Manyas - Balıkesir

Manyas - Balıkesir Bilgiler İlçe nüfusu: 21.923 Kent nüfusu: 6.579 Köy ve şehir nüfusu: 15.344 Koordinatlar °'K, °'D Gen...

Manyas - Balıkesir

Bilgiler

  • İlçe nüfusu: 21.923
  • Kent nüfusu: 6.579
  • Köy ve şehir nüfusu: 15.344
  • Koordinatlar °'K, °'D
Genel bilgiler

  • ülke: Türkiye
  • Coğrafi Bölge: Marmara
  • İl: Balıkesir
  • Posta kodu: 10950
  • Alan kodu: 0266
  • Plaka: 10
Manyas, Balıkesir ilinin bir ilçesidir.

Son 20 yılda nüfusu 600 şahıs artmıştır. Güncel nüfusu ortalama 5.000'dir. Marmara Bölgesi'nin güneyinde yer alıp, endüstri kuruluşlarıyla hemen hemen fazla kirlenmemiştir. Manyas Gölü yönetimsel olarak Bandırma ilçesine bağlıdır.





Ulaşım
  1. Manyas....Susurluk... 37 km
  2. Manyas....Balıkesir...82 km
  3. Manyas....Edremit... 170 km
Tarihçe

Manyas'ın en eski sakinleri, coğrafyacı Stpabor'a bakılırsa Dolionlar'dır. APOLLANDORAS da STRABOR benzer biçimde, Dolionlar'ın DASKİLEİNA'ya kadar uzanan AİSEPOS, Gönen-Karacabey, RİNDAKOS, Mustafa Kemal Paşa ve Adaranas Çayı arasındaki bölümde oturduklarını belirtir. İlçenin eski adı MİLOTOPOLİS ya da PEMANİNOS'dur. Bu bölgenin içine almış olduğu Ergili mevkiinde 1952 senesinde meydana getirilen ilk arkeolojik araştırmada, 7. yüzyıla ait proto-korinth sekaya peos parçaları ve 6. yüzyıla ait Şark Yunan seramik parçaları elde edilir. Hatta birdenbire döküntü toprak içinde ahanenit buhullası vardır ve bu şekilde bu yerlerin bir zamanlar İranlılar'a ait bir merkez olduğuna dair bir işarete rastlanır. Bununla birlikte bunun yanı sıra, Helenistik ve Roma çağına ait adak ve gömüt kabartmalarıyla, Manyas'ın 2 km güneybatısında Macar değirmeni, hamam ve ortalama 1000 dekarlık bir sahada kent harabesini çağrıştıran kalıntılar, 5 km batısında şifalı kükürtlü ılıca ve Maltepe'de mezarlar, gözyaşı kupaları, yağdanlıklar, minik şarap testicikleri vardır.

7. yüzyılın başlangıcında ilçe topraklarında yerleşik düzene geçilmiştir. Osmanlı döneminde bölge toprakları, KARASİ sancağına bağlı kalmıştır. 1877 Osmanlı-Rus savaşı sonucunda KIRIM TüRKLERİ'nden 25 hanelik göçmen kafilesi ROMANYA yöntemiyle bu mıntıkaya yerleşmiştir. Bunun sonucu olarak, bölümde yaşayan köylüler, buraya TATAR köyü ismini vermişlerdir. Fakat bundan 15 yıl sonrasında, 1892/3'te, KAFKASYA'dan 25 hanelik bir göçmen kafilesi daha gelmiş olarak, ilçede MALTEPE olarak malum tepenin eteklerine yerleşince Manyas, Gürcü, Çerkez, Dağıstan, Kabartay vb. kültürden gruplarla renklenmiştir. Sonraki dönemlerde, çoğunlukla KAFKASYA, ROMANYA, BULGARİSTAN ve YUNANİSTAN'dan gelen göçmenlerin mıntıkaya yerleşmesiyle TATAR köyünün sınırları iyice genişlemiştir. Bu, kaçınılmaz olarak yeni bir yapıyı lüzumlu kılmıştır. Şu an, Manyas'tan 3 km kuzeyde bulunan ve o dönemde merkezi KAYACA'da olan nahiye teşkilatı MANYAS'a alınmıştır. Bu şekilde 1890 senesinde MANYAS, BANDIRMA'ya bağlı nahiye merkezi olmuştur. Bu vaziyet, 1936 yılına kadar devam eder. 1936 yılının aralık ayında 3012 sayılı kanunla BALIKESİR iline bağlı ilçe merkezi halini alır.

KüLTüREL YAPI : Köy sayısına bakıldığında Kafkas göçmenlerinin oldukça çok olduğu görülür.Merkezde de nüfusları yoğundur.Bunun haricinde Yerli Türk unsurlar ve Balkan göçmeni Türklerle beraber Pomak,Arnavut benzer biçimde Balkan kökenli gruplar da az da olsa vardır.

KAFKAS GÖÇMENLERİ : 15 KÖY ( 9 Çerkes ,2 Gürcü , 1 Laz, 3 Dağıstanlı ) BALKAN GÖÇMENLERİ : 8 KÖY ( Göçmen Türk:6 köy , 1 Pomak , 1 Arnavut köyü) YERLİ UNSURLAR : 13 KÖY ( Yörük:5 köy , Manav Türkü: 5 köy, Türkmen-Çepni:4 köy)


Nüfus

İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına bakılırsa 25148'dir. Bunun 5455'si ilçe merkezinde, 19693'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır. Çevre ilçelere en fazla göç veren İlçelerden birisidir. Bugün Gönende 6000 Bandırmada 20.000 den fazla Manyas kökenli şahıs yaşamakta olduğu düşünülmektedir.

İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak suretiyle ilçe merkezine bağlı; 2 şehir, 46 köy ve 4 mahalleden oluşmaktadır.


Eğitim Kurumları
  • Manyas Merkezdeki Okullar
  • Mustafa kemal atatürk İlköğretim Okulu
  • İstiklal İlköğretim Okulu
  • Manyas Anadolu Lisesi
  • Manyas Lisesi
  • İmam Hatip Lisesi
Manyaslı ünlü Şahsiyetler

Siyasal ve politik yaşam açısından da Manyas'ın ayrı bir önemi vardır. Örneğin; İzmit'in Karamürsel ilçesine ismini veren Mürsel Paşa'nın aslen Manyas'lı olduğu söylenir. Bununla birlikte eski devlet adamlarından İhsan Sabri Çağlayangil, Senatör Hikmet Aslanoğlu, I. Özal hükümeti milletvekillerinden Şerafettin Toktaş, AKP eski milletvekili Turhan Çömez, ses sanatçısı Seyhan Yıldız, bütün ülkelerde seçilen ilk Dünya Güzeli Keriman Halis ve öz kardeşi Galatasaray Spor Kulübü'nün idarecilerinden Turgan Ece ve gene Keriman Halis'in amcası, ünlü operet bestecilerinden Muhlis Sabahattin Ezgi,CHP milletvekili Önder Sav,ressam Rüçhan Yıldız ve Parlak zeka BORAN, "Toprak Dede" Hayrettin Karaca,Terörle Savaşım Şube Müdür Bünyamin Tark, şair-yazar Recep Çavuşoğlu, Akademisyen Bora BAŞARAN,karikatürist Gülay Batur, Asker ve Politikacı Fuat Uluç, gazeteci ve spor yazarı Hıncal Uluç, eski siyaset muhabirlerinden Ali Utku, Adnan Hunca, İstiklal Marşı'mızda geçen tüm adları (Korkmaz, Sönmez, Şafak, Yüzen, Sancak, ...) çocuklarına ve torunlarına isim olarak vermiş [[Sefer Can] Manyas'ın yetiştirdiği isimlerdendir.





  • Manyas Kuş Cenneti nerededir?


  • Manyas Kuş Gölü hangi bölgededir? Manyas bir kent midir?


  • Balıkesir üniversitesi Sıhhat Uygulama ve Araştırma Hastanesi - Balıkesir



Manyas

MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





Balıkesir iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. Manyas Gölü'nün güneyinde, Manyas Ovası üzerindedir. Bandırma-İzmir demiryoluna 20 km uzaklıktadır. Ekonomik faaliyetleri buğday, mısır, baklagiller tarımı ve hayvancılığa dayalıdır. Yüzölçümü 586 km2, ilçe nüfusu 26.461, merkez nüfusu 5.574 (1997).





Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Manyas - Balıkesir
Manyas - Balıkesir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/manyas-balkesir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/manyas-balkesir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content