Malakka Boğazı Nerede Bulunur? Hangi Kıtaları Birbirinden Ayırır? Malakka Boğazının Özellikleri

1 Malakka Boğazı Nerededir 3 Denizcilikte Bölgesel Çekince Malakka Boğazı nerededir, Malakka Boğazı hangi denizdedir, Malakka Boğazının ...


  • 1 Malakka Boğazı Nerededir



  • 3 Denizcilikte Bölgesel Çekince


  • Malakka Boğazı nerededir, Malakka Boğazı hangi denizdedir, Malakka Boğazının ayırdığı kıtalar hangi kıtalardır, Malakka Boğazı hangi ülkelerin sınırları içindedir, Malakka Boğazı hangi ülkeye bağlıdır.



    Malakka Boğazı nerededir, Malakka Boğazı hangi denizdedir, Malakka Boğazının ayırdığı kıtalar hangi kıtalardır, Malakka Boğazı hangi ülkelerin sınırları içindedir, Malakka Boğazı hangi ülkeye bağlıdır.


    Malakka Boğazı nerededir, Malakka Boğazı hangi denizdedir, Malakka Boğazının ayırdığı kıtalar hangi kıtalardır, Malakka Boğazı hangi ülkelerin sınırları içindedir, Malakka Boğazı hangi ülkeye bağlıdır.


    Malakka Boğazı Nerededir



    Malakka Boğazı, Malezya Yarımadası (Garp Malezya) ve Endonezya’ya bağlı Sumatra adası içinde 805 km uzunluğunda dar bir boğazdır.


    Malakka Boğazının Ekonomik Önemi



    Ekonomik ve stratejik açıdan bakıldığında Malakka Boğazı dünyanın en mühim deniz yollarından birisi olup, Süveyş Kanalı ve Panama Kanalı’nın bir eşdeğeridir.



    Boğaz Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus içinde ana denizyolu pasajını oluşturmakla, aynı anda dünyanın en kalabalık 3 ülkesi olanHindistan, Endonezya ve Çin’i deniz kanalıyla bağlılığını sağlamaktadır. Bununla kalmayıp yörenin en gelişmiş Tecim Devlerini; Japonya,Cenup Kore ve Tayvan’ı internasyonal ticarete bağlar.



    Her yıl ortalama 50.000 vapur bu boğazı kullanarak, 1/5 ile 1/4´lik oranla dünya deniz ticaretine katkı sağlar. 2003 senesinde bütün ülkelerce vapur ile taşıma edilen tüm petrolun 1/4´i bu boğazdan geçmiştir.



    Taşıma 1995´de ortalama 7,8 milyon varil (7,8 MMbbl), 2002´de 10,3 milyon varil (10,3 MMbbl) ve 2002 sonrası 11 milyon varil (11 MMbbl) ya da 1,700,000 m³´tür ve Çin ekonomisinin büyümesiyle bu oranın dahada büyümesi beklenmektedir.



    Singapur civarlarında bulunan Phillips Kanalı´nda boğaz yalnız 2.8 km ya da 1.5 deniz mili genişliğindedir ve bütün ülkelerce ehemmiyet taşıyan en dar geçitlerden birisidir.



    Boğazı geçebilecek gemilerin azami ebatları internasyonal tanımlanan standartlara gore Malaccamax sınıfına kısıtlıdır.



    Maalesef bu ekonomikle son aşama mühim yörenin birde perde arkası vardır. Bilhassa bu bölümde her türlü ticari gemilere karşı düzenlenen Korsancılık´tır. Küçük ticari gemilerden, gezi gemileri ve en büyük Petrol tankerlerine kadar hepsi bu çekince ile gün ve gün karşıkarşıya bırakılırlar.



    Boğazda Korsancılık oranı geçen senelerde artmaya devam etmiştir. 1994 senesinde 25 hücum var iken, bu sayı 2000´de 220 olmuş ve 2003 senesinde 150´yi bulmuştur. Bu oran dünya genelinde mevcud deniz korsancılığının 1/3´ini teşkil eder.[kaynak belirtilmeli]



    2004 senesinin ilk yarısında gene artan rakamlardan dolayı Malezya, Endonezya ve Singapur Devlet Deniz Kuvverleri ve Sahil Güvenlik Kurumları bölümde deniz güvenliğini çoğaltmak için, daha çok patrolye hayata geçirmeye başlamışlardır.



    Bir takım güvenlik uzmanlarına gore bir grup teröristin, boğazın fazla derin olmayan bölgelerinde büyük bir vapur batırıp, bu şekilde boğazda trafik sıkışıklığına ve dünya ticaretine zarar uğratma imkânının bulunduğunu savunurken, ötekileri bu şekilde büyük çapta bir saldırının olasılığını rededer. Boğazda halen 34 sayı batık vapur vardır ve bazıları 1880´lerden kalmadır. Bu batıklardan meydana gelen kaza tehlikesi halen mevcuttur.



    Boğazın başka bir başka tehlikesi ise, Sumatra adasında ziraat ve başka nedenler için kundaklanan orman yangınlarıdır. Bu yangınlardan oluşan duman, boğaz trafiğini negatif şekilde etkisinde bırakır. Gemilerden görünüm yalnız 200 metreye kadar düşebilir ve esasen oldukça dar ve yoğun olan trafiğe başka bir mesele daha yapar.



    Tayland boğazın önemini azaltmak için aniden fazla proje geliştirmiştir. Bunlardan biride bir tanesi, kendi topraklarında bulunan Isthmus of Kra ile malum bölümde bir kanal kazıp, böylelikle Afrika, Orta Şark ve Pasifik arasındaki deniz tecim yollarını 960 km ya da 600 deniz mili daha kısaltmaktır. Lâkin bu şekilde bir aşama Tayland´ı fizyolojik olarak ikiye böler. Bu da esasen ülkede varolan ve Pattani bölgesinde çoğunluğu oluşturan müslüman kesimin bağımsızlık çabalarına anahtar rol olacağından gerçekleştirilmemiştir. 2004´deThe Washington Times ´a sızdırılan bir rapora gore Çin Hükümeti bu inşaanın maali bedelini tamamen ödeyeceğini bildirmiştir. Tayland Hükümeti şu an bu kanal projesini değişik nedenlerden dolayı rafa kaldırmıştır.



  • Konveksiyonel Yağış Nedir? Konveksiyonel İklim Türü


  • 7. Derslik Toplumsal Bilgiler Kitabı 2. Birim Bulmaca Çözümü


  • Kocaeli'de Ekonomik Faaliyetler ve Kocaeli'nin Nüfusunu Artıran Etkenler
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Malakka Boğazı Nerede Bulunur? Hangi Kıtaları Birbirinden Ayırır? Malakka Boğazının Özellikleri
    Malakka Boğazı Nerede Bulunur? Hangi Kıtaları Birbirinden Ayırır? Malakka Boğazının Özellikleri
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/malakka-bogaz-nerede-bulunur-hangi.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/malakka-bogaz-nerede-bulunur-hangi.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content