sıcaklıkta ve basınçta saf sıvı bir maddenin, sıvı halden katı hale geçmiş olduğu sıcaklıktır. Çoğu zaman birimi (0C) olarak verilir.
ERİME - DONMA OLAYI : Katı bir maddenin ısıtıldığında sıvı hale geçmesi vakasına ERİME denir. Bu olayın tersine şu demek oluyor ki sıvı bir maddenin ısı kaybı sonucu katılaşması vakasına DONMA denir. Bu hal değişiklik vakaları saf maddelerde durağan(durgun) (belirli) sıcaklıklarda olur.
KAYNAMA - YOĞUNLAŞMA OLAYI VE BUHARLAŞMA
Bir miktar su ağzı açık kaba konulduğunda zaman içinde suyun azaldığı gözlenir. Bu vakada sıvı molekülleri bulunmuş olduğu ortamdan ısı alarak sıvı halden buğu haline geçmiştir. Bu vakaya buharlaşma denir. Sıvılar bulunmuş olduğu her sıcaklıkta buharlaşabilirler.Sıvı moleküller, buğu haline gelirken sıvıdan ayrılanlar dış ortama tazyik yaparlar. Yaptıkları bu basınca DENGE BUHAR BASINCI denir.
Sıvıların sıcaklığı artıkça buharlaşması hızlanır. Dolayısı ile denge buğu basıncı da artar. Denge buğu basıncının bu artışı en sonucunda açık hava basıncına (Po) eşik oluncaya kadar devam eder.
Sıvının buğu basıncının; açık hava basıncına eşit olduğu anda KAYNAMA vakası gerçekleşir. Kaynama vakasının başladığı sıcaklığa da KAYNAMA NOKTASI (SICAKLIĞI) denir.
KAYNAMA NOKTASI : Durağan(durgun) sıcaklıkta ve basınçta saf sıvı bir maddenin, sıvı halden gaz hale geçmiş olduğu sıcaklıktır. Çoğu zaman birimi ( 0C ) olarak verilir.
- Saf suyun donma noktası 0 0C , kaynama noktası ise 100 0C"dir ( 1 atmosfer basınçta)
- Saf (arı) sıvıların kaynama süresince hem sıcaklığı hem de buğu basıncı sabittir.
- Saf olmayan sıvıların ise kaynama süresince sıcaklığı değişmiş olduğu halde buğu basıncı değişmez.
- Sıvıların 1 atm. basınçta elde edilmiş kaynama sıcaklıklarına "düzgüsel kaynama sıcaklığı" denir.
- Kaynama sıcaklığı saf sıvılar için ayırt edici özelliktir.
- Saf bir katı eridiği sıcaklıkta, sıvısı da donar; Gene aynı şekilde saf bir sıvının buharlaştığı sıcaklıkta, buharı da yoğunlaşır.
Kaynama nedir?
Sıvı halden buğu hale geçiş vakası. Bu ise sıvının buğu basıncının, sıvı üstündeki atmosfer basıncına eşit ya da ondan daha büyük olması ile olurkaynama
Bir sıvının düzgüsel kaynama noktası, sıvının maksimum buğu basıncının düzgüsel şartlardaki atmosfer basıncına şu demek oluyor ki 760 milimetrelik cıva basıncına eşit olduğu sıcaklıktır. Sıvı üstündeki tazyik değiştiğinde, söz mevzusu sıvıya ilişkin ısı ve buğu basıncı bağıntısına nazaran gerçek kaynama noktası da değişmiş olur. Sözgelişi düzgüsel olarak 100 °C'de kaynayan su, tazyik 17 milimetreye indirildiğinde oda sıcaklığında kaynar. Sıvıda bir katı eritilirse ya da içine daha azca uçucu başka bir sıvı karıştırılırsa kaynama noktası daha yüksek bir değere çıkar.
Sıcaklığı kaynama noktasına ulaşan bir sıvının derhal kaynamaya başlaması gerekmez. Tamamen hareketsiz tutulur ve ek olarak da üstü ince bir yağ tabakasıyla örtülürse su, kaynama noktasının üstündeki sıcaklıklara kadar çıkarılabilir. Daha da ısıtılırsa patlamaya yakın bir şiddetle ansızın kaynar ve ondan sonra gerçek kaynama noktasına döner.
BUHARLAŞMA: Herhangi bir sıcaklıkta , yüzeyde olan sıvı moleküllerinden ,kinetik enerjisi yüksek olan tanecikler, tanecikler arası çekim kuvvetini yenerek sıvı halden gaz hale geçerler. Bu vakaya buharlaşma denir. Buharlaşma esnasında geride kalan sıvı moleküllerinin ortalama kinetik enerjisi azaldığı için, çevreden ısı alarak enerjisini yükseltir.Buharlaşma vakası bu şekilde devam eder.
YOĞUŞMA:Hava haiz olduğu sıcaklığa bagli olarak su buharı taşımaktadır. Bu kıymet ısı ile artmakta olup teknik tablolardan ölçüm değerlerine ulaşılabilmektedir. Havanın bagıl nemine bağlı olarak da çig noktası kıymeti vardır. Bu ısı ise havanın temas ettigi yüzey sıcaklığından yoğuşmanın başladığı sıcaklığı göstermektedir. Çig noktası olarak adlandırılır.
Şafak vaktinde yerde gördüğümüz çig aynı kanunun sonucudur. Yer sıcaklığı gece bulutsuz havada, hava sıcaklığından aşağı düşmekte ve hava yere temas etmiş olduğu yerlerde soğuyarak su moleküllerini yere birakmaktadır. Bu vakaya teknikte yoğuşma denmektedir.
Maddelerin erime ve donma sıcaklıkları nedir?
Maddelerin erime ve donma sıcaklıkları grafikle iyi mi gösterilir?
YORUMLAR