Ben Meslek lisesi terkim, acaba Sağlık Meslek lisesinde devam edebilir miyim? Liselerde tüm nakillerde okulların nakil ve geçiş ...
Ben Meslek lisesi terkim, acaba Sağlık Meslek lisesinde devam edebilir miyim?
Liselerde tüm nakillerde okulların nakil ve geçiş şartlarının taşıması gerekmektedir:
- Açık Öğretim Liselerinden örgün ortaöğretim (Anadolu) kurumlarına nakil ve geçişler ders kesiminden yeni öğretim yılının başlangıcına kadar yapılacaktır.
Öğrenci, alınmayan ortak derslerden sorumlu tutulacaktır.
Okulların her birinin kendi arasında veya okullar arasında nakiller alan/dal bulunmak kaydıyla her sınıf seviyesinde sürekli, alan/dal bulunmaması hâlinde 10'uncu sınıfta alan, 11'inci sınıfta aynı alanda dal değiştirerek birinci dönem sonuna kadar yapılacaktır.
Özel Temel Liseye Anadolu Lisesinden, Anadolu Öğretmen Lisesinden, Fen Lisesinden ve Sosyal Bilimler Lisesinden naklen gelen öğrencilerin, her sınıf seviyesinde sadece Anadolu Lisesine nakil ve geçişleri yapılır.
- Özel Temel Lisenin 11 veya 12 nci sınıflarına Genel Lise, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi ile Spor Lisesi'nden naklen öğrenciler, nakil istemeleri halinde sadece Açık Öğretim Lisesi veya Meslekî Açık Öğretim Lisesine yönlendirilir.
NAKİL İÇİN KONTENJAN AÇIĞI OLMALI-PUANINIZ YETERLİ OLMALI
Nakil için en önemli şartlardan biri de gitmek istediğiniz okulun sizin sınıf seviyesinden kontenjan açığı olmalı.Bir de puanınız yeterli olmalı.Nitekim kontenjan sayfasında "... tüm program türlerinde ve sınıf seviyelerinde boş kontenjan ve taban puana göre nakil işlemleri yapılmaya devam edilecektir." şeklinde açıklama yer almaktadır.
Anadolu lisesi 10.sınıftayım,fen lisesine geçiş yapabilir miyim?
Anadolu lisesinden fen lisesine nakil 10.sınıf sonuna kadar yapılabiliyor.(Aşadaki tabloda sağ üstte bu sorunun cevabı) Ancak 11.sınıftaki bir öğrenci fen lisesine nakil olamaz.
Özel Temel liseden anadolu lisesine nakil mümkün mü?
10.Sınıf sonunda kadar mümkün.
Sosyal Bilimler Lisesinden Anadolu İmam hatip lisesine kaçıncı sınıfta nakil mümkün?
Sosyal bilimler lisesinden Anadolu İmam hatip lisesine nakil 10.sınıf sonunda kadar yapılabilir.Ama Anadolu lisesine ise tüm sınıflarda nakil mümkün.
Özetle,10.sınıf sonuna kadar ve tüm sınıflarda naklin hangi ortaöğretimden hangi ortaöğretime mümkün olduğu tabloda ok işaretleri ile kolayca görmek mümkün.
Ticaret meslek lisesinden,Sağlık meslek lisesine geçiş nasıl yapılır?
Endüstri meslek lisesinden, sağlık meslek lisesine geçiş yapılabilir mi?
10. sınıfta Kız Meslek lisesinden Ticaret lisesine geçiş yapabilir miyim?
Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Nakil ve Geçiş Yönergesi
Madde 1- Bu Yönergenin amacı, aynı tür orta öğretim okul/kurum/programları ile farklı tür okul/kurum/programları arasındaki öğrenci nakil ve geçişleriyle ilgili usul ve esasları düzenlemektir
Kapsam
Madde 2- Bu Yönerge, aynı tür orta öğretim okul/ kurum/programları ile farklı tür okul/kurum/programları arasındaki öğrenci nakil ve geçişleri ile ilgili iş ve işlemleri kapsar.
Dayanak
Madde 3-Bu Yönerge, Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin 64 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4- Bu Yönergede geçen;
a) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
b) Orta Öğretim Kurumu: İlköğretime dayalı resmî ve özel; genel, meslekî ve teknik orta öğretim programlarının uygulandığı okul ve kurumları,
c) Nakil: Öğrencilerin, aynı tür program uygulayan başka bir okul/kurumda öğrenimlerine devam etmek üzere okul değiştirmelerini,
d ) Geçiş: Öğrencilerin farklı tür okul/kurum/programlar arası geçişlerini,
e ) Yönetmelik: Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğini,
f ) Özel Yönetmelik: Anadolu liseleri, yabancı dil ağırlıklı liseler, fen liseleri, Anadolu öğretmen liseleri, Anadolu güzel sanatlar liseleri, Anadolu imam-hatip liseleri, spor liseleri, sosyal bilimler liseleri, meslekî ve teknik eğitim ile Açıköğretim Lisesi yönetmeliklerini,
g) Veli: Öğrencinin anne/babasını veya yasal olarak sorumluluğunu üstlenen kişiyi,
h) Ders Yılı: Derslerin başladığı tarihten, kesildiği tarihe kadar geçen süreyi ifade eder.
İKİNCİ BÖLüM
Okullar Arası Nakil ve Geçişler
Genel liselere nakil ve geçişler
Madde 5- Genel liselere nakil ve geçişler:
a) Resmî ve özel Anadolu lisesi, yabancı dil ağırlıklı lise, Anadolu öğretmen lisesi, fen lisesi ve sosyal bilimler lisesinden genel liselere öğrenci nakli;
1 ) Öğrenci velisinin ikametinin değişikliği,b) Farklı tür program uygulayan orta öğretim kurumlarından genel liselere öğrenci nakil ve geçişleri;
2 ) Özel bir orta öğretim kurumundan nakil isteği,
3) Tasdikname ile okuldan uzaklaştırma cezası alınması,
4 ) Öğretim programlarını izlemekte zorlanan veya uyumsuzluk gösteren öğrenci için velisinin nakil isteğinde bulunması ve bu isteğin rehber öğretmenin katıldığı sınıf öğretmenler kurulunca da uygun görülmesi,
5) Hazırlık sınıfından ayrılmak istenmesi
durumları göz önünde bulundurularak, velinin yazılı isteği üzerine Yönetmelik hükümlerince yapılır.
1) Hazırlık sınıfları ile 9 uncu sınıflarda şartsız olarakAncak sağlık durumu açısından öğrenim gördüğü alan/dalda öğrenime devam etmesinin mümkün olmadığına dair resmî sağlık kurumlarından alınacak sağlık kurulu raporuna dayalı isteklerde not şartı aranmadan yapılır.
2) 10 uncu sınıfın sonunda; geçeceği alana 9 uncu sınıfta lık eden derslerin yıl sonu notlarının ağırlıklı ortalamasının en az “3.00†ve alan değişikliğinde sorumlu olacağı dersler dikkate alınmadan üst sınıfa devam etmeye hak kazanmış olması durumunda ders yılı sonundan itibaren yeni ders yılının ilk bir ayı içinde yapılır.
Nakil ve geçiş isteği kabul edilen öğrenciler; önceki okullarında görmedikleri dersler ile gördükleri hâlde haftalık ders saati sayısı farkı bir ders saatinden fazla olan derslerden sorumlu tutulur ve bu öğrenciler, ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları dönemlerinde sınavlara alınırlar.
Açıköğretim lisesi öğrencilerinin örgün öğretim kurumlarına nakillerle geçişleri
Madde 6- Örgün öğretim kurumlarına kayıt-kabul şartlarını taşıyan ve okuma hakkını kullanmamış olan açıköğretim lisesi ile meslekî açıköğretim programına devam eden öğrencilerin nakil ve geçişleri bu yönergenin 5 inci maddesinin (a) ve (b) bendlerindeki esaslar doğrultusunda, naklen gidilecek okulun bağlı bulunduğu Genel Müdürlükçe belirlenecek kriterlere göre yapılır.
Aynı tür orta öğretim kurumları arasında öğrenci nakilleri
Madde 7- Aynı tür orta öğretim kurumları arasındaki öğrenci nakilleri, ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları başlangıcının beş gün öncesinden itibaren sınavların bitimine kadarki dönemin dışında ikamete dayalı olarak öğrenci velisinin yazılı isteğiyle yapılır.Ancak okuldan tasdikname ile uzaklaştırma cezası alan, sınıf geçen ve ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarına girmek istemeyen öğrencilerin nakilleri bu süreler içinde de yapılır.
Özel yönetmeliği bulunan orta öğretim kurumlarına nakil ve geçişler
Madde 8-Özel yönetmeliği olan orta öğretim kurumlarına nakillerde, yurt dışından gelenler de dahil kendi özel yönetmelik hükümleri uygulanır.
üÇüNCü BÖLüM
Farklı Tür Program Uygulayan Okullar ile Aynı Tür Program Uygulayan Okullarda Alan/ Bölüm/Dallar Arası Geçişler
Genel orta öğretim kurumlarında alanlar arası geçişler
Madde 9- Genel orta öğretim kurumlarında alanlar arası geçişler, Yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre yapılır.
Farklı tür program uygulayan orta öğretim kurumları Alan/dallar arası geçişler
Madde 10- Farklı tür program uygulayan orta öğretim kurumları alan/dallar arası geçişler, ilgili Yönetmelik ve Meslekî ve Teknik Eğitim Yönetmeliği ile kendi özel yönetmeliklerindeki hükümlere göre yapılır.
Meslekî ve Teknik Orta Öğretim Okul/Kurumlarına Geçişler
Madde 11- Meslekî ve Teknik Orta Öğretim Okul/Kurumlarına Geçişler;
a) Farklı tür program uygulayan orta öğretim okul/kurumlarından meslekî ve teknik orta öğretim okul/kurumlarına geçişler için başvurular;
1) 9 uncu sınıf sonunda ve 10 uncu sınıfta başarısız olanlar, ders kesiminden itibaren yeni ders yılının ilk haftası içinde,b) 10 uncu sınıf sonunda nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrenciler, meslekî ve teknik orta öğretim kurumlarının 10 uncu sınıf haftalık ders çizelgeleri ve öğretim programları esas alınarak seçtikleri alan/dala ait okumadıkları teorik ve uygulamalı meslek derslerinden yaz tatili süresince yoğunlaştırılmış olarak telâfi eğitimine alınırlar. Telâfi eğitiminin yapılabilmesi için en az sekiz öğrencinin başvuruda bulunması gerekir. Telâfi eğitiminin süresi yetiştirme programları ile ilgili esaslar çerçevesinde belirlenir.
2) 10 uncu sınıf sonunda yapılacak geçiş başvuruları, telâfi eğitimi uygulanmak üzere ders kesimini takip eden hafta içinde kuruma yapılır.
Telâfi eğitimi programlarında öğrenci başarısını ölçme-değerlendirme ile devam-devamsızlık konularında, Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Telâfi eğitimine konu olan dersler ve yıl sonu notları 10 uncu sınıf Sınıf Geçme Defterlerine işlenir ve yıl sonu başarı ortalamaları yeniden belirlenir.
c) Telâfi eğitiminde, meslekî ve teknik orta öğretim kurumlarına ait haftalık ders çizelgeleri ile öğretim programları uygulanır. Telâfi eğitimi uygulama planları, çalışma takvimine göre ders öğretmenlerince yapılır. Eğitim yoğunlaştırılmış olarak cumartesi ve pazar günleri de dahil yaz tatilinde yapılır.
d) Telâfi eğitimi sonunda; tüm derslerden başarılı olanlar ile yıl sonu başarı ortalamasıyla doğrudan veya sorumlu olarak sınıf geçmeye hak kazananların 11 inci sınıfa kayıtları yapılır. Başarısız olanlar önceki okullarında ya da sınıf tekrarı yapmamış olmaları kaydıyla meslekî ve teknik orta öğretim kurumlarının 10 uncu sınıflarında öğrenimlerine devam edebilirler.
e) Meslekî ve teknik orta öğretim kurumlarının farklı programlarında ve alanlarında öğrenim gören öğrenciler 10 uncu sınıf sonunda alanlarını değiştirmek istediklerinde de bu Yönerge hükümleri uygulanır.
DÖRDüNCü BÖLüM
Yürürlük, Yürütme
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
Madde 12- Bu Yönergenin yürürlüğe girmesiyle birlikte Ağustos 2002 tarih ve 2539 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Nakil ve Geçiş Yönergesi†yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
Madde 13- Bu Yönerge, onayı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 14- Bu Yönerge hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Liselerde tüm nakillerde okulların nakil ve geçiş şartlarının taşıması gerekmektedir:
- Açık Öğretim Liselerinden örgün ortaöğretim (Anadolu) kurumlarına nakil ve geçişler ders kesiminden yeni öğretim yılının başlangıcına kadar yapılacaktır.
Öğrenci, alınmayan ortak derslerden sorumlu tutulacaktır.
Okulların her birinin kendi arasında veya okullar arasında nakiller alan/dal bulunmak kaydıyla her sınıf seviyesinde sürekli, alan/dal bulunmaması hâlinde 10'uncu sınıfta alan, 11'inci sınıfta aynı alanda dal değiştirerek birinci dönem sonuna kadar yapılacaktır.
Özel Temel Liseye Anadolu Lisesinden, Anadolu Öğretmen Lisesinden, Fen Lisesinden ve Sosyal Bilimler Lisesinden naklen gelen öğrencilerin, her sınıf seviyesinde sadece Anadolu Lisesine nakil ve geçişleri yapılır.
- Özel Temel Lisenin 11 veya 12 nci sınıflarına Genel Lise, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi ile Spor Lisesi'nden naklen öğrenciler, nakil istemeleri halinde sadece Açık Öğretim Lisesi veya Meslekî Açık Öğretim Lisesine yönlendirilir.
NAKİL İÇİN KONTENJAN AÇIĞI OLMALI-PUANINIZ YETERLİ OLMALI
Nakil için en önemli şartlardan biri de gitmek istediğiniz okulun sizin sınıf seviyesinden kontenjan açığı olmalı.Bir de puanınız yeterli olmalı.Nitekim kontenjan sayfasında "... tüm program türlerinde ve sınıf seviyelerinde boş kontenjan ve taban puana göre nakil işlemleri yapılmaya devam edilecektir." şeklinde açıklama yer almaktadır.
Anadolu lisesi 10.sınıftayım,fen lisesine geçiş yapabilir miyim?
Anadolu lisesinden fen lisesine nakil 10.sınıf sonuna kadar yapılabiliyor.(Aşadaki tabloda sağ üstte bu sorunun cevabı) Ancak 11.sınıftaki bir öğrenci fen lisesine nakil olamaz.
Özel Temel liseden anadolu lisesine nakil mümkün mü?
10.Sınıf sonunda kadar mümkün.
Sosyal Bilimler Lisesinden Anadolu İmam hatip lisesine kaçıncı sınıfta nakil mümkün?
Sosyal bilimler lisesinden Anadolu İmam hatip lisesine nakil 10.sınıf sonunda kadar yapılabilir.Ama Anadolu lisesine ise tüm sınıflarda nakil mümkün.
Özetle,10.sınıf sonuna kadar ve tüm sınıflarda naklin hangi ortaöğretimden hangi ortaöğretime mümkün olduğu tabloda ok işaretleri ile kolayca görmek mümkün.
Ticaret meslek lisesinden,Sağlık meslek lisesine geçiş nasıl yapılır?
Endüstri meslek lisesinden, sağlık meslek lisesine geçiş yapılabilir mi?
10. sınıfta Kız Meslek lisesinden Ticaret lisesine geçiş yapabilir miyim?
YORUMLAR