MAYŞE a. 1. Malt kırmasıyla bira yapımında kullanılan suyun karışımı. (Şıra elde edilinceye kadar devam eden mayşe- leşme süresince...
MAYŞE a.
1. Malt kırmasıyla bira yapımında kullanılan suyun karışımı. (Şıra elde edilinceye kadar devam eden mayşe- leşme süresince enzimlerin etkisine uğrar. Şekerlenmiş mayşe, süzüldükten sonra mayalanmaya hazır “arpa şırasına" dönüşmüş olur.)
2. Mayşe kazanı, malt ve su karışımının mayşeleşmek üzere doldurulduğu küv ya da kazan. (Malt ve su karıcımı burada art arda bir dizi değişik ve tedrici sıcaklıkların etkisiyle şekerlenip süzüldükten sonra şıra haline gelecektir.) || Mayşe malzemesi, bira mayalanmasında kullanılacak olan şıranın yapımı için, şıra elde edilme odasında, mayşe kazanı içinde işlenen hammaddelerin tümü.
1. Malt kırmasıyla bira yapımında kullanılan suyun karışımı. (Şıra elde edilinceye kadar devam eden mayşe- leşme süresince enzimlerin etkisine uğrar. Şekerlenmiş mayşe, süzüldükten sonra mayalanmaya hazır “arpa şırasına" dönüşmüş olur.)
2. Mayşe kazanı, malt ve su karışımının mayşeleşmek üzere doldurulduğu küv ya da kazan. (Malt ve su karıcımı burada art arda bir dizi değişik ve tedrici sıcaklıkların etkisiyle şekerlenip süzüldükten sonra şıra haline gelecektir.) || Mayşe malzemesi, bira mayalanmasında kullanılacak olan şıranın yapımı için, şıra elde edilme odasında, mayşe kazanı içinde işlenen hammaddelerin tümü.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR