Marmara Bölgesi Genel Özellikleri Nelerdir? Marmara Bölgesi ile İlgili Genel Bilgiler

1 Marmara Bölgesi 3 Marmara Bölgesinin Akarsular ve Gölleri Marmara Bölgesi hakkında ayrıntılı bilgi, Marmara bölgesi hakkında genel bil...


  • 1 Marmara Bölgesi



  • 3 Marmara Bölgesinin Akarsular ve Gölleri


  • Marmara Bölgesi hakkında ayrıntılı bilgi, Marmara bölgesi hakkında genel bilgi, Marmara Bölgesinin yer şekilleri nedir, Marmara Bölgesinin akarsuları nedir, Marmara Bölgesinin iklimi nasıldır, Marmara Bölgesinin nebat örtüsü nedir.



    Marmara Bölgesi hakkında ayrıntılı bilgi, Marmara bölgesi hakkında genel bilgi, Marmara Bölgesinin yer şekilleri nedir, Marmara Bölgesinin akarsuları nedir, Marmara Bölgesinin iklimi nasıldır, Marmara Bölgesinin nebat örtüsü nedir.


    Marmara Bölgesi hakkında ayrıntılı bilgi, Marmara bölgesi hakkında genel bilgi, Marmara Bölgesinin yer şekilleri nedir, Marmara Bölgesinin akarsuları nedir, Marmara Bölgesinin iklimi nasıldır, Marmara Bölgesinin nebat örtüsü nedir.


    Marmara Bölgesi



    Marmara Bölgesi, yer şekilleri ve sosyo-ekonomik özelliklerine gore dört kısma ayrılmıştır. Bu tür şeyler, Yıldız Dağları Kısımı, Çatalca – Kocaeli Kısımı, Ergene Kısımı ve Cenup Marmara Bölümüdür.


    Marmara Bölgesinin Yer Şekilleri



    Dağlar: Yer şekilleri bakımından mütevazı görünümlü olan bölge, mıntıkalar içinde averaj yüksekliği minimum olandır. Samanlı, Yıldız, Koru, Ganos, ve Biga Dağları bölgedeki başlıca dağ sıralarıdır. En yüksek dağ hacmi Uludağ’dır.
    Ovalar: Ergene, Adapazarı, Yenişehir, Karacabey, İnegöl ve Balıkesir bölgenin mühim ovalarıdır.
    Platolar: Bölümde aşınmış tepelikler, dalgalı araziler, geniş yer meblağ. Çatalca, Kocaeli, Biga ve Gelibolu platoları yer alır.


    Marmara Bölgesinin Akarsular ve Gölleri



    Akarsular: Ergene, Susurluk ve Sakarya bölgenin mühim akarsularıdır. Bununla birlikte Biga Yarımadası’nda (Çanakkale Boğazı çıkışında) denize dökülen Karamenderes ile Marmara Denizi’ne dökülen Kocabaş çayları vardır.



    Göller: Bölgenin Cenup Marmara Kısımı’nde tektonik oluşumlu, büyük tatlı su gölleri vardır. Bu tür şeyler İznik Gölü, Ulubat Gölü, Manyas Gölü ve Sapanca Gölü’dür. Durusu (Terkos), Büyük Çekmece ve Ufak Çekmece gölleri ise kıyı set gölleridir. Bununla birlikte bölümde pek çok baraj gölü de mevcuttur.


    Marmara Bölgesinin İklimi



    Bölge, Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve karasal iklim içinde geçiş alanıdır. Ergene Kısımı haricinde, bölümde bozulmuş Akdeniz iklimi görülür. Karadeniz ikliminin ve enlemin etkisine bağlı olarak yaz kuraklığı Akdeniz Bölgesi’ne gore daha azdır. Kışın kar yağışı olağandır. Ergene Kısımı’nde ise karasal iklim özellikleri görülür. Bölgenin kış mevsiminde en soğuk kısımı burasıdır.



    UYARI: Marmara Bölgesi’nde türlü iklim tiplerinin görülmesi, nebat örtüsünün ve ziraat ürünlerinin çeşitlenmesine yol açmıştır.



    Marmara kıyılarında 250-300 m yükseltiye kadar maki görülür. Karadeniz kıyıları ile Uludağ’da ormanlar yer alır. Yıldız Dağları Kısımı ise ormanların en geniş alan kapladığı yerdir. Orman bakımından 4. sırada yer edinen bölümde iç kesimlere doğru gidildikçe antropojen bozkırlar görülür.



    Marmara en kalabalık bölgedir ve nüfus yoğunluğu bakımından ilk sırada yer alır. Nüfuslanması, çok göç almasının bir sonucudur. Buna bağlı olarak kentleşme oranı en yüksek olan bölgedir. Çatalca – Kocaeli Kısımı ile Bursa Yöresi yoğun nüfuslanmıştır. Yıldız Dağları Kısımı, Biga ve Gelibolu Yarımadası bölgenin en tenha yerleridir.



  • Konveksiyonel Yağış Nedir? Konveksiyonel İklim Türü


  • 7. Derslik Toplumsal Bilgiler Kitabı 2. Birim Bulmaca Çözümü


  • Kocaeli'de Ekonomik Faaliyetler ve Kocaeli'nin Nüfusunu Artıran Etkenler
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Marmara Bölgesi Genel Özellikleri Nelerdir? Marmara Bölgesi ile İlgili Genel Bilgiler
    Marmara Bölgesi Genel Özellikleri Nelerdir? Marmara Bölgesi ile İlgili Genel Bilgiler
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/marmara-bolgesi-genel-ozellikleri.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/marmara-bolgesi-genel-ozellikleri.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content