Merkezleme Nedir?

MERKEZLEME a. Merkezlemek eylemi. *-*Bayınd. Kazık ucunu çakım için saptanan yere saplamak ve kazığı şahmerdan kulesi kılavuzuna b...

MERKEZLEME a. Merkezlemek eylemi.


*-*Bayınd. Kazık ucunu çakım için saptanan yere saplamak ve kazığı şahmerdan kulesi kılavuzuna bağlamak eylemi.





*-*Havc. Bir uçağın itme merkezinin konumlarını ve bu merkezin çeşitli yükleme koşullarındaki yer değiştirmelerini belirleme.


*-*Mak. san. Mekanik atölyelerde bir parça yüzeyinin merkezini belirlemek için yapılan işlem. || Tüm parçaların eksenlerini aynı düz çizgi üzerine getirmek işlemi. (Bk. ansiki. böl.) || Bir parçayı diğer bir parça üzerinde, merkezleme pimleriyle konumlandırma. || Merkezleme düzeneği, örneğin bir ya da birçok merkezleme piminden oluşan ve iki parçayı birbirine göre doğru konuma getirmeyi sağlayan düzenek. || Merkezleme makinesi, tornalanacak ya da taşlanacak bir dönel parçanın merkezlerini delmede kullanılan makine. || Merkezleme pimi, bir makine parçası üzerinde bir merkez noktasını taşımaya ya da kendi merkezleme görevi yapmaya yarayan küçük çembersel çıkıntı.


*-* Kimi montajlarda kullanılan, belli bir çapa göre taşlanmış ve belli bir yere tespit edilmiş kısa bir çelik silindirden oluşan yerleştirme öğesi.


*-*Opt. Optik merkezleme, örneğin mercek yüzeylerinin eğrilik merkezlerini, bir torna tezgâhının dönme ekseni üzerine getirmek vh amacıyla gerçekleştirilen çeşitli işlemlerin tümü.


*-*Topogr. Genellikle bir çekül ya da merkezleme dürbünü (optik çekül) yardımıyla bir aletin asal ekseninin, bir röperin düşeyiyle çakıştırılmasına dayanan işlem.


*-*ANSİKL. Mak. san. Tornalanacak parçaları merkezleme, ekseni yani torna puntalarının dayanması gereken iki noktayı belirlemeye dayanan önemli bir işlemdir. Merkez noktalarının yeri, geometrik çizimle belirlendikten sonra bir nokta kalemiyle işaretlenir Gerektiğinde parçanın her iki tarafına "punta matkap ucu" denen özel bir matkap ucuyla birer punta deliği açılır. Bu silindirsel-konik deliğin boyutları standarttır: koninin açısı 60° dir ve torna tezgâhı puntalarının açısına karşılık gelir.

İçi boş bir silindiri merkezleme, merkezleme tapalarıyla ya da istavrozlarla gerçekleştirilir; kol uçlarında yiv açılmış ve vida takılmış somunlar bulunan bu istavrozlar da daha sonra puntaların arasına monte edilir.


Kaynak: Büyük Larousse






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Merkezleme Nedir?
Merkezleme Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/merkezleme-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/merkezleme-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content