Maya Mantarı Nedir?

MAYA MANTARI a. Çoğunlukla ya da yalnız eşeysiz yolla üreyen birhücreli (ya da çok azı çokhücreli) mantar. *-*ANSİKL. Maya mantarla...

MAYA MANTARI a. Çoğunlukla ya da yalnız eşeysiz yolla üreyen birhücreli (ya da çok azı çokhücreli) mantar.


*-*ANSİKL. Maya mantarları saccharomy- ces cinsinin türlerinden oluşur; bunlar, birada (S. cerevisiae), şarapta (S. ellipsoideus), elma şarabında (S. apiculatus) alkol mayalanmasını sağlayan mantarlardır ve ekmek mayasının da en etkin öğeleridir. Maya mantarının kimyasal etkinliği gaz (karbondioksit) kabarcıklarının oluşmasına yol açar ve böylece ekmek hamuru ''kabarır". Bu şekilde tanımlanan maya mantarları, endomycetales takımından asklımantarlardır. Bunlar şekerli ya da glusitli bir ortama konduklarında, oksijen olsun olmasın tomurcuklanarak, hatta ikiye bölünerek (sisiparlık) çoğalan yuvarlak ya da oval hücrelerdir. Bu hücreler kimi zaman, birleşip kaynaşmaya elverişli eşeysel hücreler veren (ya da kendileri öyle olan) 2, 4 ya da 8 spor oluştururlar. Maya mantarları, ekmek ya da mayalanmış içkiler gibi besinlerin yapımına katkıda bulunduktan başka, özellikle bira yapımı sırasında ortaya çıkan ya da alkan ve alkol üzerinde üretilen türleri, bol protein ve B vitaminleri taşıdıkları için, hayvan yemi olarak kullanılırlar.




Öte yandan bazitlimantarlara yakın birtakım maya mantarlarının yanı sıra spor- suz ve eşeysiz pek çok maya mantarı tanımlanmıştır. Çok değişik adlarla anılan bu sonuncu maya mantarları (adelomicetes. blastomycetes, deuteromycetes, Fun- gi imperfecti, askosporsuz maya mantarları) kimi zaman patojendirler, içlerinden çoğunun asklımantarlarla akraba olduğu sanılmaktadır.


*-*Eczc. Tibbi maya mantarı ya da bira mayası, Saccharomyces cerevisiae türünün (asklımantar) hücrelerinden oluşur. Bunlar biranın mayalanması sırasında elde edilir, sonra yıkanır, 40 °C'ta kurutulur ve toz haline getirilir. Bağırsak florasının dengelenmesinde ve B grubu vitaminleri eksikliğinde kullanılır.


*-*Patol. Hastalık yapan maya mantarları genellikle adelomycetes sınıfındandır (eşeysiz üreme, Fungi imperfecti, Ludder sınıflandırmasında IV. grup, 1970). Bunlar, yaklaşık yirmi patojen tür içeren altı ayrı cinse ayrılır: candida (kandidozların etkeni), cryptococcus (kriptokokkoz ya da torülozun etkeni), torulopsis (torulopsidozun etkeni), pityrosporum (pitirosporozların ve pitiriyazis versikolorun etkeni), trichosporum (trikosporoz ya da beyaz piedranın etkeni) ve rhodotorula (rodotorulozun etkeni). Bu mantarların çoğu iç (candida) ya da dış (cryptococcus) çürükçüldür ve ancak bazı durumlarda, çoğunlukla da bağışıklık sistemi bozuk kişilerde patojen olur.

Maya mantarı hastalıkları yüzeysel, derialtı ya da derin mantar hastalıkları gibi ortaya çıkabilirler ve olgulara göre nistatin, amfoterisin B, 5-fluorositozin ve imidazol türevleriyle tedavi edilirler.

Kaynak: Büyük Larousse







  • Tırnak mantarı nedir, nasıl tedavi edilir?


  • Maya Nedir?


  • Tırnak mantarı nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Maya Mantarı Nedir?
Maya Mantarı Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/maya-mantar-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/maya-mantar-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content