Akdeniz Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri

1 Akdeniz Bölgesi ve Tarım 3 Buğday Akdeniz bölgesinde tarım, Akdeniz bölgesinde yetişen tarım ürünleri, Akdeniz bölgesinde hangi tarım ...


  • 1 Akdeniz Bölgesi ve Tarım



  • 3 Buğday


  • Akdeniz bölgesinde tarım, Akdeniz bölgesinde yetişen tarım ürünleri, Akdeniz bölgesinde hangi tarım ürünleri yetişir, Akdeniz bölgesinde en çok hangi tarım ürünleri var gibi Akdeniz bölgesinde yapılan tarım ürünleri ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.



    Akdeniz bölgesinde tarım, Akdeniz bölgesinde yetişen tarım ürünleri, Akdeniz bölgesinde hangi tarım ürünleri yetişir, Akdeniz bölgesinde en çok hangi tarım ürünleri var gibi Akdeniz bölgesinde yapılan tarım ürünleri ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.


    Akdeniz bölgesinde tarım, Akdeniz bölgesinde yetişen tarım ürünleri, Akdeniz bölgesinde hangi tarım ürünleri yetişir, Akdeniz bölgesinde en çok hangi tarım ürünleri var gibi Akdeniz bölgesinde yapılan tarım ürünleri ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.


    Akdeniz Bölgesi ve Tarım



    Akdeniz Bölgesinde ekonomi tarıma dayanır Çalışan nüfusun büyük bölümü tarımla uğraşır Türkiye’de tarımdan elde edilen gelirin en yüksek olduğu bölge burasıdır. Sanayi ise daha çok bölgenin doğusunda, Adana ,Mersin , arasında ve İskenderun’da yoğunlaşmıştır. Turizm kıyı kesimlerde özellikle Antalya çevresinde önemli bir gelir kaynağıdır.



    Bölgede tarımsal etkinlik oldukça çeşitlidir; özellikle bitkisel üretim gelişmiş ve teknik düzeyi yükselmiştir. Ekonomik değerleri yüksek birçok ürün yetiştirilir; modern tarım girdileri ve yoğun tarım teknikleri kullanımı yaygındır; üretim iç pazarada olduğu kadar dış pazara da dönüktür. Başka alanlarda olduğu gibi tarımsal etkinlik alanında da kıyı kesimi ile iç kesimler arasında hem yetiştirilen ürün türleri, hem de yetiştirme açısından önemli sayılabilecek farklar göze çarpar.



    Kıyı kesiminin başlıca ürünleri, pamuk, susam , yer fıstığı , turunçgiller, muz , zeytin , incir , üzümdür. Bu kesimde yapılan bitkisel üretimi farklılaşmış dalı da özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğunlaşmış olan turfanda sebzecilik ve seracılıktır; üretim özellikle son 10 yıl içinde hızla artmıştır. Yumuşak kış koşulları , havaların erken ısınması, don olaylarının seyrekliği gibi etkenlerin bu gelişmede rolü büyüktür. Bölge üretimi büyük kentlerin sebze gereksinimini karşıladığı gibi önemli ölçüde ihracat da yapmaktadır.



    Göller yöresi ve Teke yöresinin iç kesimlerindeki tarımsal etkinlik ise iklim ve toprak özelliklerine bağlı olarak hemen hemen tümüyle farklı bir nitelik taşır. Bu kesimde daha çok kuru tahıl tarımı egemendir. Sulana bilen alanlarda ise iklim koşullarına uygun sanayi bitkileri ve meyveler yetiştirilir. Bu yörelerdeki dağlık alanlar hem ovaların doğal su deposu hem de yazın ovalardan getirilen sürüler için yaylak işlevi görür. Tarım takviminin farklı oluşu yüzünden , dağlık alanlardaki kırsal kesimde yaşayan halkın bir bölümü zaman zaman aşağıdaki ovalara inerek tarla işlerinde çalışır.



    Modern tarım teknikleri kullanıldığından üretim miktarı fazladır. Yetiştirilen birçok ürünün Türkiye içindeki payı yüksektir. Türkiye pamuk üretiminin %41 gül yaprağı ve muz üretiminin tümü turunçgillerin %89, yer fıstığı üretiminin % 90 , soya üretiminin %91, karpuz üretiminin %29, domates üretiminin %21, üzümün %17 ve zeytin üretiminin de %15 Akdeniz Bölgesinden sağlanır.


    Marmara Bölgesine Elverişli Tarım Ürünleri



    Kış ılıklığına bağlı olarak turunçgil ve muz üretimi yapılır Muzun %100’ü, turunçgillerin % 88’i bu bölgede üretilir Ayrıca Türkiye pamuk üretiminin % 35’i, sebzenin % 26’sı, yerfıstığının % 88’i anasonun % 65’i ve susamın % 80’i bu bölgeden sağlanmaktadır.



    akdeniz-tarım



    Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir Çukurova’da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir.



    Hatay’da Amik Ovası’nda, K Maraş çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir.



    Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir. Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33′ü bölgeden karşılanır. Tütün: Göller Yöresi’nde ve Hatay çevresinde yetiştirilir Gül: Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır.



    Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol’da yetiştirilir Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89′u bölgeden karşılanır.



  • Konveksiyonel Yağış Nedir? Konveksiyonel İklim Türü


  • 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı 2. Ünite Bulmaca Çözümü


  • Kocaeli'de Ekonomik Faaliyetler ve Kocaeli'nin Nüfusunu Artıran Etkenler
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Akdeniz Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri
    Akdeniz Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/akdeniz-tarC4B1m.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/akdeniz-bolgesinde-yetisen-tarm-urunleri.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/akdeniz-bolgesinde-yetisen-tarm-urunleri.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content